Ralli 10.10.2019

Historic-rallien viimeisiä mitaleita jaetaan viikonloppuna

Antti Leponiemi ja kartturi Juho Ruhanen ovat jännän äärellä lauantaina Mynämäellä. Panoksena Nuottisarjan mestaruus 2019. Kuva: Marko Kyöstilä.

Sekä Suomen Historic Rally Trophy -sarjan että FIA:n historicien EM-rallisarjan päätösosakilpailut ajetaan viikonloppuna. Mynämäen ympäristössä Naantalin Seudun Urheiluautoilijat ry isännöi Suomen sarjan kuudetta osakisaa ja Unkarissa, lähellä Kroatian rajaa taistellaan EM-sarjan yhdeksännessä osakisassa viimeisistä sijoituksista. Suomen sarjassa loppupisteisiin lasketaan viisi parasta kisaa ja EM-sarjassa yhdeksästä kuusi.

Suomen Historic Rally Trophy -sarjassa mestarin nimi kategoriassa 1 (->69) sekä 3 (->81) on jo selvillä ennen päätöskisaa. Jari Ohrankämmen osallistuu viikonloppuna isänsä Kaukon kanssa autosuunnistuksen SM-kisaan ja Tommi Järvinen – Jani Salonen päättivät kautensa edelliseen, Urjalan osakisaan.

Muista mitaleista neljässä kategoriassa, Nuottisarjassa sekä Tasanopeusluokassa taistellaan vielä Varsinais-Suomen äkkiväärillä teillä.

Kategoriassa 1 mitaliehdokkaat ovat Martti Sarasto – Pasi Someroja, Jari Valtaala – Pekka Penttilä ja Kaj Forsberg – Joni Forsberg. Kategoriassa 2 (->75) Toni Sinkkonen – Arto Saarilahti (eivät ole Mynämäellä) ja Mikko Frilander – Jani Salonen ovat kiinni kultamitalissa. Muista mitaleista vielä kisaavat Kari Loppi – Niina Mönkä, Niko ja Marko Allinen sekä Eero Kortelahti – Elisa Mälkönen.

Kategoriassa 3 Raimo Lindén on varma hopeamitalisti, mutta pronssimitaliin on mahdollisuus pareilla Markku Hakala – Isto Penttilä, Reijo Hartikka – Roosa Pura ja ehkä vielä pareilla Teemu Koivunen – Sami Heino ja Keijo Hållfastillakin.

Uusimpien (->90) autojen kategoriassa 4 kolmen pisteen erolla kärkikolmikkona olevat Juha Selänne – Markku Haarala, Esa ja Anja Lindroos sekä Markku Laakso – Markku Hoppania ovat mitaleilla. Esa Lindroos ei pysty pistemääräänsä kasvattamaan, ja ajaakin Naantalin kisassa Sunbeam Avenger GT:llä luokassa 9 eli kategoriassa 2.

Selänne tarvinnee luokkavoiton mestaruuteensa. Markku Laakso parantelee sijoitustaan voittamalla luokkansa, mutta ei yltäne Selänteen pisteisiin. Lindroosien matkassa Jämsään lähtee joko hopea- tai pronssimitali.

Jännä tilanne on myös Nuottisarjassa. Mitalitaistelu käydään seitsemän pisteen sisällä olevan kolmikon: Pasi ja Taru Koskinen, Teemu ja Mervi Koiviston sekä Antti Leponiemi – Juho Ruhanen, kesken. Vahvimmilla mestariksi lienee Leponiemi, sillä hän saa Naantalin kisasta kaikki pisteet hyväkseen keskeytettyään Autoglym-rallissa heinäkuussa.

Tasanopeusluokassa mitaleille on mahdollisuus ainakin viidellä parilla. Mika Alakoskela – Aleksi Hirvilampi johtaa kahden pisteen erolla Eero ja Eetu Juutilaiseen. Ari-Pekka Jääskeläinen – Risto Valkonen on kuuden pisteen päässä Juutilaisista. Kari Kuosmanen – Tomi Auersalmi on neljäntenä viiden pisteen päässä kolmannesta sijasta ja Jani Koivisto – Juhani Mäkelä on vain pisteen päässä Kuosmasesta.

Tämän vuoden kisoissa on nähty, että tasureiden pisteet voivat totaalisesti mennä ristiin, joten ratkaisut nähdään vasta Mynämäellä.

EM-sarjasta jälleen menestystä

EM-mitaleita näyttää jälleen olevan tulossa. Tänä vuonna ei kuitenkaan ylletä kolmen vuoden takaisiin lukemiin, kun Suomeen tuli yli kymmenen EM-mitalia. Kategoriassa 1 ajava pari Elias Kivitila – Timo Tuominen on tiukasti kiinni pronssimitalissa. Välttämättä heidän ei tarvitse edes ajaa maaliin asti, sillä lähimpänä pisteissä oleva italialainen Carlo Fiorito ei ole Unkarissa mukana. Kultamitalin on varmistanut jo italialainen Antonio Parisi ja hopean nappaa englantilainen Ernie Graham.

Ykköskategoriassa ovat Unkarin kisassa mukana myös Sverre Norrgård sekä Jari Hyvärinen.

Kategoriassa 3 nähtäneen tiukka ja mielenkiintoinen taistelu mitaleista. Neljä kuljettajaa on kahdeksan pisteen sisällä. Nimimerkillä Zippo ajava italialaiskuljettaja sekä Karl Wagner, Esa Peltonen – Jyrki Saarto ja Pentti Veikkanen – Timo Jaakkola ovat kaikki mahdollisia mitalisteja. Kuka ottaa minkä värisen, nähdään lauantaina.

Itävaltalainen Wagner on ennen Unkarin kisaa 100 pisteellä johdossa. Peltosella on 96 ja Veikkasella 93 pistettä. Zipolla pisteitä on 92, Unkarista mies saa kaikki pisteet edukseen. Myös Wagner kasvattaa pistepottiaan, mikäli saa yli 11 pistettä. Peltosella heikoin, ja vielä poistettava pistemäärä, on 12 ja Veikkasella 13, joten pisteitä olisi tultava yli näiden lukujen. Jännitettävää siis riittää!

Viidentenä pistetaulukossa oleva Klaus Wilkman on myös kisassa mukana, mutta ei yllä enää mitaleille.

EM-mitali on tulossa myös tiimien välisestä kisasta. Kolmen kärki on Rododendri Historic Rally 204 pistettä, Historic Rally Club Finland 202 ja FlexiFly.co.uk Rally Team pistein 200. Muut ovat kaukana takana.

Teksti: Kikka Kuosmanen.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli