Ralli 09.08.2018

Historicien Lahden EM-rallissa useita ennakkosuosikkeja

Mika Turkki lähtee EM Lahti Historic Ralliin puolustamaan viimevuotista voittoaan. Kuva: Antero Sirviö

Historic-rallien EM-sarjassa on vuorossa Suomen, Lahden osakilpailu, joka on kauden viides. Kansainvälisen EM-kisan osanottajaluettelo on komeaa luettavaa, vaikkakin EM-pisteistä ajavia on vähemmän kuin muita. Harmittavasti osa eteläeurooppalaisista kuljettajista ei ole uskaltautunut Suomen kovavauhtisille sorateille.

Kilpailijoiden on ilmoittauduttava etukäteen EM-sarjaan, mikäli haluaa pisteistä ajaa. Kahdeksasta osakilpailusta lopputulokseen lasketaan kuuden parhaan tulos. Suomalaiskuljettajat ovat tuttuun tapaan kovia vastustajia kotitantereellaan, joten kaukana pohjoisessa ajettava kisa lienee monen helppo jättää väliin.

Kategoriassa 4 on tuoreimmat autot; kahdeksaan luokkaan on jaettu moottorikooltaan 1300-2000-kuutioiset ja viritysasteeltaan A-, B- ja N-ryhmän vuosien 1982–1990 kalustoa. Useimmin kategorian 4 kuljettajat komeilevat tuloslistojen kärjessä. Viimevuotinen Lahden voittaja Mika Turkki Sierra Cosworthilla pyrkinee samaan tulokseen nytkin. Porschesta Audi Quattroon vaihtanut Ville Silvasti on tänä vuonna kilpaillut harvakseen, mutta ilman ongelmia Silvasti on yksi vahva haastaja voittajaksi. Jari Latvalalla on EM-sarjassa ollut tänä vuonna aivan liian paljon ongelmia Celican kanssa. Latvala kertoi jo kauden alussa, että hän panostaa erityisesti Lahden kisaan, joten toivotaan, että nyt kaikki on kunnossa.

EM-sarjalaisista neljän kisan jälkeen pistejohdossa on norjalainen Lancia-kuljettaja Valter Christian Jensen, jonka vauhti sorateillä lienee myös melko hyvää. Italialainen salanimellä ”Lucky” on jo edellisissä Lahden kisoissa ollut nopea, joten mahdollisuuksia kärkeen on nytkin. Lucky on pistetaulukossa vasta yhdeksäs yhden pisteen turvin.

Kategorian 4 yllätysnimi voisi olla Heikki Westerlund, sillä reitti suuntautuu vahvasti lammilaisen kotiseutuville. Westerlund ei ole ilmoittautunut EM-sarjaan. Mielenkiintoista on myös nähdä, onko Risto Laine saanut Ritmo Abarthinsa kovaan iskuun. Harmittavasti yhden EM-osakisavoitonkin tänä vuonna ajanut Harri Toivonen joutui jättämään sarjan, sillä espanjalaistalli pisti ”pillit pussiin” yllättäen kesken kauden.

Kategoriassa 3 autot ovat vuosilta 1976–1981 ja moottorikooltaan viidessä luokassa 1150:stä 2000:een, viritysasteet 1, 2, 3 ja 4. Ainakin paperilla näyttää siltä, että tässä kategoriassa ajetaan tiukimmat väännöt sijoituksista. EM-pisteitä tänä vuonna Lahden kisaan lähtevistä ovat tässä kategoriassa keränneet vain itävaltalainen Karl Wagner (toinen pisteissä), hyvinkääläinen Pentti Veikkanen (5:s) sekä vihtijärveläinen Jukka Aromaa (4:s). EM-pisteet jaetaan siis tämän kolmikon kesken.

Ei varmaankaan ole kovin väärässä, jos ennakkoon veikkaisi kategorian kärkinimiksi useita EM-sarjan ulkopuolisia suomalaiskuljettajia. Esa Peltonen vie 1300-kuutioista Starletiaan sellaisella vimmalla, että isommatkin tuppaavat jäämään jalkoihin. Häviämään eivät suostune Antero Laine Audilla, Janne Lindberg VW:llä, Janne Levänen Escortilla eikä varmaan Jari Kankaanmäkikään. Mihin yltää Suomen nuottisarjan kisoja tänä vuonna ajava espanjalainen Miguel Diaz-Aboitiz, joka voitti Orimattilassa? Entä Talbotilla Petteri Sappinen ja Opel Asconalla Marko Uutela?

Kategoriassa 2 autot moottorikooltaan ovat viidessä luokassa väliltä 1150 ja 2000 kuutiota ryhmissä 1, 2, 3 ja 4. Vuosimalleja ovat 1970–1975.

Brittiläinen Ernie Graham on EM-taulukossa neljän kisan jälkeen kolmantena 32 pisteen turvin. Pieksämäkeläisellä Vesa Rissasella on toistaiseksi kokemuksia vain yhdestä EM-rallista ja on neljäntenä 16 pisteellä. Kovia vastustajia tässä kategoriassa lienevät monen muun lisäksi Joose Kojo Asconalla sekä Toni Sinkkonen Datsunilla. Eksoottisin autokunta osanottajalistalla lienee Citroën SM:llä ajava qatarilainen H. Al-Thani Abdulla kartturinsa ranskalaisen Sabrina De Castellin kanssa.

Kategorian 1 autot ovat vanhimpia. Kaikkiaan kahdeksaan luokkaan jaetut autot ovat vuosilta 1961–1969 ja kuutiotilavuudeltaan 1000–2000.

EM-sarjan kategorian 1 ”kestomenestyjät” italialaiset, pistejohdossa oleva Antonio Parisi sekä kakkonen Carlo Fiorito eivät kumpikaan ole Lahdessa mukana. Kolmantena pisteissä oleva Sverre Norrgård pystynee näin ollen kohentamaan pistesaldoaan, sillä Norrgård viihtyy nopeilla sorateillä. Pekka Anttalainen on Ernie Grahamin kanssa jaetulla neljännellä sijalla, mutta Lahdessa britti ajaa kategoriassa 2. Kuudentena pisteissä ennen Lahden kisaa on Jari Hyvärinen.

EM Lahti Historic Rallin kilpailijat ovat tutustuneet reittiin keskiviikkona ja torstaina. Kisa alkaa perjantaina klo 10.01 Lahden satama-alueelta. Sekä perjantain että lauantain huoltotauot pidetään Lammin Betoni Oy:n alueella Lammilla noin klo 13.15 ja klo 12.15 alkaen. Kilpailussa ajetaan kahden päivän aikana yhteensä 12 erikoiskoetta yhteispituudeltaan n. 160 km. Koko reitille kertyy päivien aikana pituutta 630 km. Erikoiskokeita on kuusi, jotka kaikki ajetaan kahteen kertaan, kolme molemmille päiville.

Teksti: Kikka Kuosmanen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli