Kimi Räikkönen

17.10.1979

F1-maailmanmestari


Kimi Räikkönen on formula1-maailmanmestari vuodelta 2007. Hän on lisäksi saavuttanut MM-hopeaa vuosina 2003 ja 2005 ja MM-pronssia 2008 ja 2012. Räikkönen kilpaili kaudet 2010-2011 rallin MM-sarjassa, jolloin hänestä tuli toinen ihminen maailmassa, joka on saavuttanut molempien autourheilun kuninkuusluokkien MM-pisteitä.

Saavutukset


MM-kulta: 2007
MM-hopea: 2003, 2005
MM-pronssi: 2008, 2012, 2018

Kimi Räikkönen


Kimi-Matias Räikkönen syntyi lokakuun 17 päivänä vuonna 1979 Espoossa Matti ja Paula Räikkösen toiseksi pojaksi. Isoveljensä Ramin kanssa Kimi piti huolen, ettei perheen arjesta puuttunut vauhtia. Kaksikko keksi koko ajan itselleen aktiviteetteja, eikä heitä saanut pysymään paikoillaan. Eri urheilulajit kiinnostivat molempia, mutta erityisen kiinnostunut Kimi oli mopoista ja kartingista.

5-vuotiaana ensimmäisen kerran mopon selkään noussut Kimi kokeili 8-vuotiaana ensimmäisen kerran karting-autolla ajoa Vihdissä ja oli kuin luotu auton rattiin. Poika omaksui lajin nopeasti itselleen ja aloitti kilpailemisen seuraavana vuonna. Hän kisasi kolme kautta A-, B- ja C-luokissa saavuttaen muutamia voittoja. Vielä hänen siirryttyä Class Mini -sarjaan, ei suurempaa menestystä tullut, eikä nuorukainen päässyt kuittaamaan sarjasta yhtään ykkössijaa.

 

Vuonna 1993 Kimi siirtyi Karting Class Raket -luokkaan sijoittuen loppupisteissä yhdeksänneksi. Hän jatkoi seuraavan vuoden sarjassa saavuttaen hienosti toisen sijan ennen kuin nousi Class Formula A -luokkaan kaudeksi 1995. 15-vuotias Kimi pääsi nyt osallistumaan ensimmäiseen ulkomaiseen kilpailuunsa. Monacossa ajetussa kansainvälisessä debyytissään hän osoitti jäämiesmäisyytensä, sillä hänen rattinsa hajosi kesken Monaco Cup -kisan. Hän ei kuitenkaan keskeyttänyt, vaan heilutti irtonaista ohjauspyöräänsä mekaanikoilleen pääsuoralla.

Myös Kimin seuraava kilpailu Monacossa osoitti, ettei nuorukainen luovuttanut helpolla. Hän sinkoutui ensimmäisen kierroksen kolarin seurauksena turva-aidan toiselle puolen. Hän nosti autonsa takaisin radalle ja alkoi jahdata jo ison kaulan saavuttaneita vastustajiaan. Uskomattoman kirin seurauksella Kimi sijoittui lopulta kolmanneksi.

Hienosti sujuneiden ulkomaisten kilpailujen myötä Kimiä alettiin viedä kansainvälisille areenoille entistä systemaattisemmin vuonna 1996. Hän ajoi kartingin European Series -sarjassa, maailmanmestaruussarjassa sekä Pohjoismaiden mestaruussarjassa. Lisäksi hän nappasi Suomen mestaruuden Class Formula A -luokasta. Nuorukaisen taustalla ei ollut koskaan isoja seteleitä, vaan sekä Kimi että perheensä paiski erittäin kovasti töitä, että Kimin oli mahdollista harrastaa moottoriurheilua.

Seuraavana vuonna Kimi jatkoi kisaamista kartingin MM-sarjassa ja ajoi myös Karting Grand Prix -sarjan kisoja. Kauden päätteeksi hän vei nimiinsä Class Intercontinental A -luokan Suomen mestaruuden

Vuonna 1998 edelliskauden PM-sarjan neljänneksi sijoittunut Kimi kruunattiin Pohjoismaiden mestariksi Norjassa. Lisäksi hän saavutti kartingin Suomen mestaruuden luokassa Formula Super A, sijoittui toiseksi Euroopan Formula Super A -mestaruussarjassa ja kolmanneksi Monaco Cup Class Super A -luokassa. MM-sarjan Formula Super A -luokassa tuloksena oli keskeytys.

Menestyksen täyteisten kartingvuosien jälkeen nuorukaisen oli aika ottaa uusi askel urallaan. Tosiasiassa hän olisi ollut valmis siirtymään kartingeista isompiin autoihin jo aiemmin, mutta taloudellinen tilanne ei sitä mahdollistanut.

19-vuotias Kimi siirtyi vuonna 1999 Iso-Britannian Formula Renault -sarjaan. Kausi oli kuitenkin pettymys, sillä tiimi ei vastannut odotuksia, ja Kimi jätti sarjan kesken jo neljän osakilpailun jälkeen. Hän solmi sopimuksen Manor Motorsport -tiimin kanssa talvisarjasta, jossa teki jälleen täysin ylivoimaista jälkeä. Hän vei kaikki neljä kisaa nimiinsä, oli nopein kaikissa aika-ajoissa ja teki vielä jokaiseen kilpailuun nopeimman kierrosajan.

Kaudella 2000 Kimi vei nimiinsä Iso-Britannian Formula Renault -sarjan kymmenestä kilpailusta seitsemän ja oli jokaisessa kisassa palkintokorokkeella. Hänet kukitettiin sarjan mestariksi jo ennen kauden päättymistä. Samana vuonna nuorukainen sijoittui Eurocup Formula Renault -sarjan seitsemänneksi.

Kimi suunnitteli yhdessä managereidensa Steve ja David Robertsonin kanssa seuraavan järkevän askeleen hänen urallaan olevan Formula3-sarja. Suomalainen oli päässyt Robertsonien siipien suojaan, kun vuonna 1998 hänen kilpaillessa hollantilaisessa kartingtiimissä, Lotuksen entinen tallipäällikkö Peter Collins vinkkasi kaksikolle lahjakkaasta nuoresta lupauksesta. Yhteistyö Robertsonien ja Kimin välillä alkoi vuonna 1999. Nyt kun Kimi oli varmistanut Formula Renault -sarjan mestaruuden ennätysajassa, hän pystyi jättämään loppukauden kisat väliin ja miettimään uusia kuvioita.

Tallipäällikkö Anthony Hieatt järjesti suomalaisen vuonna 2000 F3-testeihin. Nuorukainen tarvitsi neljä kierrosta osoittaakseen olevansa yhtä nopea kuin sarjan muut kuljettajat. Oli selvää, että hänen oli järkevää siirtyä sarjaan, jossa kaikki olettivat hänellä olevan realistiset mahdollisuudet menestyä jo debyyttivuonnaan.

Kohtalo puuttui kuitenkin peliin. F1-sarjassa kisaava Sauber-talli jäi yllättäen ilman kuskia, kun sen tavoittelema Jenson Button päättikin siirtyä Renaultille. Robertson hoiti myös Buttonin asioita ja sai suositeltua lahjakasta suomalaista britin tilalle.

Tallipäällikkö Peter Sauber suostui antamaan kokemattomalle nuorukaiselle testimahdollisuden. Yleensä kuninkuusluokkaan hamuavat kuljettajat maksoivat testeistä tiimille, mutta jostain syystä Sauber päätti tehdä Kimin suhteen poikkeuksen. Hän ei itsekään tiennyt, miksi toimi näin.

Vuoden 2000 syyskuussa suomalainen istuutui ensimmäisen kerran F1-autoon, kun Sauber järjesti Italian Mugellossa kolmipäiväiset testit. 20-vuotias kokematon suomalainen istutettiin Sauberin uuteen C19-autoon ja päästettiin radalle. Suomalaista pyydettiin alkuun ajamaan vain kolmen nopean kierroksen vetoja, koska tiimi oli huolissaan siitä, miten Kimin niska kestää F1-auton G-voimat. Auton kiihtyvyys sekä jarrujen tehokkuus yllättikin Kimin, mutta hän painoi pitkin rataa kuin olisi syntynyt F1-auton rattiin. Jo toisena päivänä hän teki tallin vakiokuljettajia nopeampia aikoja.  Sauber ei vakuuttunut pelkästään Kimin vauhdista, vaan myös hänen määrätietoisesta ja sitoutuneesta asenteestaan. Jo kotimatkallaan Sauber päätti tehdä sopimuksen Kimin kanssa. Hän ymmärsi, että hänellä oli käsissään timantti, jota ei saanut päästää karkaamaan.

Kimi ajoi tiimille vielä kaksi testiä ennen kuin yllättävä sopimus kaudesta 2001 julkistettiin. Matkalla oli vielä kuitenkin yksi mutta. Kimillä ei ollut kokemusta alemmista sarjoista, joten hänellä ei ollut F-ykkösiin vaadittavaa superlisenssiä. Lupaavan suomalaisen kohdalla tehtiin kuitenkin jälleen poikkeus ja niin Kimi pääsi valmistautumaan täysillä kauteen 2001 moottoriurheilun kuninkuusluokassa. Kimi tarvitsi myös apua fyysiseen harjoitteluun, sillä hänen fyysinen kuntonsa ei ollut vielä sillä tasolla, että se kestäisi 60-70 kierroksen mittaisia F1-kilpailuja. Ayrton Sennan entinen kuntovalmentaja alkoi auttaa suomalaista.

