Kim Savaste

16.1.2000

Motocrossin maailmanmestari


Kim Savaste on vuoden 2014 motocrossin 85-kuutioisten maailmanmestari, pohjoismaiden mestari ja EM-pronssimitalisti sekä MX2-luokan Suomen mestari.

Saavutukset


MM-kulta, 85 cc, 2014
EM-pronssi, 85 cc,  2014
PM-kulta, 85cc, 2013
SM-kulta, MX2, 2016
Suomen Cupin mestaruus, MXJ, 2016
Saksan ADAC-mestaruussarja pronssia, 85 cc,  2013

 

Kim Savaste


Kun vuoden 2000 tammikuun 16. päivänä syntynyt Kim Savaste pääsi yksivuotiaana moottoripyörämessuilla ensimmäisen kerran istumaan Yamaha PW -mopon päälle, oli hänen tulevaisuutensa selvä. Hän hurahti isänsä lailla välittömästi moottoripyörien maailmaan.

Kim oli aktiivinen lapsi ja harrasti eri lajeja. Kolmevuotiaana hän aloitti jalkapallon pelaamisen ja sai lahjaksi Katzuma-mönkijän, jolla hän ajeli innoissaan. Neljävuotiaana hän nousi ensi kerran mopon selkään, kun hänelle ostettiin Yamaha PW. Kim kävi ajamassa usein yhdessä Tommi-isänsä kanssa. Vantaan motocrossrata oli Herttoniemessä asuvan perheen kotirata ja Kim harjoitteli siellä usein yhdessä Vantaan Moottorikerhon seurakavereidensa Miro Sihvosen, Aleksi Kurvisen ja Matias Murron kanssa. Kim osallistui myös kerhon järjestämille ajoleireille.

Kuusivuotiaana Kim otti osaa ensimmäiseen kilpailuunsa. Hän aloitteli uraansa sarjacrossien parissa, mutta koska Suomessa ei ollut tarpeeksi kisamahdollisuuksia nuorelle kuljettajalle, perhe päätti suunnata katseensa Viron kisa-areenoille. Kimin ollessa kuusivuotias, kävi perhe keväällä katsomassa kilpailuja naapurimaassa, jotta Kim saisi pehmeän laskun ulkomaisille areenoille. Saman vuoden syksyllä 6-vuotias poika osallistui Virossa ensimmäiseen kansainväliseen kilpailuunsa. Kimiä oli jännittänyt melkoisesti ollessaan yleisön joukossa, sillä kilpailut vaikuttivat varsin isolta jutulta. Nyt kuitenkin, kun hän oli itse viivalla, ei jännityksestä ollut tietoakaan. Kaikki muu unohtui nuorukaisen mielestä ja hän pystyi täysillä keskittymään omaan ajamiseen.

Kim keräsi muutaman vuoden ajan arvokasta kisakokemusta Viron radoilta. Vuoden 2009 keväällä hän päätti, että motocross on se, missä hän haluaa menestyä ja sen eteen hän on valmis tekemään töitä. Kim alkoi treenata enemmän ja kilpailuihin keskittymisestä tuli ammattimaisempaa.

Vuonna 2009 Kim kävi pokkaamassa pokaalin Viron gaalasta. Kuva: Kim Savasteen kuva-arkisto

Kauden 2009 ajan Kim ajoi Racing Biken tukemana uudella KTM:llä sekä Viron kilpailuja että motocrossin EM-sarjan 65-kuutioisten luokassa, jossa sijoittui parhaimmillaan neljänneksi. Ensimmäiseen EM-osakilpailuunsa hän oli osallistunut jo edellisvuonna. Latvian Kegumsissa ajettu koitos oli ollut hieman vaikea nuorukaiselle. Vauhtia pojalla oli ollut riittävästi, mutta liika yritys toi mukanaan paljon kaatumisia. Vielä kokematon Kim oli sijoittunut kovassa seurassa viidenneksitoista mutta hän koki, että EM-debyytti oli antanut hänelle arvokasta oppia tulevaan. Sen sijaan Viron ja Suomen MX65-nappulaliigat hän vei nimiinsä.

Kaudella 2010 Kim ajoi EM-sarjassa vielä 65cc-luokassa ja hänen isänsä toimi edelleen mekaanikkona sekä vastasi kilpailemisen rahoittamisesta. Kim kisasi myös kotimaan kamaralla motocrossin 85cc-junioriluokassa, jonka vei lopulta nimiinsä. Kimillä oli luokassa hyviä kisoja ja etenkin Jere Haavisto tarjosi hänelle kovan vastuksen, mutta koska hän ajoi kauden aikana sekä 85cc- että 65cc-luokan pyörillä, vaikutti kahden erilaisen pyörän vaihtelu oikeanlaisen ajotuntuman löytämiseen. Aika-ajoissa meni hyvin, mutta itse kilpailuissa Kim ei päässyt haluamalleen tasolle. Hän ajoi kaikissa kilpailuissa kymmenen parhaan joukkoon ja onnistui muutamissa nousemaan viiden sakkiin. Kauden paras suoritus tuli Hollannin Hallenista, jossa suomalainen oli erittäin kovassa seurassa ensimmäisen erän kolmas. Kauden päätteeksi Kim oli 65cc-kuutioisten EM-sarjan 12:s, sillä hän ei osallistunut muutaman kilpailuun.

Kim (toinen oik.) oli edustamassa Suomen värejä vuoden 2010 MM-joukkekilpailussa. Kuva: Kim Savasteen kuva-arkisto

Saman vuoden junioreiden MM-osakilpailu ajettiin Ranskassa, jonne myös Kim matkasi. Kovia kilpailijoita oli saapunut paikalle ympäri maailmaa aina Yhdysvaltoja myöten. Kim ihmetteli kanssakilpailijoidensa vauhtia. Hän ylsi kuitenkin kuudenneksi aika-ajoissa. Sen sijaan kilpailuun nuorukainen kasasi itselleen liikaa paineita. Ensimmäiseen erään hän sai huonon startin, mutta paransi toiseen. Kaatuminen jätti hänet kuitenkin myös toisessa erässä pisteiden ulkopuolelle kahdennenkymmenennen sijan huonommalle puolen.

Vuosien 2010 ja 2011 vaihteessa Kim alkoi ajamisen ohella tehdä monipuolisempaa harjoittelua. Hän ei pitänyt lihaskuntotreenistä, mutta keskittyi juoksemiseen. Aiemmin hän oli pitänyt kuntoaan yllä ajamalla erittäin paljon, nyt pikkuhiljaa muun fyysisen harjoittelun tultua kuvioihin, ajoa pystyi jopa hieman vähentämään, silti Kim nousi pyörän päälle edelleen noin viisi kertaa viikossa.

Kim treenaa vuonna 2011 Espanjassa. Kuva: Kim Savasteen kuva-arkisto

Kaudesta 2011 muodostui kuitenkin Kimin osalta hieman vaikea. Hän osallistui muutamiin 85cc- luokan EM-kilpailuihin, mutta 65cc-luokan koitokset jätettiin nyt väliin. Vuosi oli lähinnä kehittymisen aikaa, kun Kim opetteli ajamaan kunnolla 85-kuutioisella pyörällä. Suomessa nuorukainen nousi poikkeusluvalla CC-luokasta CB-luokkaan. Ensimmäisen kilpailun ensimmäisen voiton myötä hänet nostettiin välittömästi CA-luokkaan. Kim voitti myös heti ensimmäisen erän CA-luokan Suomen Cupin osakilpailunsa, mutta koska hän osallistui vain muutamaan kisaan, hän jäi loppupisteissä kuudenneksitoista.

Ennen kauden 2012 alkua Kim koki, että oli saanut tarpeeksi oppia 85-kuutioisesta pyörästä. Hän päätti kiertää koko EM-sarjan. Suomalainen kisasi Racing Bike Finland -tiimissä Juha Punkin tukemana. Tanskasta startannut kausi alkoi hyvin Kimin osalta ja hän pääsi heti mukaan kärkikahinoihin. Vauhtia oli tullut hyvin harjoitteluvuoden aikana ja Kim ylsi muutamassa kilpailussa viiden parhaan joukkoon. Hän huomasi nyt, kuinka tärkeää oli ollut ensin opetella kunnolla ajamaan 65-kuutioisella ja keskittyä sitten kokoa suurempaan.

EM-finaaliin valittiin mukaan kymmenen parasta kuljettajaa, mutta Kim karsiutui tiukasti joukon ulkopuolelle. Tilanne harmitti häntä erittäin paljon. Vauhti ei ollut kuitenkaan vielä tarpeeksi kovalla tasolla. Kauden MM-kilpailu päätettiin myös jättää väliin jo senkin takia, että matkustuskulut Bulgariaan olisivat olleet liian korkeat.

Sen sijaan Belgian Coupe de l ́Avernirissa järjestetettyyn MM-joukkuekilpailuun Kim matkasi edustamaan Suomen värejä. Hän otti nimiinsä henkilökohtaisen MM-voiton, joka vei mennessään EM-finaalin harmituksen. Hän napsi myös voittoja Espanjan Valencian mestaruussarjan 85cc-luokasta, sijoittui viidenneksi Red Bull -kilpailussa Hollannissa ja ylsi toiseksi Stefan Everts and Friend -kilpailussa.

Kim saavutti vuonna 2013 85cc-luokan Pohjoismaiden mestaruuden. Kuva: Kim Savasteen kuva-arkisto

Kausi 2013 alkoi Kimin osalta loistavasti, kun KTM Motorsport Finland -tiimin väreissä kisannut suomalainen voitti Tanskassa ajetun EM-kilpailun. Suoritus tuntui pojasta hienolta. Hän oli vihdoin päässyt lyömään vastustajansa ja voittamaan ensimmäisen EM-osakilpailunsa. Voiton myötä Kimin itseluottamus kasvoi ja ajo tuntui entistä paremmalta. Hän nappasi kauden aikana muutaman podiumsuorituksen lisää. EM-finaalissa suomalainen sijoittui ensimmäisen erän toiseksi ja toisen erän kahdeksanneksi. Lopputuloksissa Kim oli neljäs. Hän vei nimiinsä myös 85-kuutioisten Pohjoismaiden mestaruuden ja sijoittui Saksan ADAC-sarjassa muutamien osakilpailuvoittojen myötä kolmanneksi. Vuosi päättyi Riihimäen kaupungin myöntämään Vuoden Nuori Urheilija – palkintoon.

Kaudeksi 2014 Kim sai paikan itävaltalaiseen KTM:n tehdastiimiin. Vuosi sai kuitenkin valitettavan startin, kun Kim loukkasi tammikuussa Espanjan harjoituksissa polvensa, josta katkesi eturistiside. Polvea ei leikattu heti, joten nuorukainen pääsi ajamaan teippien ansiosta kahden viikon ajotauon jälkeen.

Vamma ei kuitenkaan näkynyt Kimin suorituksissa. EM-avauksessa hän nousi heti toiseksi ja vieraili podiumilla Saksan osakilpailua lukuun ottamatta jokaisessa kauden osakilpailussa. Kauden EM- finaali ajettiin Hyvinkäällä järjestetyn motocrossin MM-osakilpailun yhteydessä. Kim oli iloinen päästessään kisaamaan kotiyleisön eteen. Hän kuuli kypäränsä sisään, miten ihmiset kannustivat häntä. Suomalainen johti molempia eriä, mutta hän kaatui kummassakin. Lopulta hän nousi kuitenkin yhteistuloksissa hienosti kolmanneksi kuitaten uransa ensimmäisen EM-mitalin!

Kauden 2014 junioreiden 85-luokan MM-kilpailu ajettiin elokuun kahdestoista päivä Belgian Liernaux-Bastognessa. Kim suuntasi kisapaikalle jo etukäteen treenaamaan yhdessä isänsä kanssa. Anu-äiti jäi kotiin jännittmään.

Nuorukainen psyykkasi etukäteen itseään hyvään suoritukseen. Hän iskosti mieleensä, että hänen oli pakko ajaa hyvin ja voittaa, jotta hän pääsisi nousemaan seuraavaksi kaudeksi piikkiluokkaan.

Kilpailuviikonlopun ajan Kim ja hänen isänsä nukkuivat varikolla pakettiautossa. He eivät halunneet yöpyä hotellissa, jotta he olisivat heti valmiina kisapaikalla. Aika-ajo ei sujunut odotetulla tavalla. Kim oli oman ryhmänsä seitsemäs ja yhteistulosten 14:s. Kaikki ihmettelivät ja harmittelivat huonoa suoritusta, mutta Kim itse ei päättänyt luovuttaa. Hän asennoitui tilanteeseen niin, että seuraavana päivänä hänen pitää onnistua.

Sunnuntaiaamun harjoituksissa Kimin onnistunut psyykkaaminen näkyi heti. Hän teki lähes kolmen sekunnin pohjat ensimmäisiin harjoituksiin. Upea suoritus toi lisää itseluottamusta nuorukaiselle. Ennen kilpailua alkoi kuitenkin sataa. Radoista tuli hyvin kuraisia ja liukkaita. Kim sai erittäin huonon startin ensimmäiseen erään. Hän joutui tekemään nousua sijalta 26, mutta kuin ihmeen kaupalla oli pian kolmantena. Sitten hän kuitenkin kaatui ja joutui jälleen raivaamaan tietään ylöspäin. Kim ylsi kuitenkin ruutulipulle hienosti kolmantena!

Kim Savaste saavutti vuonna 2014 ensimmäisenä suomalaisena motocrossin 85-kuutioisten maailmanmestaruuden. Kuva: Kim Savasteen kuva-arkisto

Toiseen erään nuorukainen sai paremman startin ja ajoi sijoilla 7-9. Taas kuitenkin kaatumiset tiputtivat häntä muutaman sijan alaspäin. Kim ei kuitenkaan luovuttanut. Hänen vauhtinsa oli erittäin kovalla tasolla, eikä hän antanut muiden kuljettajien häiritä ajamistaan. Kim onnistui nousemaan kärkeen! Tilanne kuitenkin muuttui äkisti, kun suomalainen ajoi rinnakkain kanssakilpailijansa kanssa vallimutkaan. Ulkokautta ajanut suomalainen menetti tasapainonsa ja hän kaatui valliin, jolloin pyörä tuli hänen päälleen. Pyörä painoi paljon, Kim ei voinut tehdä mitään eikä kukaan tullut häntä auttamaan. Toivoton tilanne ärsytti suunnattomasti. Kim keräsi kaikki voimansa ja sai heitettyä pyörän pois päältään. Hän sai KTM:nsä käyntiin ja pääsi jatkamaan matkaa. Nyt hän oli kuitenkin tippunut viidenneksi. Kim puristi täysillä ja sai ohitettua kaikki muut paitsi erän voittajan. Kun Kim ylitti maaliviivan, hän ei kuitenkaan ollut selvillä tilanteesta. Mikä oli hänen eräsijoituksensa, entä lopputulos? Pian hän huomasi, että maaliin oli päässyt vain yksi kuljettaja ennen häntä. Tämä tarkoitti, että Kim saavutti yhteistuloksissa eräsijojen kolme ja kaksi myötä ensimmäisen sijan ja hän oli vuoden 2014 motocrossin 85-kuutioisten ensimmäinen suomalainen maailmanmestari! Kimillä oli niin hyvä fiilis, että hän olisi voinut vielä jatkaa kisaamista.

Maamme-laulua kuunnellessaan 14-vuotias suomalainen oli paitsi helpottunut myös tyytyväinen. Kova työ oli tuottanut tulosta ja hän oli nyt saavuttanut sen, mitä halusi.

Kim epäilee, että hänen henkinen vahvuutensa toi hänelle historiallisen tittelin. Hän pystyi koko kauden aikana pääsemään henkisesti niin keskittyneeseen tilaan, että ajaminen sujui jokaisessa kilpailussa ”flow-tilassa”. Koskaan ennen eikä tuon jälkeen – yhtä Belgian Lommelissa ajettua kilpailua lukuun ottamatta – hän ole saanut itseään tuohon tärkeään tilaan.

Vuodeksi 2015 Kimi teki sopimuksen italialaisen Marchetti Racing teamin kanssa. Koko perheelle oli helpotus, että pojan taustalla oli nyt oikea tiimi, mikä vei taloudellisen rasitteen heiltä pois. Alkukausi ei alkanut kuitenkaan parhaalla mahdollisella tavalla tuoreelta mestarilta. 125-kuutioisissa KTM:llä kisannut Kimi ei päässyt treenaamaan ennen kautta tarpeeksi, sillä koulunkäynti Suomessa vei hänen aikaansa. Nuorukainen sijoittui EM-avauksessa seitsemänneksi, mutta tämän jälkeen tuli vaikeampia kilpailuja. Kim yritti liikaa, hän sai hyviä startteja ja vauhtia häneltä löytyi, mutta hän sähläsi sen verran, että kovia tuloksia ei tullut. Lisäksi Kim loukkasi polvensa alkukaudesta Englannin kilpailussa. Polvi leikattiin ja nuorukainen joutui olemaan noin kuukauden sivussa odottaessaan turvotuksen laskemista. Hajanaisen kauden aikana Kim osallistui muutamiin Italian mestaruussarjan ja EM-sarjan osakilpailuihin.

Kaudeksi 2016 Kim vaihtoi ranskalaiseen Bud Racing -tiimiin, jonka väreissä hän kisasi EM-sarjassa 125-kuutioisen Kawasakin puikoissa. Polven kuntouduttua Kim suuntasi tammikuussa Espanjaan treenaamaan. Yllättävän nopeasti hän pääsi pitkän ajotauon jälkeen hyvään vireeseen ja oli tyytyväinen vauhtiinsa. Helmikuussa Kim otti osaa Ranskassa järjestettyyn ajoleiriin. Hän meni ajamaan sateella, kaatui ja mursi olkapäänsä. Vuosi sai jälleen katastrofaalisen alun. Kim oli erittäin surullinen tilanteesta. Hän joutui olemaan arvokkaat kolme kuukautta sivussa juuri ennen kisakauden alkua. Vain kaksi viikkoa ennen ensimmäistä kilpailua Kim sai ajoluvan ja pääsi jälleen nousemaan pyörän selkään.

Vauhti löytyi kuitenkin yllättävän nopeasti ja heti huhti-toukokuun vaihteessa Latvian Kegumsissa ajetussa EM-avauksessa Kim nappasi kolmannen sijan ensimmäisestä erästä. Myös toisessa erässä hän ajoi kolmantena kunnes treenaamattomuus alkoi näkyä ja hänen kuntonsa loppui kesken. Kim kaatui pahasti, kaasukahva lähti irti ja suomalainen joutui keskeyttämään. Nuorukainen huomasi, miten hän oli ottanut ensimmäisen erän hienon suorituksen myötä paineita itselleen. Hän halusi ajaa kovaa ja päästä pisteille, jonka myötä hän teki hölmöjä virheitä. Hän tiedosti, että hänen olisi pitänyt ajaa järkevästi eikä yrittää ottaa pakkovoittoa.

