Snowcross 12.10.2017

Hyppää Viktor Herténin ja Linn Sjöbergin kelkkaan

Viktor Hertén ja Linn Sjöberg ovat molemmat Snowcrossin ykkösnimiä Suomessa. Kuva: Hertén Snowcross

Uusikaarlepyyssä asuvat Viktor Hertén ja Linn Sjöberg ovat varsinainen snowcrossin superpari. Yhdeksän vuotta yhtä pitäneen pariskunnan saavutukset ovat komeaa luettavaa, mutta onnettomuuksiltakaan ei matkan varrella ole vältytty.

31-vuotias Viktor Hertén voitti viime vuonna snowcrossin SM-sarjan sekä stadion snowcrossin suomenmestaruuden, ja Euroopan mestaruus napsahti miehen tilille vuonna 2013. 28-vuotias avovaimo Linn on ollut puolestaan MM-kilpailuissa neljäs vuonna 2015 ja kuudes vuonna 2016.

Kummankin kohdalla siirtyminen lajiin on tapahtunut toisen henkilön välityksellä. Viktorin molemmat isoveljet Mathias ja Fredrik harrastivat kelkkailua, minkä myötä pikkuvelikin löytyi pian kelkan ohjaimista.

– Mathias ja Fredrik aloittivat kelkoilla kilpailemisen ja aloitin sitten itse sitä kautta myös. En tiedä olisinko muuten ikinä aloittanut lajia, tunnustaa mies.

Linn innostui itse kokeilemaan lajia kierrettyään Viktorin mukana kilpailuissa katsojan ja kannustajan roolissa. Lopulta Viktor antoi Linnin kokeilla vanhaa kelkkaansa ja siitä naisen kilpaura otti hiljalleen tulta alleen.

– Aluksi seisoin vain katsomassa kun Viktor kilpaili, mutta se ei ollut niin hauskaa. Ostin sitten oman kelkan jolla ajoin metsässä ja kotona radalla, mutta ajamisesta tuli koko ajan hauskempaa ja hauskempaa. Ensimmäinen kilpailuni oli Ruotsissa viisi vuotta sitten. Laji antaa paljon adrenaliinia, koko ajan tapahtuu niin paljon. Lisäksi laji on äärimmäisen fyysinen, valottaa nainen syitään lähteä mukaan kokeilemaan snowcrossin maailmaa.

Viktor Hertén

Viktor Hertén voitti viime kaudella suomenmestaruuden sekä Stadion Snowcrossin mestaruuden. Kuva: Roger Strandberg

Herténin ja Sjöbergin parisuhteeseen tuo oman mausteensa molempien osapuolien kilpailuhenkisyys, sekä saman fyysisesti vaativan lajin harrastaminen.

– Helpottaa jonkin verran kun molemmat harrastavat samaa lajia. Molemmat haluavat treenata kohti samaa tavoitetta. Melkein kaikkiin kilpailuihin mennään yhdessä, mikä puolestaan helpottaa ajallisesti. Linn osaa nykyään itsekin huoltaa kelkkaansa jonkin verran, joten tallissa tulee vietettyä paljon aikaa yhdessä, summailee Viktor.

– Kyllä se välillä on haastavaa, kun molemmat ovat niin kilpailuhenkisiä, hymyilee Linn.

Parin molemmat osapuolet peräänkuuluttavat, kuinka ulkopuolisen voi olla vaikeaa ymmärtää mitä kaikkea laji vaatii.

– Asumme melkein koko talven autotallissa kelkkojen kanssa. Kaikki eivät ymmärrä sitä elämää mitä se vaatii, huomauttaa Sjöberg.

– Laji vaatii fyysisesti todella paljon, ei ehkä uskoisi kuinka paljon. Itse treenaan noin seitsemän kertaa viikossa. Kova treeni on välttämätöntä, sillä kilpailuissa kädet ja jalat menevät helposti maitohapoille, komppaa Viktor.

Linnillä oli viime kaudella tavoitteet korkealla, mutta raju onnettomuus kilpailussa syrjäytti voittohaaveet kuntoutumisen tieltä.

– Rovaniemellä kilpailussa minulta poikkesi koko takareiden lihas, ja se oli pakko operoida. Kävelin keppien avulla 1,5 kuukautta, ja vasta elokuussa lääkäri antoi luvan alkaa harjoittelemaan kunnolla. Viime vuonna halusin voittaa MM-kilpailut, mutta onnettomuuden vuoksi tänä vuonna ei ole niin isoja tavoitteita. Toivon vain, että jalka tuntuisi hyvältä kun ajaa. Toisaalta jos ajaminen tuntuu hyvältä jalankin puolesta, niin toki haetaan hyviä sijoituksiakin. Jalka tuntuu onneksi paremmalta ja paremmalta joka päivä, kertailee Linn hurjaa loukkaantumistaan.

Linn Sjöberg

Linn Sjöberg on maamme ykkösnaisia Snowcrossissa.

Viktorin mennyt kausi oli puolestaan paras koko uran aikana. Mies pysyi ehjänä, sai harjoitella riittävästi ja kelkka toimi hyvin. Tulevista suunnitelmista mies on toistaiseksi salamyhkäinen, ja lupaa mielenkiintoisia uutisia lähiaikoina.

– En voi kaikkia suunnitelmia vielä paljastaa, uutisia on luvassa lähiaikoina. MM-mitali olisi ainakin tavoitteena, linjaa Hertén.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

 

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Snowcross