Ralli 11.05.2017

Historicit sorapinnalle – mestaruustaisto kovenee entisestään

Henry Äyräväinen johtaa omaa ikäkategoriaansa talven osakisojen jälkeen. Naantalin Bahco Rantarallissa viime syksynä otetussa kuvassa Äyräväinen on Jari Lindenin kartturina. Kuva: Marko Kyöstilä

Historic Rally Trophy -sarjan osakilpailu 4/6 ajetaan tulevana viikonloppuna Salon ja Perniön ympäristössä Teijo Talot -rallin merkeissä. Rallissa ajetaan kuusi erikoiskoetta yhteispituudeltaan noin 63 km. Historic-autot starttaavat reitille klo 11.01, tasanopeuskilpailijat noin tuntia aiemmin.

HRT:n neljässä ikäkategoriassa mestaruustaistelut ovat sarjan loppua kohden mentäessä aina vain mielenkiintoisempia. Kuudesta osakisasta kilpailijoiden loppupisteisiin lasketaan viiden parhaan tulos. Vaikka tässä vaiheessa voisi luulla, että lähes kaikissa ikäkategorioissa kolmen kärki on jo karannut, se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Nekin kuljettajat, joilla on pisteitä vain kahdesta, voivat onnistuessaan jäljellä olevissa kisoissa nousta pistetaulukossa vaikkapa kärkeen.

Ikäkategoriassa 1 (->69) talven kisojen jälkeen pistejohdossa on Jari Ohrankämmen. Wartburg-mies on kahden pisteen karkumatkalla tasapisteissä olevien Sakari Salmisen ja Petri Pousin edellä. Neljäntenä, yhdentoista pisteen päässä Ohrankämmenestä oleva karkkilalainen Marko Nysten on osallistunut vain kahteen kisaan, mutta voittanut luokkansa kummassakin. Nysten on kova vastus mestaruustaistelussa, mikäli loppukausi sujuu samaan malliin. Ohrankämmen on Nystenin tapaan voittanut kahdesti. Jos kumpikin voittaa kolme viimeistä kisaa, ratkaistaan paremmuus luokassa lähteneiden perusteella. Tässä vaiheessa kautta etu näyttäisi olevan Nystenillä luvuin 14/15.

Tasaista on myös ikäkategoriassa 2 (->75). Tasapistein, molemmat kolmella luokkavoitolla mutta suuremman lähtijämäärän edun kautta kärjessä on Jussi Lappalainen ja Janne Kanerva on toisena. Jämsäläinen Pekka Altti aloitti kärkikaksikon kanssa samaan malliin, mutta joutui Porvoon osakisassa jäämään kakkoseksi porvoolaisen Matti Töyrylän voittaessa luokan.

Tässä kategoriassa on vain kolme luokkaa, ja vahvasti näyttää, että mestaruustaistelu käydään edellä mainitun pistetaulukon kärkikolmikon kesken. Luokkien 5–6–7 lähtijöiden määrät kisoissa ovat olleet myös tasaisia, 27–28–26, joten jännitettävää riittää pitkälle syksyyn asti.

Pari ruotsalaiskuljettajaakin mukana

Ikäkategoriassa 3 (->81) on luokkia yhteensä kuusi, joten mestaruustaistossa on sen myötä myös useampi yrittäjä. Henry Äyräväinen (lk 8) on ainoana voittanut luokkansa kaikissa talven kisoissa. Tässä luokassa on ollut vähiten osanottajia, yleensä vain kaksi tai kolme. Äyräväinen on kuitenkin onnistunut nykäisemään jo viiden pisteen ”kaulan”. Jukka Soimetsä (lk 12) on pistetaulukon kakkosena, pisteen edellä Markku Hakalaa, joka luokassa 8 on tullut maaliin aina toisena.

Kahden luokkavoiton miehiä ovat lappeenrantalainen Matti Rinne (lk 13) ja espoolainen Tommi Hannuksela (lk 10). Kumpikin on osallistunut vain kahteen kisaan. Rinne ei ole ilmoittautunut Teijo Talot -ralliinkaan. Hannuksela sen sijaan on, ja hänen mahdollisuutensa jopa mestaruuteen vielä ”elävät”, mikäli loppukisat sujuvat mallikkaasti.

Vasta ralliuraansa aloitteleva Rinne antoi kovan vastuksen talvella kisojen nopeimmaksi osoittautuneelle Janne Kanervalle, joten tätä taistelua ei tällä kertaa nähdä. Sen sijaan ruotsalainen Anders Olsson nähdään Salossa luokassa 7. Jää nähtäväksi, onko hänestä vastusta meidän kärkihemmoille. Lars Drotz Ruotsista on myös mukana ja kilpailee luokassa 13.

Ikäkategoriassa 4 (->91) podetaan hieman luokissa lähtijöiden puutetta. Esimerkiksi pistetaulukossa kolmantena oleva Matti J. Tarvainen (lk 17) on ollut ainoa osanottaja luokassa, joten pistepotti on kasvanut hitaammin. Osanottajia pitää nimittäin olla vähintään kaksi, jotta voittaja saa maksimipisteet 11.

Sama tilanne on muissakin luokissa, mistä syystä pistekärjessä olevalla Ilkka Koskelalla (lk 16) on kolmesta luokkavoitosta pisteistä vain 31. Juha Selänne (lk 14) on kärsinyt vieläkin enemmän, sillä hän on ollut kahdesti ainoa osanottaja. Selänne on 29 pisteellä kakkosena.

HRT-sarjan ”sisällä” ajetaan myös Nuottisarjaa, jonka kilpailijat saavat tutustua reittiin ennakkoon. Kovin taistelupari on talven aikana ollut siuntiolainen Petteri Koskenala ja pieksämäkeläinen Vesa Rissanen. Toistaiseksi Koskenala on niskan päällä. Talven kaksi ensimmäistä kisaa Koskenala voitti, mutta Porvoossa Rissanen pääsi yllättämään. Koskenala on kahdella pisteellä kärjessä. Ilkka Pohjonen on kolmantena neljä pistettä kärjestä.

Myös Tasanopeus-laji on mukana HRT:n kisoissa. Tasanopeuskuljettajat starttaavat reitille noin tuntia ennen muita ja ajavat samat erikoiskokeet. Tässä lajissa, jos missä, kartanlukijan ja kuljettajan saumaton yhteistyö on valttia. Toisen osakisan voittanut Leena Tuoriniemi on yhdessä kartturinsa Risto Valkosen kanssa neljällä pisteellä johdossa ennen Porvoossa voittanutta paria Risto Salonpää–Jarkko Minni. Ensimmäisen osakisan voittanut pari Matti Söderlund–Vesa Kauppinen on kolmantena kärjestä yhdeksän pisteen päässä.

Teksti: Kikka Kuosmanen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli