Motocross 16.10.2019

Iina Suikkasen kilpailukausi 2019 päätökseen

Iina Suikkasen kausi päättyi kuraisessa kilpailussa Imatralla. Kuva: Iina Suikkasen tiedotus.

Imatran Moottorikerho järjesti kerhon mestaruuskilpailun Kurkvuoren motocrossradalla lauantaina. Lapsikuljettaja Iina Suikkanen ajoi samalla kauden viimeisen kilpailunsa.

Rata oli tasoitettu hyvään kuntoon edellisenä iltana, mutta sääennusteen mukaan oli tulossa runsaita sateita. Suurin osa moottorikerhon motocrosskoulun pikkujunnulaisista oli siirtynyt jo 50-kuutioisista automaattikytkimellä olevista motocrosspyöristä vaihteellisiin 65-kuutioisiin ja tarkoitus oli ajaa isoa rataa – Kilpailumielessä Kurkvuoressa kaikille ensi kertaa. Suikkanen oli ajanut muutaman harjoittelukierroksen, mutta piti isoa rataa vaikeana.

Sääennuste piti paikkansa paremmin kuin hyvin. Vettä oli saatu todella runsaasti ja näin ollen rata oli melkoista kuravelliä. Kilpailu päätettiin ajaa olosuhteiden takia pikkuradalla. Suikkanen sai hyvän startin ensimmäiseen erään, mutta kaatuminen avauskierroksella pudotti sijoitusta. Keskittyminen oli muutenkin kadoksissa ja maaliin pääsy ehjänä oli saavutus.

Suikkanen kävi tauolla kertaamassa oppeja valmentajansa luona, minkä ansiosta tyttö sai keskittymisensä lajin vaatimalle tasolle. Toiseen erään rata pehmeni entisestään ja pyörälle sai antaa “hanaa” kunnolla, että se kulki pehmeässä hiekassa. Suikkanen ajoi selvänä kakkosena viimeisellä kierroksella, jolloin kierroksella ohitettava kaatui suoraan hänen eteensä. Pieni herpaantuminen, mutta pyörä käyntiin ja maaliin. Lopputuloksiin laskettiin eräsijoitusten perusteella pisteet ja Suikkanen oli kolmas. Se oli häneltä hyvä suoritus, koska kilpailu oli ensimmäinen uudessa luokassa.

Imatran Moottorikerhon lapsikuljettajat pääsivät kilpailemaan kotiradallaan Kurkvuoressa. Kuva: Iina Suikkasen tiedotus.

MX-liigakauden finaali Vantaalla syyskuussa

14. syyskuuta ajettiin Vantaan Lavangossa motocrossin MX-liigan finaali, jossa oli ennätysmäärä MX50-luokan kuljettajia. Ilmoittautuneita oli 28 ja puomilla 27. Suikkanen sai ensimmäiseen erään todella hyvän lähdön ja oli jopa toisena avausmutkassa. Tasaisella sekä virheettömällä ajolla hän oli maalissa 14. Suikkanen oli käynyt harjoittelemassa Vantaalla viikkoa aikaisemmin, mikä näkyi suorituksessa.

Toiseen erään Suikkanen lähti hakemaan hyvää suoritusta edellisen onnistumisen perusteella. MX50-luokassa huoltajat auttavat kuljettajia lähtöpaikalla pyörän asettamisessa puomin taakse. Vantaalla oli myös satanut runsaasti ja lähtöalue oli veden vallassa. Pyörän puomille asettanut Suikkasen isä teki virheen asettaessaan renkaat lätäkön viereen eikä aiemmissa lähdöissä ruovittuihin veden täyttämiin uriin. 50-kuutioinen on tehokas pyörä ja lähdössä rengas ruopi uraan, pyörä kääntyi hieman poikittain ja puomi oli liukas, johon etupyörän törmätessä Suikkanen kaatui. Luvassa oli kunnon takaa-ajo, koska muut pääsivät puoli kierrosta karkuun. Hienosti tyttö ajoi ja tuloksena oli sijoitus 21. Kokonaistuloksissa Suikkanen oli 20:s. Hän ajoi kauden aikana pisteille kaikissa MX-liigan erissä viimeistä lukuun ottamatta.

Iina Suikkanen ajoi viimeistä kertaa 50-kuutioisellaan Vantaalla. Kuva: Iina Suikkasen tiedotus.

Vantaan reissulla Suikkasen KTM SX50 -pyörä meni vaihtoon ja Jyväs-Marine toimitti Suikkaselle kilpailun jälkeen uuden Yamaha YZ65:n. Suikkanen on lisännyt harjoitusmääriä uuden pyörän myötä ja hänen mielestään uusi pyörä on entistä parempi ajaa. Edelliseen pyöräänsä 131,5 senttiä pitkä tyttö olikin jo ylikokoinen, koska pyörä on suunniteltu maksimissaan 130 senttiä pitkille kuljettajille.

Iina Suikkanen tykästyi heti uuteen 65-kuutioiseensa. Kuva: Iina Suikkasen tiedotus.

Teksti: Jari Suikkanen, tiedote.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Motocross