Road Racing 08.11.2016

Historiaa viikonloppuna tekevä Mika Kallio jännittää ehtiikö maaliin ennen vauvan syntymää

Mika Kallio palaa MotoGP-pyörän puikkoihin kuuden vuoden tauon jälkeen. Kuva: KTM

Mika Kallio on varsinaisen tulikasteen edessä tulevana viikonloppuna. Mies palaa kilpa-areenoille tasan vuoden tauon jälkeen ja tulee tekemään historiaa KTM:n ensimmäisenä MotoGP-luokan kuljettajana. Kun vielä Kallion ja hänen kihlattunsa Inka Isotalon vauvan laskettu aika on heti kilpailun jälkeen, riittää miehellä jännitettävää koko rahan edestä.

KTM:n testikuljettajana tämän vuoden toiminut Mika Kallio palaa tositoimiin tulevan viikonlopun Espanjan Valencian MM-osakilpailussa. Kauden 2016 päätösosakilpailu on samalla KTM:n MotoGP-luokan pyörän ensiesiintyminen kilpailutilanteessa, joten paineiden sekä historiaa tekevän suomalaisen että itävaltalaistallin kohdalla luulisi olevan suuret, mutta tänään tiistaina 34-vuotissyntymäpäiviään viettävä Kallio on yhtä rauhallinen kuin aina ennenkin.

– Ei oikeastaan jännitä hirveästi. Tietysti tilanne on vähän erilainen kaikin puolin verrattuna normaaliin kauteen, jolloin tulospaineita on koko kauden, Kallio toteaa.

– Nyt on erilaista lähteä tähän kilpailuun, kun ei varsinaisesti taistella sijoituksista MM-pisteissä, joten voi ehkä vähän mennä rennommalla fiiliksellä. Muutenkin tiedetään, mitkä on meidän realistiset tavoitteet, niin sen puoleen ei tarvitse paineita ottaa isosti. Toki monta kysymysmerkkiä on ja viime kisasta tulee nyt vuosi täyteen, mutta rennolla otteella voidaan mennä.

Mika Kallio Brnon testeissä. Kuva: Philip Platzer

Mika Kallio Brnon testeissä. Kuva: Philip Platzer

KTM ja Kallio ovat testanneet pyörää koko vuoden ajan useilla eri radoilla. Suomalainen tuntee, että kaikki on nyt valmista MM-debyyttiin.

– Kyllä kaikki on nyt valmista. Itse olen tyytyväinen tilanteeseen ja siihen miten saatiin vuoden aikana pyörää kehitettyä ja miltä se tuntu viimeisissä testeissä. Vuodenkaan kehitystyö ei kuitenkaan ole riittävä, jotta pystyttäisiin olemaan sillä tasolla, jolla pyörä tulee valmiina olemaan. Paljon on työtä vielä. Kun aloitettiin tämä projekti, niin silloin ajatteli, että vuosi on pitkä aika, mutta nopeasti se aika meni ja nyt ollaan jo ensimmäisen kisan kynnyksellä. Ei varmaan kaikkia asioita saatu tehtyä, mitä oli mielessä, mutta se fiilis, joka mulle jäi vikoista testeistä, oli se, että ollaan aikataulusta jopa edellä. Voidaan siis olla luottavaisin mielin.

Mutta mitä sitten voidaan odottaa KTM:n ensiesiintymiseltä kuninkuusluokassa?

– Vaikea kysymys, mikä se tavoite oikeasti on. Kun vuoden ollaan yksin pyöritty radalla, eikä ole vertailupohjaa, niin pitäisi mun oman fiiliksen pohjalta joku tavoite asettaa. Onhan se vähän hankalaa. Toki ollaan testattu radoilla, jotka kuuluu MM-kalenteriin, mutta ei ne ajat ole suoraan vertailukelpoisia. Me ajettiin eri renkailla, kelit on olleet erilaisia ja radan pito saattaa heitellä jopa sekunnilla. Sitä on vaikea verrata yksi yhteen missä mennään.

Mika Kallio on tehnyt erinomaista työtä KTM:n MotoGP-pyörän puikoissa. Kuva: Romero S.

Mika Kallio on tehnyt erinomaista työtä KTM:n MotoGP-pyörän puikoissa. Kuva: Romero S.

Heinäkuussa KTM oli mukana MotoGP-tiimien yhteistestissä Itävallan Red Bull Ringillä ja yllätti monet kilpailukykyisellä vauhdillaan.

– Kyllä se antoi osviittaa, kun oltiin vajaan sekunnin päässä kärjestä. Valencia on kuitenkin haastavampi kuin Itävalta. Se on aika vaikea rata pyörälle, kun on tavallaan hidasta koko ajan ja vain yksi nopea suora. Siellä heitellään pyörää puolelta toiselle, joten ei ole helpoin paikka. Uskon, että pisteitä pitää tulla, mutta se montako niitä tulee, niin saa nähdä. Tiimin kanssa on puhuttu, että maaliin pitäisi jollain konstilla päästä. Pitäisi selvitä ilman tekniikkamurheita ja jollain tapaa pitäisi itsekin tuoda pyörä maaliin ettei olla hietikolla.

Kallio matkustaa huomenna keskiviikkona Espanjan Valenciaan. Hän odottaa erittäin hyvillä mielin paluuta vuoden jälkeen kisa-areenoille ja erityisesti come-backia MotoGP-pyörän sarviin kuuden vuoden jälkeen.

– Kaikin puolin on hieno ja erityinen viikonloppu tulossa. Nyt palataan MotoGP-luokan lähtöruutuun ja vuoteen ei olla kisoja kierretty. Se on iso juttu, että tämä on KTM:n ensimmäinen kisa ja pääsen sen ajamaan. Onhan se historiallinen juttu kaikin puolin. Aikanaan vuonna 2008 siellä Kotarin kanssa päättyi yhteistyö ja nyt palataan estradille siellä yhdessä. Hieno ja mieleenpainuva viikonloppu varmasti tulossa!

Inka Isotalon ja Mika Kallion vauvan laskettu aika on ensi tiistaina.

Inka Isotalon ja Mika Kallion vauvan laskettu aika on ensi tiistaina. Kuva: Jarmo Pääkkönen

Ja jos ei yhdelle viikolle riitä tarpeeksi jännitettävää, niin Kallion ja hänen kihlattunsa Inka Isotalon ensimmäisen yhteisen lapsen laskettu aika on tulevana tiistaina. Mies saa pitää Valenciassa vauhdin korkealla ehtiäkseen ajoissa lapsen synnytykseen Monacoon.

– Onhan siinäkin oma haasteensa ja kuvionsa, Kallio hymähtää.

– Tietysti toivotaan, että tämä viikko selvitään ilman synnytystä ja ehdin kotiin heti kisan jälkeen. Se on vielä yksi tavoite seuraavan viikon sisään. Kyllä tässä tapahtumaa riittää. Ajetaan Valencia nyt pois ja pidetään ajatukset siinä ja toivotaan, että Inka hoitaa muun osuuden täällä kotona ja vauva syntyisi sitten kisan jälkeen.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Mika Kallio jatkaa KTM:n testikuljettajana ensi kaudella ja odottaa jo Suomen osakilpailua

Mika Kallio MotoGP-pyörän lanseerauksesta: ”Älyttömän hieno viikonloppu!”

 

 

 

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Road Racing