Ralli 07.02.2019

HRT-rallisarjan toinen talviralli Laukaassa lauantaina

Nuottisarjaa ajava Martti Sirro lähtee ”paikkaamaan akkaa” Laukaaseen Savonlinnan ulosajon jälkeen. Nuotista ajavien nelikkojen joukkoon liittyy myös Jari-Matti Latvala Toyota Celicalla ennen kuin mies matkaa Ruotsin MM-ralliin. Kuva: Marko Kyöstilä

Historic Rally Trophy -sarja jatkuu Savonlinnan jälkeen Laukaassa, jossa on täksi viikonlopuksi luvassa jälleen todellinen talviralli. Lunta on viime aikoina saatukin oikein kunnolla. Kun vielä säätila on vaihtunut plussan puolelta koviin pakkasiin ja takaisin, luvassa lienee mielenkiintoisessa kunnossa oleva reittikin. Kun Savonlinnassa harmiteltiin valkoista kirkkautta ja vaikeasti erottuvaa tietä, Laukaassa kilpailijoita odottanee ajamisen kannalta erittäin raskas kilpailu.

Historic-luokkiin Laukaan Peurunkaralliin ilmoittautuneita tuli toistakymmentä enemmän kuin sarjan avauskilpailuun. Vain kahdessa luokassa; 10 ja nuottisarjan luokassa 21, on vain yksi osanottaja, muissa luokkavoittajat keräävät maksimipistemäärän eli 11 pistettä.

Peurunkarallissa on viisi erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 71 km. Koko reitin pituus on 171 kilometriä.

Ikäkategorian ->69 pistekärjessä 11 pisteellä ensimmäisen kisan jälkeen ovat Jari Ohrankämmen, Juha Mäkitalo ja Kaj Forsberg. Luokan 2 Savonlinnassa voittanut Hannu Sartovuo saa vastusta Laukaassa oikein ”roppakaupalla”, kun neljä kuljettajaa avaa kautensa Laukaassa.

Kategoriassa ->75 luokkavoittajat Jussi Lappalainen, Joni Mäkelä ja Janne Kanerva ovat tuttuja ennakkosuosikkeja Peurunkarallissakin. Jokaiseen luokkaan on saatu myös lisää kilpailijoita. Mäkelä oli Savonlinnassa koko historic-porukan nopein kuljettaja. Mielenkiintoista nähdä, ovatko haastajat päättäneet pudottaa miehen ”valtaistuimeltaan” Laukaassa.

Historiceissa ->81 Arttu Karttunen sai ”vanhan” kanssakilpailijan luokkaansa 8, kun Markku Hakala aloittaa kautensa Laukaassa. Pekka Salenius joutuu jälleen ajamaan ainoana luokassa 10. Juha Laaksosen kaveriksi luokkaan 12 tulee vuoden tauon historiceissa pitänyt Jukka Soimetsä Golfilla. Luokan 13 listassa on vaihtelua, mutta lukumäärä lisääntyi vain yhdellä. Vuoden 2017 luokan 2 voittanut ja ikäkauden ->69 pistetaulukossa vain pisteellä kuudennen sijan 13-sataisella Escortilla hävinnyt Petri Pousi nähdään Peurunkarallissa Volvo 242:lla. Matti Jaatinen keskeytti Savonlinnassa ek:lla 1 Volvon öljynpaineiden katoamiseen. Jaatinen on Peurunkarallin listoilla, toivottavasti on lyhyen ajan puitteissa ehtinyt saada moottorinsa kuntoon. Jyrki Putila nappasi luokan voittopisteet Savonlinnasta.

Ikäkategoriassa ->90 kaikissa luokissa on enemmän kuin yksi autokunta. Kari Holmberg luokassa 15 haastaa Peugeot 205 GTI:llä Esa Lindroosin, joka Savonlinnassa vaimonsa Anjan kanssa olivat ainoat luokassaan. Juha Selänne luokassa 14 on jalkavaivan vuoksi ollut sairauslomalla. Toivottavasti kytkinjalka on ehtinyt Savonlinnan jälkeen kuntoutua. Eipä se tosin sielläkään vauhtia näyttänyt liiemmin hiljentäneen.

Savonlinnaan luokkaan 11 ilmoittautunut, mutta kisan perunut Seppo Raittila on Laukaan Peurunkarallin lähtöluettelossa. Luokka on kuitenkin 19 eli nuottisarjalaisten puolella.

Nuottisarjalaiset saavat viimevuotisen Ähtärin osakisan tapaan Jari-Matti Latvalan Toyota Celicalla ”kirittäjäkseen” luokkaan 22. Martti Sirron matka katkesi Savonlinnassa toiselle erikoiskokeelle ulosajoon. Sirro oli ykkösellä koko hisse-porukan toiseksi nopein. Laukaassa on mielenkiintoista nähdä, mihin Sirro nyt yltää ja kuinka pahasti Savonlinna jäi kaivelemaan.

Poissa Laukaasta on Antero Laine, joka osallistuu Ruotsin MM-rallin yhteydessä ajettavaan historicien kisaan. Yksityiskuljettajalle lienee liian tiukka aikataulu ajaa ensin Laukaassa ja olla heti keskiviikkona sitten nuotittamassa Ruotsissa.

Kova vastus kaikille on myös Esa Peltonen, joka on ilmoittautuneiden joukossa luokassa 19. Luokassa 20 on kaksi autokuntaa ja luokassa 21 Tommi Hannuksela on ainoa kuljettaja.

Tasanopeusluokassa ilmoittautuneita on 12, loppujen lopuksi kaksi vähemmän kuin Savonlinnassa. Kolme autokuntaa ei Peurunkaralliin enää lähtenyt, mutta Esa Pihlaja-Kuhna tuli aloittamaan kautensa Laukaassa.

VW-sarjassa Laukaassa on seitsemän ilmoittautuneita, Bemareita on 12. Kaiken kaikkiaan Peurunkaralliin ilmoittautui 150 autokuntaa.

9.2. ajettavan Peurunkarallin aikataulu:
Järjestäjän ilmoittamia kellonaikoja. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että ainakin maaliintulo- sekä palkintojenjakojen aikoihin kannattaa suhtautua ”epäillen”. Aika usein aikataulu on venynyt yli suunnitellun. Talvikisoissa on enemmän kuin mahdollista, että aikataulut muuttuvat kisan aikana:

TASANOPEUS, luokka 23
klo 10.45 Kilpailun lähtö, Peurunka
noin klo 13.50 Kilpailun tauko
klo 15.43 Kilpailun maali
klo 17.00 Palkintojen jako

RALLILUOKAT, muut kuin lk 23
klo 7.00 Nuotitus alkaa EK 1–5, päättyy porrastetusti
klo 12.01 Kilpailun lähtö, Peurunka, nro 1
klo 13.00 Nuotitus päättyy viimeisten erikoiskokeidenkin osalta
noin klo 14 Kilpailun tauko, Laukaantie 25 alkaa
klo 16.47 Kilpailun maali nro 1, Peurunka
klo 19.30 Palkintojen jako

KILPAILUTOIMISTO
Kylpylähotelli Peurunka, Peurungantie 85, Laukaa

Teksti: Kikka Kuosmanen

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli