Ralli 19.07.2017

Historic-rallin EM-sarja puolivälissä

Ville Silvasti Belgian EM-osakilpailussa. Kuva: Jukka Aromaa

Maaliskuussa Espanjasta alkanut historicien yhdeksän osakilpailun EM-rallisarja on puolivälissään. Osakilpailuja on ajettu Tsekissä, toistamiseen Espanjassa sekä Belgiassa. Suomen Lahti EM Historic Rally on sarjan viides osakilpailu, minkä jälkeen ajetaan kahdesti Italiassa sekä Unkarissa ja sarjan päätöskisa marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna Saksassa.

Lahden EM-osakilpailuun on ilmoittautunut kuutisenkymmentä autokuntaa. Tuttuun tapaan suurin osa suomalaisia, mutta on eteläeurooppalaisia sentään 25, joista kymmenkunta on aiemmista osakisoista kerännyt EM-pisteitä. Sarjassa on yhdeksän osakilpailua. Kuljettajan lopputulokseen lasketaan kuuden parhaan kisan tulos. Suomalaisilla lienee kova maine, joten poissaolot saattavat johtua ihka selvästä taktikoinnista.

Viime vuoden kategorian 3 (autot ->81) Euroopan mestari Esa Peltonen nähdään Starletilla Lahdessa. Peltonen on toistaiseksi ajanut EM-sarjasta vain Tsekin osakilpailun ja on pisteissä kuudentena.

– Meidän luokassamme osanottajia on muita vähemmän. Vaikka Tsekissäkin voitin isomman luokan kuljettajan, pistejohdossa olevan Maurizio Pagellan parilla minuutilla, sain kuitenkin vähemmän pisteitä. Mestaruuden puolustaminen on tästä syystä tänä vuonna harmittavan hankalaa. Saa nähdä, mihin loppukauden kisoista vielä lähdetään, selvitti Peltonen.

Lahdessa Peltosen luokassa on kuitenkin riittävästi osanottajia, joten Peltonen maaliin päästessään kohentanee pistetaulukossa sijoitustaan.

– Viime vuonna olin 10:s yleiskilpailussa, mutta tänä vuonna samaan pääseminen voi tehdä tiukkaa. Mukana on niin paljon kovia autoja ja miehiä. Lisäksi en saanutkaan sellaisia rallirenkaita kuin olisin Lahteen halunnut, joten hieman on kysymysmerkkejä ilmassa.

Peltosen lisäksi kategoriassa 3 mestaruudesta taistelee hyvinkääläinen Pentti Veikkanen, joka ennen Lahden kisaa on pisteissä kakkosena, vain kolme pistettä Pagellaa perässä. Veikkasella on pisteitä kolmesta kisasta. Veikkasella on ollut hyvä vauhti päällä, mikä toivon mukaan jatkuu Lahdessakin ja tuo pistejohdon tässä vaiheessa kautta.

Kategoriassa 3 mutta pisteiden ulkopuolella ajavia mielenkiintoisia nimiä Lahdessa ovat mm. Janne Lindberg VW Golfilla, Janne Levänen Escort RS:llä, rallilegenda Antero Laine Audi quattrolla, Marko Uutela Ascona 400:lla sekä Jukka Soimetsä VW Golfilla ja monta muuta. Kategoriaan 3 on ilmoittautunut 22 kuljettajaa.

Suomalaisilla mahdollisuuksia pistejohtoon

EM-pisteistä ajavien ennakkosuosikin viittaa voisi yrittää sovitella Porsche Carrera RS -kuljettajan Ville Silvastin harteille. Vain Ruotsin Mats Myrsell sekä Anders Johnsen, pisteissä 10:s ja 11:s, ovat uskaltautuneet suomalaisten kotitantereille. Silvasti on neljän osakisan jälkeen pistetaulukossa kolmantena 27 pistettä johtavaa, Lancia Stratoksella ajavaa Eric Comasia perässä. Kakkosena olevaan Lucio da Zancheen on vain 10 pistettä. Voittaessaan luokkansa Silvasti nousee kategoriansa pistejohtoon.

Suomalaisista kategoriassa 2 (autot -> 75) Joose Kojo on viidentenä 27 pisteellä, Lauri Heikkilä yhdeksäntenä 17 pisteen turvin ja Jari Hyvärinen 15:ntenä yhdellä pisteellä. Kategoriaan 2 on ilmoittautunut yhteensä 16 autokuntaa.

Kategoriassa 1 (autot -> 69) italialainen Antonio Parisi on selvässä pistejohdossa 63 pisteellä, mutta häntä ei Lahdessa nähdä. Suomalaisista paras pistemies on Sverre Norrgård, joka on neljäntenä 26 pisteellä. Elias Kivitila on viidentenä viiden pisteen päässä ja Pekka Anttalainen kuudentena 13 pisteellä. Kaiken kaikkiaan kategoriaan 1 on ilmoittautunut kahdeksan autokuntaa.

Kategoriassa 4 (autot -> 90) ei tänä vuonna ole suomalaisia ollut taistelemassa EM-pisteistä. Nimimerkillä ”Lucky” ajava italialainen, jonka kartturina toimii mm. Ari Vatasen ja Michele Moutonin kyydissä istunut Fabrizia Pons, on Lancia Delta HF Integralella mukana Lahdessa. Kun norjalainen Valter Jensen perui osanottonsa, Luckylle on kategorian ainoana sarjaan ilmoittautuneena tarjolla helpot EM-pisteet.

Tasanopeuskilpailun puolelle on ilmoittautunut 11 autokuntaa, joista 10 suomalaispareja. Tasanopeuskilpailijat lähtevät samalle reitille tuntia ennen muita kilpailijoita.

Lahti Historic Rally alkaa perjantaina 21.7. klo 11.01 Lahden keskustasta ja päättyy lauantaina samaan paikkaan klo 17.30 alkaen. Reitillä on 13 erikoiskoetta. Perjantaina erikoiskoekilometrejä on noin 77 ja lauantaina noin 72.

Teksti: Kikka Kuosmanen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli