Ralli 11.10.2019

Historicien EM-sarjalaiset yötauolla Unkarissa

Jari Hyvärinen ja kartanlukija Jarno Ala-Turkia yllättivät vauhdillaan Unkarissa. Ensimmäisen päivän jälkeen kaksikko on kategorian kakkosena Amazon-Volvollaan. Näyttää vahvasti siltä, että kauden aikana vaivanneet ongelmat ovat nyt tipotiessään. Kuva Tsekin osakilpailusta keväältä): Kari Ali-Rantalan.

Historicien rallin FIA:n EM-sarjassa Unkarissa, jossa ajetaan parhaillaan kauden viimeistä, yhdeksättä osakilpailua, ovat kilpailijat ensimmäisen päivän ja kuuden erikoiskokeen jälkeen yötauolla.

Kun Pecsin kaupungissa eteläisessä Unkarissa autot starttasivat aamupäivällä reitille, oli hämmentävää, kun muutama mestaruudesta taisteleva kuljettajapari olikin kisassa mukana, vaikka järjestäjän nettisivuilla julkaistussa lähtöluettelossa heitä ei ollut. Paikan päällä olevilta suomalaisilta tuli myös tietoa päivän aikana, että hommat ovat siellä “vähän sekaisin”. Lähtöluetteloitakin oli kolme erilaista liikkeellä.

Kun kilpailu virallisesti alkoi, muuttuivat asetelmat hieman mitalitaistelujen suhteen. Erityisesti kategorian 3 tilanne kiinnosti, sillä siinä on suomalaisilla pareilla Esa Peltonen – Jyrki Saarto ja Pentti Veikkanen – Timo Jaakkola mahdollisuuksia mitaliin. Ensimmäisten tietojen mukaan nimimerkillä Zippo ajava italialainen näytti puuttuvan lähtijöiden joukosta, mutta niin vain Audi-mies sittenkin kisaan starttasi. Mies on ennakkoon vahva kategorian ja mestaruudenkin voittaja. Perjantain yötauolle Zippo lähti kuitenkin kategorian toisena johdettuaan neljä ensimmäistä pätkää. Päivän viidennellä erikoiskokeella Zippo oli ollut vaikeuksissa ja menetti aikaa noin puolitoista minuuttia.
Pistejohdossa ennen Unkarin kisaa oleva itävaltalainen Karl Wagner nousi johtoon. Kärkikaksikon ero on nyt noin minuutti.

Kategorian 3 suomalaisista Teuvo Hämäläinen – Pirjo Rosberg keskeyttivät ykköspätkän jälkeen. Pentti Veikkanen Porschella on kategoriassa ja luokassaan kolmantena, ero kärkeen on noin minuutti ja kakkossijaan reilu 10 sekuntia. Peltonen Starletillaan johtaa luokkaansa ja on kategoriassa neljäs.
Jotta molemmat suomalaisparit saisivat EM-mitalin, täytyisi kärkikaksikosta toisen keskeyttää.

Hyvärinen – Ala-Turkia yllättivät

Kategoriassa 1 mestaruuden jo varmistanut Antonio Parisi ei ole Unkarissa. Hopeankin jo varmistanut Ernie Graham on vaimonsa Karenin kanssa mukana ja johtaa kisaa tauolle tultaessa. Eroa kakkoseen on lähes kolme minuuttia.

Pieni yllätys taitaa olla, että lahtelainen Jari Hyvärinen kartturinsa Jarno Ala-Turkian kanssa johtaa Amazonillaan luokkaansa ja on kategoriassa siis kakkosena. Kovaa kisaa Hyvärisen kanssa koko päivän käynyt pari Sverre Norrgård – Ari Koponen on kolmantena, mutta heidän eronsa on vain 25 sekuntia. Kaksikko on ajanut sen verran harvakseen EM-kisoja, että mitaleille kummallakaan ei ole asiaa. Sen sijaan parilla Elias Kivitila – Timo Tuominen on. Kivitilan ei pronssimitalin ottaakseen tarvitse edellä menevistä suomalaisista välittää, mutta takana, tosin jo 6,5 minuutin päässä, oleva italialainen Carlo Fiorito on pidettävä takana maaliin asti. Fioritokin oli yllättäen mukana, vaikka ensimmäisestä lähtöluettelosta hänkin puuttui.

Kategoriassa 4 Jari Latvala lähti kartturinsa Jouni Saarijärven kanssa neljänteen EM-ralliinsa tänä vuonna. Ei ollut onni mukana tälläkään kertaa. Keskeyttäneiden listalta Latvalan nimen perästä löytyy syykin: kaatoi EK:lla 1.

Lauantaina kilpailijoilla on sarjan yhdeksännen osakisan ohjelmassa vielä kuusi erikoiskoetta.

Teksti: Kikka Kuosmanen,

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli