Jäärata-ajo 17.02.2020

Jääradan SM-viikonloppu televisioidaan – C More MAX -kanava esittää lähetyksen

Kuvassa nelivetoluokan Jere Kalliokoski, Panu Mertala ja Matti Nisula. Kuva: Tero Lyttinen

Jääradalla on Suomessa ajettu aivan autourheilun alkuparkaisuista saakka. Tällä kaudella sarja on kahden osakilpailun mittainen, mestaruus ratkaistaan Kuusamossa, aivan kaupungin keskustan tuntumassa Torankijärven jäällä 14.-15. maaliskuuta.

BV-Team tuottaa superviikonlopusta noin tunnin mittaisen koosteen, joka on nähtävissä C More MAX -kanavalla sekä YouTubessa ensi-illan jälkeen. 

Jääradan SM-sarjaa ei ole koskaan aiemmin nähty televisiossa, joten kyseessä on historiallinen tapahtuma. Lajina jäärata on voinut pitkään erittäin hyvin, mutta viime vuosina lauhat talvet ovat tuoneet kilpailuiden järjestämiseen haasteita, eikä perumisiltakaan ole vältytty. Kilpailuiden siirto pohjoisemmaksi tuo varmuutta järjestämiselle, ja myös kilpailijoilta on herunut kiitosta kompaktista sarjasta.

– Olisihan se kiva ajaa vaikka kahtena viikonloppuna, mutta pitää ottaa huomioon nämä talvet, joten mielestäni yksi huippuviikonloppu on täysin oikea ratkaisu. Kahdessa luokassa tullaan ajamaan, rallinastoilla ja pitkillä piikeillä, saa vain nähdä miten auto jäälle sopii. Kyllä mä tuossa jo kokeilin, että ainakin piikkipyörät sopivat paikoilleen, Suomen menestynein autourheilija Joni-Pekka Rajala hymyilee.

Järjestävässä seurassa Kuusamon Urheiluautolijoissa on kääritty hihat.

– Kuusamossa on pitkät perinteet jääradan osalta, haluamme olla osaltamme säilyttämässä lajia elinvoimaisena. Meillä heräsi vahva talkoohenki päälle, kun huomattiin että pientä hiipumista on ollut havaittavissa, johtuen näistä huonoista talvista. Meillä pohjoisen seuroilla on nyt vastuu lajista. Kehitetään yhdessä jääradan nousua takaisin huipulle, televisiointi ja näkyvyys on yksi tärkeä palanen tässä, Kuusamon UA:n puheenjohtaja Ville Koramo sanoo.

Valmistelut ovat sujuneet hyvin, radasta on tehty hieman aiempia vuosia leveämpi ja nopeampi. Myös varikko on laajentunut, koska kilpailijat ovat osoittaneet suurta kiinnostusta SM-viikonloppua kohtaan.

– Radan pituus on 1200 metriä, se tulee vähän vielä venymään. Pääsuora ja ensimmäinen kaarre on vähintään 35 metriä leveä, ja rata on kokonaisuudessaan nopea. Sitä on tehty ratamestari Sauli Pätsin johdolla, hänen panostus on ollut jälleen arvokas. Myös Kuusamon kaupunki ja alueen yritykset ovat ottaneet meidän hyvin vastaan, iso kiitos heille. Luodaan tapahtumalle parhaat mahdolliset puitteet, kilpailijat tekevät sitten sen kilpailun, toivottavasti mahdollisimman moni saapuu Kuusamoon, Koramo päättää.

Myös AKK:ssa ollaan positiivisia jääradan SM-sarjan tiimoilta.

– Vaikka talvi varsinkin täällä eteläisemmässä Suomessa on synkkä, niin luotan että Kuusamossa saadaan hyvät kisat aikaiseksi. Hienoa että siellä on otettu haaste järjestämisen osalta vastaan, itse odotan innolla sekä Legendsien, että tietysti muidenkin luokkien näkemistä. Kannattaa lähteä ajamaan tai katsomaan kisoja, Kuusamossa nähdään, lajipäällikkö Juho Ketonen toteaa.

Jääradan SM-sarja ajetaan Kuusamon Torankijärvellä 14.-15. maaliskuuta.

Teksti: Toni Lönnroos

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jäärata-ajo