Kun kauden 2001 ensimmäinen F1-osakilpailu ajettiin 4. maaliskuuta Australian Melbornen radalla istui Sauberin ratissa varsin jännittynyt 21-vuotias. Kimi oli nyt ensimmäistä kertaa tositoimissa isojen poikien joukossa, radalla, jolla ei ollut koskaan ajanut, sarjassa, johon monet eivät uskoneet hänellä riittävän kokemusta. Kukaan ei ollut ennen noussut F1-sarjaan vain 23 formulakilpailun kokemuksella.

Kokemattomuudesta ei kuitenkaan näkynyt jälkeäkään, kun 13 ruudusta startannut suomalainen kiidätti Sauberiaan 58 kierroksen ajan kuin ammattilainen. Hän ylitti debyyttikilpailunsa maaliviivan upeasti kuudentena +1.24,143 kilpailun voittaneesta Michael Schumacherista jääneenä avaten heti MM-pistesaldonsa! Kilpailu meni odotusten mukaan, vaikkakin Kimi oli toivonut parempaa tulosta.

Pian nuorukainen tiputettiin kuitenkin maan pinnalle, kun Malesiassa Sauberin vetoakseli hajosi jo ensimmäisellä kierroksella. Brasiliassa hän ajoi ulos kilpailun loppupuolella ja San Marinossa auton ohjaus petti. Kolmen keskeytyksen jälkeen Kimi kuitenkin osoitti, että mikäli auto vain kesti, hänen vauhtinsa riitti kovalle tasolle. Espanjan kahdeksannen sijan jälkeen Kimi yllätti yltämällä Itävallassa neljänneksi David Coulthardin, Schumacherin ja Rubens Barrichellon perään. Myös Kanadassa nuorukainen tervehti ruutulippua neljäntenä. Loppukauden neljä keskeytystä tiputtivat kuitenkin hänen lopputulostaan ja suomalainen kuittasi yhdeksällä MM-pisteellä debyyttikaudeltaan kymmenennen sijan. Kauden päätteeksi Kimi valittiin vuoden tulokkaaksi. Hän oli osoittanut, että kuului F1-sarjaan.

Yhtäkkiä sarjan kovimmat tallit olivat kiinnostuneita tästä suomalaisesta sensaatiosta, jota verrattiin jopa Ayrton Sennan ja Michael Schumacherin kaltaisiin suuriin nimiin. Kimin siirto Ferrarille estyi kuitenkin, koska tiimin ykköskuljettaja Schumacher ei ollut valmis tasapuoliseen kohteluun toisen kuljettajan kanssa. Kun McLaren otti yhteyttä Kimiin Mika Häkkisen vetäydyttyä sapattivapaalle, oli Kimi enemmän kuin innoissaan. Hänellä oli nyt ovet auki menestykseen. Ennen kaikkea brittitalli tarjosi tasapuolisen kaluston molemmille kuljettajilleen ja se oli juuri se, mitä Kimi halusi. Vaikka hänellä oli takanaan vasta yksi kausi formula ykkösissä, hän ei aikonut jäädä uuden tallikaverinsa David Coulthardin jalkoihin.

Kun kausi 2002 starttasi Australiasta, näytti Kimi, ettei McLaren ollut turhaan palkannut vielä varsin kokematonta suomalaista, hän ajoi heti kauden avauksessa podiumille sijoituttuaan kolmanneksi Michael Schumacherin ja Juan Pablo Montoyan jälkeen.

Seuraavassa osakilpailussa Kimi koki kauden ensimmäisen kauden kymmenestä keskeytyksestään, kuten useimmiten jatkossa, myös tällä kertaa McLarenin moottori sanoi itsensä irti. Mutta niissä osakilpailuissa, joissa suomalainen pääsi maaliin, hän teki takuuvarmaa työtä. Lukuun ottamatta Brasilian 12. sijaa, Kimi ajoi aina podiumulle tai heti sen tuntumaan. Hän sijoittui Kanadassa ja Unkarissa neljänneksi, Nürburgringillä ajetussa Euroopan osakilpailussa sekä Japanissa kolmanneksi ja nousi toiseksi Ranskassa. Loppupisteissä suomalainen kuittasi 24 pisteellään kuudennen paikan, yhden sijan tiimikaveriaan perässä.

Kaudeksi 2003 McLaren sai kehitettyä autoaan luotettavammaksi ja Kimi keskeytti lopulta ainoastaan kolmesti, vain kerran tekniseen vikaan, kun hänen autonsa moottori hajosi Nürburgringillä. Kausi alkoi hienosti Australian podiumsijalla Kimin ajettua kolmanneksi.

23. maaliskuuta Malesian Sepangin radalla järjestettyyn kauden toiseen osakilpailuun Kimi starttasi seitsemännestä ruudusta. Suomalainen kipusi pikkuhiljaa ylöspäin, kun taas tiimikaveri Coulthard joutui keskeyttämään jo toisella kierroksella sähkövikaan. Pian Kimi oli jo toisena vain Fernando Alonso edellään. Espanjalainen joutui kuitenkin tekemään varikkostopin ennen Kimiä ja suomalainen pääsi tykittämään nopeita kierrosaikoja sillä aikaa. Hän pääsi omalta varikkokäynniltään kierroksella 19 Alonson eteen ja sai pidettyä sijoituksen vielä toisen varikkokäynninkin jälkeen. Kimi Räikkönen ylitti Sepangin maaliviivan ensimmäisenä saavuttaen ensimmäisen voiton huikealla yli 39 sekunnin erolla ennen Ferrarin Rubens Barrichelloa ja Renaultilla ajanutta Alonsoa uransa! McLarenin tallipäällikkö Ron Dennis oli niin iloinen Kimin ensimmäisestä voitosta sekä hänen virheettömästä suorituksestaan, että hän itki tuulettaessaan varikkomuurilla.

Kimi pääsi nyt soitattamaan Maamme-laulua elämänsä ensimmäistä kertaa F1-sarjassa. Hän ei täysin sisäistänyt vielä, että oli voittanut, mutta oli toki onnellinen. Kimi mietti palkintokorokkeella seisoessaan katsoessaan juhlivia tiiminsä jäseniä, että vaikkei hän enää koskaan voittaisi, hänellä olisi kuitenkin tämä päivä, jota muistella.

Voittojen määrä ei kuitenkaan jäänyt tähän yhteen. Kimi jatkoi kautta saavuttamalla podiumisijat heti seuraavista Brasilian ja San Marinon osakilpailuista ajettuaan toiseksi. Suomalainen oli tuttu näky podiumilla myöhemminkin kauden aikana, sillä hän kävi suihkuttamassa shampanjaa yhteensä kymmenen kertaa yhden voiton, seitsemän kakkossijan sekä kahden kolmossijan myötä. Saksan Nürburgringillä Kimi saavutti uransa ensimmäisen paalupaikan, kun hän löi kotiradallaan ajaneen Michael Schumacherin kolmealla sadasosalla.

Kun Japanin osakilpailu päätti kauden 2003, sai Kimi kaulaansa ensimmäisen MM-mitalinsa. Hän sijoittui toiseksi Michael Schumacherin juhliessa maailmanmestaruutta vain kahden pisteen erolla suomalaiseen. Hopeinen mitali ei juuri nuorukaista tyydyttänyt. Hänellä olisi ollut täydet mahdollisuudet maailmanmestaruuteen, mutta hän joutui lopulta antautumaan lähes mitättömän pienellä erolla saksalaiselle.

Kimi lähti kauteen 2004 yhtenä ennakkosuosikkina. Toisin kuitenkin kävi. Suomalainen keskeytti tekniseen vikaan viisi kertaa seitsemässä ensimmäisessä GP:ssä ja kuittasi San Marinosta sekä Espanjasta vaatimattomat sijat kahdeksan ja 11. Kauden puolivälin jälkeen talli otti käyttöönsä uuden McLaren MP4-19B-auton, jonka myötä luotettavuusongelmat vähenivät. Kim pääsi vierailemaan podiumilla Iso-Britannian toisen sijan, Belgian voiton, Kiinan kolmannen ja Brasilian toisen sijan myötä. Loppukiri ei kuitenkaan auttanut, sillä suomalainen jäi loppupisteissä seitsemänneksi Michael Schumacherin juhliessa jo seitsemättä maailmanmestaruuttaan.

Seuraava vuosi lähti käyntiin kuitenkin alkukisojen pienen takertelun jälkeen varsin mukavasti. Juan Pablo Montoyan tiimikaverikseen saanut Kimi soitatti Maamme-laulua Espanjassa, Monacossa ja Kanadassa. Kauden loppupuolella mies vei nimiinsä kauden seitsemästä viimeisestä osakilpailusta neljä ja sijoittui kahdesti toiseksi. Italian GP:n neljäs sija oli hänen huonoin. Kahdesti Kimin matka päättyi kuitenkin johtoasemasta tekniseen vikaan ja lopulta Fernando Alonso kruunattiin maailmanmestariksi 21 pisteen kaulalla ja niin Kimi sai nyt toisen MM-hopean.

Kauden 2006 päättyessä Kimi oli viidennestä sijastaan huolimatta innoissaan kuin pikkupoika. Ferrari julkisti tehneensä kolmen vuoden sopimuksen suomalaisen kanassa. Kimillä oli jälleen erittäin suuret kengät täytettävänään, sillä hän tulisi nyt korvaamaan kilparadat taakse jättäneen seitsemänkertaisen maailmanmestarin Michael Schumacherin.  Suomalainen sai tallikaverikseen Felipe Massan. Kimi oli nauttinut ajastaan McLarenilla, joka oli kuin yhtä suurta perhettä. Nyt hän oli kuitenkin erittäin iloinen ja nälkäinen päästessään näyttämään kykynsä legendaarisen Maranellon orin puikoissa.

Kimi oli vasta 27-vuotias, mutta hänellä oli jo takanaan kuusi täyttä kautta formula ykkösissä sekä kaksi MM-hopeaa. Nyt hän halusi saavuttaa unelmansa ja kirkastaa hopeiset mitalinsa kultaisiksi.

Kimi otti luulot pois vastustajiltaan heti alusta saakka. Hän aloitti kauden saavuttamalla Australian osakilpailun paalupaikan, tykittämällä kilpailun nopeimman kierrosajan sekä voittamalla ensimmäisen kilpailunsa Ferrarin ratissa. Kimi oli kyllä luottanut paitsi taitoihinsa, myös uuteen tiimiinsä, mutta edes hän ei olisi voinut kuvitella kauden alkavan näin upeasti. Talvitesteissä jatkuvasti suomalaista nopeampi ollut tiimikaveri Massa sai todeta kuudennen sijan myötä jäävänsä tätä rataa pian automaattisesti kakkoskuskiksi.

Kimi nousi podiumille Malesiassa ja Bahrainissa kolmansien sijojen myötä. Espanjassa hänen kohtalokseen koitui keskeytys sähkövian iskettyä autoon jo kymmenennen kierroksen jälkeen. Monacon kapeilla kaduilla suomalainen sijoittui kahdeksanneksi, mikä oli hänen kauden huonoin tuloksensa. Hän oli rikkonut aika-ajoissa oikean eturenkaan jousituksen ajettuaan ratavalliin ja joutui starttaamaan kisaan ruudusta 16. Kanadasta Kimi kävi pokkaamassa viidennen sijan ja USA:sta neljännen. Seitsemän osakilpailun jälkeen hän oli toisena 26 pistettä McLarenilla ajanutta uutta kuskia Lewis Hamiltonia perässä.

Kun F1-sarja palasi takaisin Eurooppaan, nousi Kimi korkeimmalle korokkeelle Ranskan ja Iso-Britannian osakilpailuissa. Nürburgringin radalla ajetun Euroopan GP:ssä hän joutui keskeyttämään hydrauliikkavian takia, mutta Unkarin ja Turkin osakilpailuissa Kimi sijoittui toiseksi, Italiassa kolmanneksi, kuittasi Belgiasta voiton ja Japanista kolmannen sijan.

Ennen kauden toiseksi viimeistä osakilpailua Kimi oli jäänyt kuitenkin jo 17 pisteen päähän Hamiltonista, joten maailmanmestaruus tuntui lipuvan jälleen hänen ulottumattomiin. Kiinassa onnetar oli kuitenkin suomalaisen puolella, sillä Kimi voitti osakilpailun Hamiltonin joutuessa keskeyttämään ajettuaan ulos!

Kun kauden 2007 päättävä Brasilian osakilpailu koitti 21. lokakuuta, oli tilanne mielenkiintoinen. Hamilton johti MM-sarjaa neljän pisteen erolla Fernando Alonsoon ja seitsemän pisteen erolla Kimiin. Kilpailuun startattiin Felipe Massan johdolla. Hamilton lähti finaaliin ruudusta kaksi ja Kimi ruudusta kolme Alonson edestä.

Kimi pääsi heti startista kuittaamaan Hamiltonin ohi, saman teki Alonso kolmannessa mutkassa. Tässä tilanteessa kuitenkin Hamilton ajautui ulos radalta ja putosi kahdeksanneksi. Hän teki nousua aina kuudenneksi saakka, kunnes McLarenin vaihdelaatikossa ilmeni ongelmia. Hamilton putosi sijalle 18, mutta sai yhtäkkiä vaihteet taas toimimaan ja pääsi jatkamaan matkaa. Ensimmäisten varikkokäyntien jälkeen Massa johti 3,3 sekunnin erolla Kimiin, jonka perässä oli Alonso 17 sekuntia jääneenä. Hamilton oli sijalla 13. Toisten varikkostoppien aikana Kimi sai puskettua erittäin kovia aikoja ja palasi omalta varikkokäynniltään johtoon kaksi sekuntia Massan eteen.

Kun 71 pitkää kierrosta oli vihdoin täynnä, ylitti Kimi Matias Räikkönen maaliviivan ensimmäisenä saavuttaen uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden vain yhden pisteen erolla Hamiltoniin! Ferrarin päivää täydensi Massan toinen sija. MM-pronssia kuitannut Alonso sijoittui kolmanneksi ja MM-hopeamies Hamilton seitsemänneksi. Jäämies Kimi oli vihdoin yhtä hymyä. Tosin vasta, kun Hamilton oli saapunut maaliin, sitä ennen Kimi ei uskaltanut iloita. Hän halusi olla täysin varma tittelistään. Kimillä oli ollut hetki sitten vain teoreettiset mahdollisuudet mestaruuteen, mutta hän ja Ferrari olivat päättäneet taistella täysillä loppuun saakka. Kova panostus oli kannattanut. Kimi juhli mestaruutta jo heti debyyttikaudellaan italialaistallissa, jolla kieltämättä oli ollut hieman sopeutumista suomalaisen omalaatuiseen ja jäykähköön tyyliin. Mestaruusjuhlissa ei kuitenkaan ollut tietoakaan kulttuurieroista. Ferrarilla juhlittiin suomalaista täysin rinnoin. Kimi oli päässyt tavoitteeseen, jonka hän oli jo lapsena asettanut ja jonka eteen oli paiskinut vuosikausia töitä. Hän oli nyt kolmas suomalainen F-ykkösten maailmanmestari Keke Rosbergin ja Mika Häkkisen rinnalla. Kimin maailmanmestaruus valittiin Suomen urheilugaalan vuoden 2007 merkittävimmäksi urheiluteoksi.

Mestaruusjuhlien ja loman jälkeen Kimi lähti kauteen 2008 varsin hyvillä mielin. Hän oli saanut apinan selästään saavutettuaan vihdoin maailmanmestaruuden ja kaikki mikä tulisi nyt eteen, olisi vain ekstraa. Toki hän oli edelleen nälkäinen menestyäkseen, mutta enää ei ollut pakottavaa tarvetta saavuttaa maailmanmestaruutta.

Kausi ei kuitenkaan alkanut Kimi tai Ferrarin toivomalla tavalla, sillä sekä Kimin että Massan matka päättyi Australiassa moottorivikaan. Viisi kierrosta ennen ruutulippua keskeyttänyt Kimi sai kuitenkin kahdeksannesta sijastaan yhden MM-pisteen, sillä vain kuusi kuljettajaa pääsi lopulta maaliin. Katastrofaalisen kauden aloituksen jälkeen Kimi kuitenkin nousi voittajaksi seuraavassa Malesian osakilpailussa. Se ja Espanjan osakilpailussa saavutettu ykkössija olivat hänen kauden ainoat voittonsa. Kimi kuitenkin vieraili tasaisin ajoin palkintokorokkeella. Kauden päätteeksi hän kuittasi MM-pronssia Lewis Hamiltonin päästessä nyt juhlimaan uransa ensimmäistä maailmanmestaruutta ja Felipe Massan saavuttaessa hopeaa. Kimi oli vähällä jäädä mitalitta, sillä hän sijoittui tasapisteisiin Robert Kubican kanssa, mutta sai mitalin yhden voiton erolla puolalaiseen.

Kaudella 2009 Ferrari kärsi KERS-järjestelmän luotettavuusongelmista. Vain reilua vuotta aiemmin maailmanmestaruutta juhlinut Kimi ei ollut vielä kolmen ensimmäisen kilpailun jälkeen avannut MM-pistetiliään. Kausi oli kaiken kaikkiaan erittäin haastava. Kimi saavutti yhden voiton Belgian osakilpailusta, mutta jäi loppupisteissä kuudenneksi. Ongelmien täyteistä vuotta ei auttanut Ferrarin syyskuinen yllätysilmoitus siitä, että kaksinkertainen maailmanmestari Fernando Alonso siirtyisi Kimin paikalle talliin seuraavaksi kaudeksi. Kimi, jolla olisi ollut vielä vuosi jäljellä sopimusta oli väsynyt ja pettynyt tilanteeseen. Hän ei halunnut enää jatkaa F-ykkösissä. Oli aika suunnata katse johonkin täysin uuteen.

Kimi Räikkönen kisasi vuonna 2009 kotiyleisön edessä Suomen MM-rallissa Citroenin puikoissa. Kuva: AKK

Joulukuussa 2009 saatiin todellinen jättiyllätys, kun Kimi ilmoitti siirtyvänsä rallin MM-sarjaan Citroenin junioritiimin väreihin Sebastien Ogierin tallikaveriksi. Kimi oli jo tammikuussa debytoinut ralliauton puikoissa, kun hän osallistui Tunturiralliin Fiat Abarth Grande Punto S2000 -autolla sijoittuen 13:ksi. Myös MM-sarjassa mies oli näyttäytynyt, kun hän oli osallistunut Suomen osakilpailun Super2000-luokkaan Tommi Mäkisen tallin Fiatilla. Kimi oli osoittanut vauhtinsa olevan kärjen tasolla, mutta lopulta matka päättyi ulosajoon 19 erikoiskokeella.

Kimi oli jälleen intoa täynnä. Lajin vaihto oli tuonut hänelle lisämotivaatiota sekä myös rentoutta jäykähkön F1-sarjan jälkeen. Kauden avaus Ruotsissa ei vielä tuonut kuitenkaan juhlan aihetta Kimi ajaessa  Citroenin C4 WRC –autolla sijalla 29. Meksikossa hän keskeytti, mutta Jordanian rallissa Kimi teki historiaa ajamalla yhdessä kartanlukijansa Kaj Lindströmin kanssa kahdeksanneksi saavuttaen uransa ensimmäiset rallin MM-pisteet. Hän oli nyt ainoa kuljettaja argentiinalaisen Carlos Reutemannin ohella, joka oli saavuttanut MM-pisteitä F1- ja rallin MM-sarjoista.

Seuraavassa Turkin osakilpailussa Kimi näytti, ettei Jordanian tulos ollut sattumaa. Hän ajoi upeasti viidenneksi nousten nyt 14 MM-pisteellään sarjassa kymmenen parhaan joukkoon. Sijoitus jäi suomalaisen kauden parhaaksi, tosin hän ajoi mukavasti kymmenenneksi Portugalissa, seitsemänneksi Saksassa ja päätti kauden Iso-Britannian kahdeksanteen sijaan. Lisäksi Saksassa hän saavutti pohja-ajan oltuaan asfaltilla ajetun yleiserikoiskokeen nopein. Kauden päätteeksi Kimi sijoittui kymmenenneksi ja saavutti vuoden tulokkaan palkinnon.

Kimi ei kuitenkaan saanut jatkosopimusta seuraavalle kaudelle ja kisasi vuoden 2011 juuri perustamansa ICE 1 Racing -tiimin väreissä Citroen DS3 WRC -auton ratissa. Vaikka Kimi osallistui kauden aikana vain 13:sta osakilpailusta yhdeksään ja keskeytti kolme viimeistä rallia, hän sijoittui jälleen loppupisteissä kymmenenneksi. Kauden paras sijoitus oli kuudes, jonka hän saavutti Jordaniasta ja Saksasta.

Kimillä uskottiin olevan potentiaalia saavuttaa palkintokorokesija kolmannella kaudellaan, mutta mies oli jälleen muuttamassa elämäänsä. Ralli sekä Nascar, jota hän oli kokeillut vuoden aikana kaksi kertaa sijoittumalla Trucks-sarjan kilpailussa 15:nneksi ja Nationwide-sarjassa sijalle 27 saivat nyt jäädä. Kimi halusi takaisin F-ykkösiin!

Marraskuun lopulla julkistettiin Kimin tehneen kaksivuotinen sopimus Lotus-tallin kanssa. Miehellä alkoi armoton kuntokuuri, jonka aikana hän treenasi itsensä takaisin huippukuntoon. Ennen kauden alkua hän pääsi testaamaan F1-autolla ajoa ensimmäisen kerran kahteen vuoteen.

Kausi 2012 ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla, sillä Kimi teki virheen nopealla kierroksellaan Australian aika-ajoissa ja jäi 17. ruutuun. Hän ajoi kuitenkin upean kisan ja nousi seitsemänneksi. Kimi nousi pisteille myös seuraavassa Malesian osakilpailussa viidennen sijan myötä, mutta jäi neljänneksitoista Kiinassa väärän rengastaktiikan takia. Bahrainin osakilpailussa Kimi pääsi nousemaan ensimmäistä kertaa podiumille come backinsa jälkeen taisteltuaan itsensä ruudusta 11 toiseksi. Myös seuraavassa Espanjan GP:ssä Kimi oli kolmas. Kausi sujui varsin mallikkaasti ja Kimi ajoi usein palkintokorokkeelle tai sen tuntumaan.

Marraskuussa Kimi saavutti ensimmäisen voittonsa Lotuksen väreissä Abu Dhabin osakilpailussa. Samalla suomalainen toi tallille sen ensimmäisen ykkössijan sitten vuoden 1987 Ayrton Sennan Detroitin GP:ssä saavuttaman voiton. Tulosta paremmin kilpailusta jäi kuitenkin mieleen Kimin lentävä lause ”Leave me Alone, I know what I am doing”, jonka hän lausui radion kautta kisainsinöörilleen. Kauden päätteeksi Kimi kuittasi paluuvuodeltaan MM-pronssia Sebastian Vettelin juhliessa mestaruutta ja Fernando Alonson MM-hopeaa. Samalla Kimistä tuli F-ykkösten historian neljäs kuljettaja, joka on ajanut maaliin kauden jokaisessa osakilpailussa.

Kun Kimi voitti kauden 2013 avauskilpailun Australiassa, saavutti hän uransa 20:n ykkössijan ja pääsi tasalukemiin Mika Häkkisen kanssa. Palkintokoroke oli suomalaiselle tuttu paikka myös kauden muissa osakilpailuissa, vaikkei hän enää voittoihin yltänytkään. Ennen kauden kahta viimeistä osakilpailua jälleen MM-pronssissa kiinni ollut Kimi joutui jättämään leikin kesken selkäleikkauksen takia. Hänet tuurasi Heikki Kovalainen Kimin jäädessä loppupisteissä viidenneksi.

Kimi joutui pitämään neljän viikon sairasloman ennen kuin pystyi keskittymään uuteen kauteen, josta olikin tulossa varsin mielenkiintoinen, sillä suomalainen oli palaamassa neljän vuoden jälkeen Ferrarille Fernando Alonson tallikaveriksi. Kimi oli erittäin tyytyväinen uuteen käänteeseen, sillä vaikka Lotus oli osoittautunut yllättävän kilpailukykyiseksi, oli Ferrari maailman menestyneimpänä F1-tiiminä aivan eri luokkaa.

Kimi Räikkönen. Kuva: Ferrari

Kausi 2014 ei kuitenkaan ollut missään nimessä helppo. Kimi ei päässyt kipuamaan kertaakaan palkintokorokkeelle ja kuittasi loppupisteissä F1-uransa huonoimman sijoituksen 12 samalla kun tallikaveri Alonso juhli MM-pronssia. Seuraavalla kaudella Saksan Sebastian Vettel korvasi Alonson Ferrarilla ja kuittasi nyt vuorostaan pronssia. Kimi ylsi neljänneksi, mutta jäi silti kauas tallitoveristaan pistein 278-150.

Vuonna 2016 Kimi sijoittui kuudenneksi ja kaudella 2017 neljänneksi. Vaikka hän on ollut vakituinen vieras palkintokorokkeella, ei hän ole päässyt juhlimaan voittoa sitten vuoden 2013 Australian avausosakilpailun.

Elokuussa 2017 Ferrari julkisti tehneensä jatkosopimuksen Kimin kanssa kaudesta 2018. Suomalainen kisasi vielä yhden kauden Maranellon punaisissa. Kauden 2018 päätteeksi – viimeisessä kilpailussaan Ferrarin väreissä – hän nappasi F1-sarjan MM-pronssia.

Suuri suomalainen autourheilija, jäämiehenäkin tunnettu Kimi Räikkönen, vastaanotti vuoden 2017 Urheilugaalassa Urheilun lähettiläs -palkinnon pääministeri Juha Sipilältä Kuva: Pasi Salminen

Kimillä ja hänen vaimollaan Mintulla on vuonna 2015 syntynyt Robin poika ja vuonna 2017 syntynyt tytär Rianna. Kimin pitää kiireisenä myös hänen Ice One Racing –motocrosstiimi, jonka hän perusti vuonna 2010. Tiimi saavutti vuosina 2016 ja 2017 MXGP-luokan MM-pronssia.

Tähän saakka moottoriurheilijan ja perhe-elämän yhteensovittaminen on sujunut varsin hyvin, eikä Kimi näin ollen ole vielä valmis jättämään leikkiä kesken. Kun F1-kausi 2019 starttaa maaliskuussa Australiasta, asettuu Kimi Räikkönen viivalle Sauberin väreissä, innoissaan siitä, että saa tehdä sitä, mihin hänet on luotu.