Ralli 18.07.2019

Historicien EM-sarjan osakilpailu Itävallassa viikonloppuna

Jari Hyvärinen ja kartanlukija Jarno Ala-Turkia Volvo 122:lla mukana Itävallan Rally Weizissa, joka on EM-sarjan viides osakisa. Hyvärisen autokunnalla on pisteitä vasta kahdesta ensimmäisestä osakisasta, Espanjasta ja Tsekistä. Kuva: Kari Ali-Rantala

Itävallassa Grazin kaupungista koilliseen ajetaan perjantaina ja lauantaina historic-rallien EM-osakilpailu 5/9. Suomalaisia autokuntia Rally Weiziin matkasi kuusi.

Seuraavaksi historicit ajavat EM-pisteistä sarjan ainoassa sorarallissa, EM Lahti Historicissa elokuun toisena viikonloppuna. Sarjan yhdeksästä rallista kilpailijoiden loppupisteisiin lasketaan kuusi parasta kisaa.

Hyvinkääläinen Pentti Veikkanen ja kartturinsa Timo Jaakkola johtavat kategoriaa 3 (autot -> 81). Suomalaisilla on tässä vaiheessa neljän osakisan jälkeen kategoriassa 3 kolmoisjohto. Porsche 911 SC:llä ajava Veikkanen on kuuden pisteen erolla kärjessä. Klaus WilkmanHanna Valonen Triumph TR8:lla ovat vain pisteen Starletilla ajavan Esa Peltosen ja kartturi Jyrki Saarton edellä.

Suomalaistrion ”niskaan” puuskuttaa tiukasti itävaltalainen Porsche 911 SC:llä ajava Karl Wagner kartturinsa Gerda Zaunerin kanssa. Wagnerin autokunnan pistesaldoa ovat kasvattaneet kahdesta voitosta saadut 20 pistettä. Avauskisassa Wagner ei ollut mukana ja Belgian Ypres-rallissa mies keskeytti.

Veikkasen ja Jaakkolan pistesaldo on kasvanut kolmen kisan kakkossijan tuomilla pisteillä. Avauskisassa Veikkanen keskeytti, mutta sai mukanaolosta yhden pisteen, kuten Wagnerkin Ypresistä. Wilkmanilla ja Peltosella ei ole kaikista ajetuista kisoista pisteitä. Peltonen ei ollut mukana Espanjan Asturiassa ja Wilkman puolestaan joutui keskeyttämään Tsekin kisassa.

Myös Teuvo Hämäläinen Pirjo Rosbergin kanssa Starletilla ovat Itävallan osanottajalistalla kategoriassa 3.

Tamperelainen Elias Kivitila yhdessä Timo Tuomisen kanssa BMW 2002 TI:llä ovat ykköskategoriassa (->69) 38 pisteellä pistetaulukon viidennellä sijalla, mikä on paras suomalaissijoitus. Sverre Norrgård sekä Jari Hyvärinen ovat kumpikin osallistuneet vain sarjan kahteen ensimmäiseen osakisaan. Heistä vain Hyvärinen lähtee hakemaan lisäpisteitä. Pisteet oikeuttavat Norrgårdin sijalle 6 ja Hyvärisen sijalle 7. Kategoriaa johtaa 71 pisteellä italialainen Antonio Parisi, joka ajaa Porsche 911 S:llä.

Kategoriassa 4 (-> 90) suomalaisista mukana ovat olleet Ville Silvasti kahdessa ensimmäisessä osakisassa ja Jari Latvala vain toisessa. Silvasti ei ole työkiireiden vuoksi ehtinyt vielä mukaan, mutta Jari Latvalan olisi tarkoitus Itävallassa ajaa. Latvalla on uusi kartturikin matkassa, kun Jouni Saarijärvi lukee nuotteja. Kategorian kärkitaisteluun kummallakaan ei liene enää mahdollisuuksia. Ruotsalainen Mats Myrsell johtaa 55 pisteellä. Italialainen nimimerkillä ”Lucky” ajava Lancia Delta integrale -kuljettaja on vain kaksi pistettä perässä kakkosena. Espanjan Antonio Sainz on Subaru Legacylla kolmantena 43 pisteellä. Kärkikolmikolla ovat pisteet kertyneet kolmesta kisasta, kaikilla tilastossa yksi epäonninen kisa.

Tiimien välisessä kisassa Historic Rally Club Finlandin pistejohto supistui kolmella pisteellä, kun Rododendri Historic Rally Team onnistui paremmin. Kymmenen pisteen johto kaventui seitsemään pisteeseen. Kolmantena oleva Scuderia Coppa Amici -tiimi on jo 41 pistettä suomalaistiimiä perässä.

Perjantaina alkava Rally Weiz sisältää 14 erikoiskoetta. Kuusi ajetaan perjantaina ja kahdeksan lauantaina. EK-kilometrejä tulee perjantaina noin 71 ja lauantaina noin 89 km. EM-pisteitä ajavia autokuntia on 38.

Teksti: Kikka Kuosmanen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli