Moottoriurheilutapahtumat 14.08.2017

Historic Grand Race tuo klassikkoautot Ahvenistolle

Historic Grand Racessa nähdään klassikkoautoja usealta vuosikymmeneltä. Kuva: Mikko Karppanen / HRF

Historic Race Finland Ry järjestää tulevana viikonloppuna Historic Grand Race -tapahtuman Ahveniston moottoriradalla. Ensimmäinen Historic Grand Race -kilpailu ajettiin Ahvenistolla jo vuonna 1995. Tapahtuma on saavuttanut merkittävän aseman rata-autoilun tapahtumana, jonka yleisö on löytänyt vuodesta toiseen. 

Samalla kun noin 200 kilpailijaa osallistuu kilpailuun, Ahveniston harjun laella on esillä upeita klassikkoautoja mm. Timo Mäkisen kilpakalustoa (Triumph TR3 ja Morris Mini Cooper S). Taukojen aikana nähdään Ahveniston avajaiskaudelle vuonna 1967 osallistuneiden kilpailijoiden ja järjestelyihin osallistuneiden juhlaparaati, lauantaina ja sunnuntaina sekä molempina päivinä veteraanikilpamoottoripyörien näytösajot, ja yli 30-vuotiaiden klassikkoharrasteajoneuvojen paraati.

Kun Eläintarhanajojen taru päättyi 1963, syntyi Suomeen muutaman vuoden sisällä kaksi varta vasten moottoriradaksi suunniteltua areenaa puutetta paikkaamaan. Keimola avattiin 1966 ja Ahvenisto seuraavana kesänä. Keimolassa päästiin ajamaan vain 13 kautta, mutta Ahvenistolla kilpaillaan edelleen ja tänä kesänä tulee toiminnan aloittamisesta kuluneeksi 50 vuotta.

Tapahtuman järjestäjänä toimii vuonna 1990 perustettu Historic Race Finland ry, jonka tehtävänä on vaalia historiallisten kilpa-autojen harrastusta, sekä järjestää historiallisten autojen asfalttiratakilpailuja.

Lauantaina ja sunnuntaina on mahdollisuus tavata ja haastatella avajaiskaudella 1967 kilpailleita ajajia. Heidät on kutsuttu juhlavuottaan viettävälle radalle muistelemaan menneitä ja tapaamaan entisiä kilpakumppaneita. Mukana on myös järjestelytehtäviin ja radan rakennukseen osallistuneita henkilöitä.

Nostalgisia automalleja vilisee varsinkin Historic-luokkien kilpalähdöissä, joissa kalusto on yhtä formulaluokkaa lukuunottamatta 1950–1970-luvuilta. Kansainvälisen FIA Liite K:n mukaisissa Historic-luokissa kilpailee sekä vanhoja koppiautoja (esim. Lotus Cortinoita, Ford Falconeita, Fiat Abartheja, Opel Mantoja, Mustangeja, CS Bemareita, RS Escorteja, Porscheja) että formuloita (esim. Formula V, Formula 4, Formula Ford).

Kansallisista luokista suurimmat ovat Roadsport- sekä Mini 1000 -luokat. Molemmat tarjoavat taatusti näyttävää kisaa. Roadsport-kilpurit koostuvat suurimmalta osaltaan ennen 1985 valmistetuista automalleista. Jo 80–90-luvun taitteessa Suomeen lanseerattu rataluokka, Subaru Sport kilpailee edelleen aktiivisesti Historic Race -ratasarjassa. Nämä kilpaurheiluautot ajavat samassa lähdössä Lotus 7 -näköisten Locostien sekä entisen Special Saloon -luokan (vuosilta 1993–96) SS 1300 -kilpureiden kanssa.

Kilpaluokat: Historic erikoisvakio/GTS/vakio/GT, Historic Formula B-E, Formula 4 (1996 asti), Roadsport A-C, V8, 2A ja 2B, Subaru Sport, SS 1300, Locost, Mini 1000.

Ohjelmassa on lauantaina klo 9.30–17.40 välisenä aikana yhdeksän aika-ajoa ja yhdeksän kisalähtöä sekä sunnuntaina klo 9.00–16.43 yhdeksän warm-up’ia ja yhdeksän kisalähtöä. Lisäksi entisaikojen ajoneuvomuotoilua ja -tekniikkaa nähdään liikekannalla molempina päivinä klassikkoharrasteajoneuvojen paraateissa sekä veteraanikilpamoottoripyörien näytösajoissa.

Teksti: Historic Grand Race / Historic Race Finland Ry

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo