Ralli 15.10.2018

Historic-rallien EM-hopeaa ja -pronssia Suomeen

Koko kauden yhdessä ajanut pari Sverre Norrgård ja kartturi Ari Koponen päättivät yhdeksän osakilpailun EM-kauden upeasti kategoriavoittoon Unkarin Mecsek Rallyssa. Suomalaispari pujottaa kauden päätteeksi kaulaansa EM-pronssimitalit. Kuva: Historic Ralli Tiedotus

Historic-rallien EM-sarja päättyi eilen sunnuntaina Unkarissa ajetun Mecsek Rallyn merkeissä. Suomalaiskuljettajat saavuttivat EM-hopeaa tiimien välisessä kilpailussa sekä kuljettajien kisassa Sverre Norrgård sekä hänen kartanlukijansa Ari Koponen EM-pronssia kategoriassa 1 (autot ->69).

Oikeastaan Norrgårdin ja Koposen mitalit oli ratkaistu jo edellisessä osakilpailussa Italian Elban saarella syyskuun loppupuolella. Piste-erot olivat sellaiset, että muutoksia kolmen ensimmäisen sijoituksissa ei enää tapahtuisi. Kategorian kärkikaksikko: Italian Antonio Parisi ja Carlo Fiorito olivat jo pistesaldonsa täyttäneet, eikä heitä nähty Unkarissa. Parisi voitti kuudesta ajamastaan kisasta viisi ja oli kerran kolmas keräten pisteitä 101. Fioritolle kirjattiin 20 pistettä vähemmän.

Norrgård sai vielä laskea Unkarin kisan pisteet hyväkseen, mutta kolmatta sijaa ylemmäksi hänellä ei ollut mahdollista nousta. Sarjassa ajettiin yhdeksän EM-rallia, joista kuuden parhaan kisan tulos lasketaan kilpailijoiden loppupisteisiin.

BMW 2002 TI:llä kilpailevan parin Norrgård–Koponen kausi päättyi upeasti kategoriavoittoon Unkarissa. Suomalaispari ajoi pisteille viidessä kisassa ja keskeytti kerran.

Saksalainen Heiko Dlugos oli Mecsek Rallyssa toinen hävittyään noin minuutin Norrgårdille. Escort Twincamilla ajava Dlugos jäi EM-mitaleiden ulkopuolelle ja on sarjassa neljäs, vain pisteen edellä Skoda Felicia Superilla ajavaa Pekka Anttalaista. Elias Kivitilan sijoitus sarjassa on kuudes ja Jari Hyvärisen seitsemäs. Anttalainen on tänä vuonna ajanut vain kolme kisaa Kivitila kaksi ja Hyvärinen neljä.

Karttureiden puolella Antti Hietaniemi (Anttalainen) on neljäs, Timo Tuominen (Kivitila) viides ja Jarno Ala-Turkia kuudes. Sarjaan pitää ilmoittautua etukäteen, mistä johtuu eroavaisuus kuljettajien ja kartanlukijoiden sijoituksissa.

Tiimien kisasta EM-hopeaa

Tiimien välisessä kilpailussa Suomen Historic Rally Club Finland nousi Unkarissa kolmannelta sijalta toiseksi, kun joukkueen kahden parhaiten menestyneen pisteet lisätään tiimin pisteisiin. Norrgårdin voittopisteiden lisäksi Elias Kivitila nappasi EM-sarjassa toiseksi korkeimmat pisteet sijoittuessaan Mecsek Rallyssa kolmanneksi. Kakkosena olleen Rododendri Historic Rallyn kuljettajia ei Unkarissa ollut, joten viiden pisteen erolla suomalaisjoukkue nousi kakkoseksi. Scuderia Coppa Amici voitti 34 pisteen erolla.

Sarjan ulkopuolella ajanut lammilainen Esa Peltonen sijoittui kategoriassa 3 toiseksi, kun unkarilainen Feren Wirtmann voitti. Muut suomalaiskuljettajat (Pentti Veikkanen, Jari Latvala ja Klaus Wilkman) keskeyttivät teknisiin vikoihin. Ensimmäisen päivän ja kahdeksan erikoiskokeen jälkeen Wirtmann johti EM-kisaa, mutta Jari Latvala oli toinen ja Pentti Veikkanen kolmas. Viimeistä edellisellä pätkällä unkarilainen Laszlo Mekler kiilasi suomalaiskaksikon edelle tuloksissa, minkä jälkeen suomalaiset joutuivat vaikeuksiin ja keskeyttivät.

EM-pisteet, kategoria 1
1. Antonio Parisi–Giuseppe D’Angelo Italia Porsche 911 S 101 pistettä
2. Carlo Fiorito–Ilario Pellegrino Italia BMW 2002 TI 81 pistettä
3. Sverre Norrgård–Ari Koponen Suomi BMW 2002 TI 77 pistettä

Teksti: Kikka Kuosmanen

 

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli