Ralli 24.08.2017

Historic-rallien EM-sarja jatkuu Pohjois-Italiassa viikonloppuna

Kategorian 2 kakkosena EM-pistetaulukossa oleva Ville Silvasti sai Pohjois-Italiassa ajettavaan, sarjan kuudenteen osakisaan nuotteja lukemaan Reeta Hämäläisen. Kuva: Antero Sirviö

Historicien EM-sarja 2017 on edennyt jo kuudenteen osakilpailuunsa. Pohjois-Italiassa aivan Slovenian rajan tuntumassa ajetaan Rally Alpi Orientalin yksitoista erikoiskoetta; perjantaina viisi ja lauantaina kuusi. Suomalaispareista Italiaan on lähtenyt vain neljä, joista vahvimmin EM-mitaleista taistelevat Ville Silvasti kategoriassa 2 ja Pentti Veikkanen kategoriassa 3.

Historicien EM-sarjassa on yhdeksän osakilpailua, joista loppupisteisiin lasketaan kuuden parhaan tulos. Pistetaulukon kategorioiden kuljettajista vain Ville Silvastilla on pisteet kaikista osakisoista. Tämän viikonlopun jälkeen pisteistä ruvetaan vähentämään heikoin kisa. Silvastilla heikoin on kesäkuun alussa Espanjassa ajettu ralli, joka toi keskeytyksen myötä vain yhden pisteen. Silvastin ero oman kategoriansa johdossa olevaan Lancia Stratos -kuljettajaan, italialaiseen Erik Comasiin on seitsemän pistettä.

Silvastin mestaruustaistelun uhkana saattaa myös olla toinen italialaiskuljettaja, Lucio Da Zanche, joka on Porsche Carrerallaan kerännyt toistaiseksi 10 pistettä vähemmän kuin Silvasti. Kumpikaan edellä mainituista italialaiskuljettajista ei tullut Suomen, Lahdessa ajettuun osakilpailuun.

Kategoriassa 2 ovat suomalaisista mukana myös Lauri Heikkilä, joka on pisteissä 11:ntenä 17 pisteellä sekä Jari Hyvärinen, jolla on yksi piste ja sijoitus 15:s.

Kategorian 2 pistetaulukon viidestätoista pisteitä keränneestä Italiaan on lähtenyt yhdeksän kuljettajaparia.

Pentti Veikkanen kategoriansa pistejohdossa

Kymmenellä pisteellä johtoasemaa kategoriassa 3 pitävä Pentti Veikkanen saanee tuttuun tapaan kovimman vastuksen kakkosena olevalta Maurizio Pagellalta. Kumpikin on liikkeellä Porsche 911 SC -autolla ja kummallakin on pisteitä toistaiseksi neljästä osakisasta. Veikkanen ei ollut ensimmäisessä eikä Pagellaa nähty Lahdessa.
Pagella teki vastalauseen Belgian Ypres Rallissa koskien Veikkasen auton moottoria. Asia tutkittiin Suomessa kisan jälkeen ja todettiin täysin sääntöjenmukaiseksi. Nyt Italiassa tämä kaksikko lähtee reitille peräkkäisin numeron; Pagella numerolla 321 ja Veikkanen saa autoonsa numeron 322.

Kategorian 3 hallitseva euroopanmestari ja tällä hetkellä kahden ajamansa kisan pisteiden perusteella kolmantena oleva Esa Peltonen ei ole Italiassa mukana. Sen sijaan neljäs, italialainen Mirko Acconciaioco starttaa kisaan. Mies on kerännyt pisteitä kolmesta kisasta yhteensä 25, ja ero Pagellan kakkossijaan on 34 pistettä. Vahvasti siis näyttää, että väkevin mestaruustaistelu nähdään loppukaudella Veikkasen ja Pagellan kesken.
Kategoriassa 3 tänä vuonna pisteitä keränneistä mukana on vain kolme kuljettajaa.

Kategoriassa 1 ei tällä kertaa suomalaisia

Pistetaulukon kakkonen Sverre Norrgård sekä neljäs Elias Kivitila eivät Italian kisaan lähteneet, eikä vain Tsekin kisassa ajanut Pekka Anttalainenkaan. Sen sijaan pistejohdossa 22 pisteellä oleva Antonio Parisi on mukana, samoin hänen maanmiehensä, italialainen Carlo Fioriot, joka on pisteissä kolmantena, vain kahden pisteen päässä Norrgårdista.

Rally Alpi Orientali Historic alkaa perjantaina klo 15.01 Suomen aikaa. Yötauolle kilpailijoita odotellaan noin klo 19.30 alkaen. Lauantaina ralli jatkuu klo 9.30 ja maaliin kuljettajia odotellaan alkuillasta, noin klo 18.00 alkaen.
EK-kilometrejä on yhteensä noin 156 ja koko reitin pituus on noin 390 km.

Teksti: Kikka Kuosmanen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli