Jäärata 16.01.2018

Jääradan SM-kausi starttaa pian – Kelit tarjonneet haastetta

Jääradan SM-kausi starttaa 10. helmikuuta Seinäjoelta. Kuva: Sarita Niemelä

Jääratamottoripyöräilyn harjoittelukauden avaus on sääolosuhteiden myötä ollut monin paikoin haasteellista. Lämpimät kelit yhdistettynä sankkoihinkin lumisateisiin ovat hidastaneet jäänmuodostusta perinteisen suomalaisen pitkän jääradan tarpeisiin. Eristävä lumikerros kaksoisjään muodostumisineen, on monella paikkakunnalla estänyt ratojen avaamisen ja helmikuulla alkavaa kilpailusarjaa ajatellen harrastajat toivovatkin poutaa ja pakkasia.

Yksi alkukauden harvoista auki urakoiduista radoista on ollut Seinäjoen Moottorikerhon virallinen, Kyrkösjärven jäärata, jossa onkin harjoitusaikoina olleet edustettuina muun muassa Kuopio, Varkaus, Saarijärvi, Forssa, Kouvola, Kajaani ja Tallinna kuljettajien kotipaikkoina, joten harjoittelumotivaatiota on ollut havaittavissa välimatkoista huolimatta. Pikkuhiljaa on alkanut toivottuja uutisia kuulua myös muilta kilpailunjärjestäjiltä, ratojen avaustöiden päästyä alkuun muuallakin päin Suomea.

Ilmajokelainen Janne Rantala on ollut pitkään vastuussa Kyrkösjärvellä niin jääradan muodostumisesta harjoitteluun kuin SM-kilpailuunkin sekä innovatiivisesta aurauskaluston kehittämisestä lajin tarpeisiin. Auraus- ja harjauskalustoa on lainattu myös muille jääradan SM-osakilpailuja järjestäville kerhoille, Rantalan tarjotessa logistiikan sekä vinkkejä kaluston rakentamiseen jääratojen ylläpitoon.

Seinäjoen Moottorikerhon harjoitusrata on ollut alkaneella kaudella suosittu harjoittelupaikka. Kuva: Sarita Niemelä

”Meillä päin on ollut tapana sanoa, että rata pitää olla viimeistään tammikuun puolessa välissä auki, jos sillä aiotaan SM-kisat sujuvasti viedä läpi ja nyt alkavat olla ne ajat”, sanoo Rantala viitaten talkooväen käsillä olevaan voimainkoitokseen kisaradan avaamisessa. Harjoitusrata on ollut ahkerassa käytössä myös niin itse ratamestarin kuin 12-vuotiaan tulevaisuuden huippukuljettajan Ossi Rantalankin toimesta.

Seinäjoen Moottorikerhoa luotsaava koskenkorvalainen Niclas Pöytälaakso on ehtinyt myös testaamaan 2018-vuosimallin Hondaansa harjoitusradalla ja jääradan SM-avauskilpailun haasteiden ohessa, on ajatukset myös omassa SM-pistetaistelussa.

Jääradalla keskinopeudet ovat yli 100km/h ja huippunopeudet liki 160km/h. Kuva: Sarita Niemelä

”Uusi pyörä on erittäin kilpailukykyinen ja potentiaalia maan kärkeen 250-luokassa on varmasti”, toteaa Pöytälaakso. ”Toivomme hartaasti kelien suosivan Seinäjoen SM-jääradan järjestämistä suunnitellusti lauantaina 10.2.2018 ja tietysti runsaslukuista yleisöä sekä kilpailijamäärää sarjan avaukseen. Kilpailun järjestäminen vaatii lisäksi runsasta talkootyötä ja monia tärkeitä yhteistyökumppaneita, jotka mahdollistavat tämänkin moottoripyöräurheilutapahtuman”, jatkaa Pöytälaakso.

Tästä vauhdikkaasta ja perinteisestä lajista ja muusta moottoripyöräurheilusta löytyy lisää tietoa muun muassa Seinäjoen Moottorikerhon Facebook-sivuilta. Kauden avaavan Seinäjoen SM-jääratakilpailun ja sarjaan suunnitellun kuuden muun kilpailun sekä joukkuekilpailun infot löytyvät myös edellä mainittujen sivujen kautta.

Teksti: Martti Mäki-Jouppila

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jäärata