Kim Savaste saavutti vuoden 2016 MX2-luokan Suomen mestaruuden. Kuva: SM Motocross

Kauden edetessä Kim alkoi saada rytmistä kiinni. Italian Mantovassa kesäkuun lopulla ajetussa EM- osakilpailussa hän kävi kovaa taistoa ensimmäisen erän voitosta sijoittuen lopulta niukasti toiseksi. Belgian Lommelissa ja Sveitsin Frauenfeld-Gachnangissa Kim pääsi nousemaan podiumille sijoituttuaan molemmissa yhteistulosten toiseksi. Ajo alkoi mennä nyt tarkoitettuun suuntaan ja Kim iloitsi päästyään vihdoin vaikeuksien jälkeen omalle tasolleen. Myös Suomen kilpailuiden hyvät tulokset kasvattivat itseluottamusta. 137 Motorsport -tiimin väreissä kotimaassa kisannut Kim vei nimiinsä sekä MX2-luokan Suomen mestaruuden että MXJ-luokan Suomen Cupin mestaruuden.

 

Kim valittiin edustamaan Suomea motocrossin joukkue-MM-kilpailuun Italian Maggioraan. Syyskuun 25. päivänä ajetussa kilpailussa hän kuitenkin ajautui ulos radalta ja mursi selkänsä. Kim lennätettiin Suomeen leikkaukseen. Nuorukainen ei voinut uskoa, että oli jälleen sairaalavuoteella. Paha loukkaantuminen oli hänelle henkisesti erittäin raskasta. Etenkin, kun selän murtuminen näytti tulevan viemään häneltä yhden kokonaisen kauden, sillä lääkärit kertoivat, että toipuminen tulisi kestämään vuoden. Kimin oli vaikea pitää mieltään positiivisena uransa kovimman vastoinkäymisen kourissa.

Leikkauksen jälkeen Kim makasi viikon sängyssä kunnes alkoi pikkuhiljaa harjoitella kävelemistä. Maaliskuussa 2017, vajaan puolen vuoden kuluttua leikkauksesta, Kim nousi ensimmäisen kerran pyörän selkään konsultoituaan toista lääkäriä, jonka mukaan kuusi kuukautta riitti toipumiseen.

Kim Savaste kisasi kaudella 2017 Bud Racing Kawasakin väreissä EMX250-luokassa. Kuva: Nita Korhonen

Kun kausi 2017 starttasi, ei Kim ollut missään nimessä täydellisessä kisakunnossa. Nyt EM-sarjan 250-kuutioisiin Kawasakilla kilpailemaan siirtyneen nuorukaisen oli vaikea suhtautua tilanteeseen, ettei voinut enää ajaa tutulla paikallaan kärjessä. Luokassa oli monia kuskeja, jotka Kim oli päihittänyt 125-kuutioisissa, mutta nyt hän ei päässyt edes kisaeriin mukaan. Tilanne tuntui kauhealta nuoresta miehestä. Ajotaukoa oli ollut aivan liikaa ja virheitä tuli paljon Kimin yrittäessä puskea liikaa. Suomalaisen erävauhti oli aika-ajoja parempaa, mutta se ei paljoa auttanut, kun hän pääsi vain harvoin eriin mukaan. Kim joutui liian usein seuraamaan kilpailuita yleisön joukosta, mikä oli hänelle henkisesti erittäin raskasta. Kirsikkana kakun päällä, Kimin olkapää meni sijoiltaan koulun liikuntatunnilla juuri ennen kesäloman alkua. Hän joutui jättämään kaksi kilpailua väliin tapahtuneen takia. Kausi oli kaiken kaikkiaan sekä fyysisesti että henkisesti erittäin raskas.

Useista loukkaantumisista huolimatta Kim suuntaa katseensa tulevaan positiivisin mielin. Kuva: Kim Savasteen kuva-arkisto

Nyt Kim on päässyt treenaamaan ja pitämään kuntoaan yllä ilman loukkaantumisia. Kaudelle 2018 hänellä ei ole vielä tarkkoja suunnitelmia, mutta hän toivoo pääsevänsä kisaamaan jälleen EM- sarjaan ja tekemään paluun tasolle, jossa oli ennen loukkaantumisiaan.