Ralli 03.08.2016

Harri Toivonen fiiliksissä veljensä Lancian ratissa: ”Herttileili, että se kulki!”

Harri Toivonen sai yhteyksiensä kautta aidon, Henkan vuonna 1985 Britannian RAC-rallissa voittoon ajaman Lancia Delta S4 B-ryhmän ralliauton vierailulle Suomeen. Kuva: Nita Korhonen

Harri Toivonen sai ainutlaatuisen tilaisuuden tämän vuoden Neste Rallissa ajaa veljensä Henri Toivosen Lancia Delta S4 -autoa. Mies oli erittäin otettu suuresta kunnianosoituksesta Henkan kuoleman merkkivuonna.

Suomen MM-ralli kunnioitti 30 vuotta sitten menehtyneen ralliajaja Henri Toivosen muistoa viime viikolla hienolla tavalla. Vuonna 1986 Korsikan MM-osakilpailussa menehtyneen Toivosen Lancia Delta S4 kuljetettiin Suomeen ja Jyväskylään, jossa Henrin veli Harri ajoi näytösluontoisesti Harjun erikoiskokeen torstaina ja perjantaina ennen varsinaisia kisalähtöjä.

Auto on sama yksilö, jolla Toivonen muun muassa voitti Delta S4:n debyyttikilpailun kauden 1985 päättäneen RAC-rallin.

– Ihan mieletöntä! Auton omistaja löi turbon paineet kaakkoon, eikä puhunut mulle mitään. Herttileili, että se kulki! Mä luulen, että mulla oli joku viisipuolisataa heppaa nyt kun tultiin. Kyllä se aika hyvin slikseillä tuossa hiekkamäessä suti koko ajan. Makea, makea peli! Toivonen hehkutti heti perjantaisen Harjun kierroksen jälkeen.

Vihreää valoa Henkan muistoprojektille viime vuonna antanut Neste Rallin promoottori Jani Backman pääsi perjantaina Toivosen kartturiksi ja oli ajon jälkeen luonnollisesti yhtä hymyä. Kuva: Nita Korhonen

Vihreää valoa Henkan muistoprojektille viime vuonna antanut Neste Rallin promoottori Jani Backman pääsi perjantaina Toivosen kartturiksi ja oli ajon jälkeen luonnollisesti yhtä hymyä. Kuva: Nita Korhonen

Toivonen oli silminnähden otettu veljensä muiston kunnianosoitukselle.

– Olen todella kiitollinen AKK:lle, Neste Rallin järjestäjille ja RAY:lle, koska he saivat sen aikaiseksi, että tämä auto tuotiin Suomeen. Juuri ennen lähtöä, kun vaihdettiin Aleksandra Hotellin edessä tulpat, niin siihen tuli ihmisiä sanomaan, että sä olet ainoa mies, joka on saanut miehet itkemään. He itkivät siinä auton ympärillä. Se on niin käsittämätöntä, miten ihmiset on vastaanottaneet. Tällä tavalla Henkka elää meidän kanssa.

Toivonen muistelee veljeään edelleen päivittäin.

– Totta kai tiettyjä ikäviä asioita on poistunut mielestä. Edelleen on ikävä, eikä varmaan mene päivääkään etten mieti Henkkaa. Mä näen paljon unia meistä yhdessä ajelemassa ja tekemässä asioita. En voi kuin hyvällä muistella, koska hän teki niin paljon mun eteen. Ikävä kyllä hän joutui lähtemään liian nuorena ja liian aikaisin. Vielä olisi ollut tosi paljon hauskaa yhdessä ja olisi pitänyt olla paljon aikaa yhdessä touhuta kaikennäköistä, Toivonen toteaa.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Henri Toivosen Lancia Delta S4 näytösajossa Neste Rallin Harjun erikoiskokeella

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli