Rallicross 25.08.2018

Haapamäki uskomattomien vaiheiden jälkeen Suomen mestariksi SRC-luokassa – Rytkösen nimiin rallicrossin SM-historiaa

SRC-luokan koko mitalikolmikko. Kuva: AKK/Toni Ollikainen

Rallycross Festival Kouvola polkaistiin lauantaina käyntiin runsaslukuisen yleisön edessä Tykkimäellä. Radalla nähtiin SRC-, Autokrossi- sekä Crosskart-luokat, jotka tarjosivatkin katsojille nähtävää koko rahan edestä.

SRC-luokan päätöskilpailuun lähdettiin kutkuttavasta tilanteesta, kun sarjan piikkipaikalla ollut Joni-Pekka Rajala johti toisena olevaa Henri Haapamäkeä ainoastaan neljän pisteen turvin. Haapamäen mestaruusjahti koki kuitenkin ison kolauksen jo ennen kuin kamppailu ehti kunnolla edes käynnistyä, sillä miehen autosta hajosi rengas kesken kolmannen alkuerän.

– Kun semifinaaliin lähdin, niin mielessä kävi, että tässä on vähän kuin peli pelattu, vaikka ei niin saisi ajatella ikinä. Harmitti vaan niin paljon, kun se rengas lähti. Lähtöviivalle menin sillä fiiliksellä, että nyt vedetään loppuun asti vaikka pikku riskillä, Haapamäki tokaisi.

Semifinaaleihin lähdettäessä näyttikin todella siltä, että Rajala marssii varmuudella kohti Suomen mestaruutta. Toisin kuitenkin kävi.

– Pääsin Jontun edelle heti semifinaalin startissa, joten ajattelin sen jälkeen vain koittaa pysyä kärjessä ja säästää vähän renkaita finaalia varten. Kyllähän siitä sai toki vähän lisää henkeä päälle, kun semistä tuli voitto. Finaaliin lähdin vain sillä ajatuksella, että nyt ei lasketa pisteitä ja ajetaan täysillä loppuun asti.

Haapamäki voitti näytöstyyliin kaksi viimeistä lähtöä, Rajalan ollessa finaalissa vasta viides. Tämä tarkoitti sitä, että täysin uskomattomien vaiheiden jälkeen Haapamäki taisteli itsensä ainoastaan yhden pisteen turvin SRC-luokan Suomen mestariksi, Rajalan tyytyessä SM-hopeaan.

– Tämä on todella suuri juttu, sillä tässä on jo toistakymmentä vuotta ajettu kohtuullisen ammattimaisesti kilpaa ja niitä kakkostiloja on Neste Rallista, F-cupista ja rallin SM-sarjasta. On ollut jo vähän sellaista ikuisen kakkosen mainetta, joten se tekeekin tästä voitosta niin hienoa, riemuitsi tuore Suomen mestari.

– Meillä on niin iso fanijoukko ja porukka tiimissä, että tämä mestaruus on kaikille, jotka ovat olleet mukana tässä touhussa, Haapamäki kiittää.

Toiseksi kilpailussa ajoi läpi kauden hienoja otteita esittänyt Mika Perttula, jolle debyyttikaudesta tuloksena komeasti SM-pronssi.

Kolmas SM-finaalissa oli ensimmäisen palkintokorokesijoituksensa rallicrossin SM-sarjassa ajanut Anssi Valkonen.

SRC-luokan tuore Suomen mestari Henri Haapamäki. Kuva: AKK/Toni Ollikainen

Rytkönen teki rallicrossin SM-historiaa

Autokrossi-luokan päätöskilpailuun lähdettäessä oli mestaruus jo ratkennut, kun kautta täysin suvereenisti hallinnut Juha Rytkönen sinetöi SM-kultansa edellisessä osakilpailussa Jalasjärvellä.

Tykkimäellä Rytkönen ajoi sadekuuron sekoittamaa ensimmästä alkuerää lukuunottamatta voittoon jokaisessa lähdössä, joten näiden maksimipisteiden ansiosta Rytkönen kirjoitti SM-historiaa menettämättä pistettäkään koko kauden aikana. Käsittämätön suoritus ensikertalaiselta!

– Joku tavoite oli asetettava tähän viimeiseenkin kilpailuun, joten se voitto oli hyvä tavoite. En kyllä olisi uskonut ennen kauden alkua, että maksimipisteillä olisi mahdollista napata mestaruus. Näköjään sekin on mahdollista, Rytkönen naurahtaa.

SM-hopeasta käytiin kuitenkin Joni-Pekka Rajalan ja Tero Tukiaisen välillä hienoa vääntöä aina semifinaaleihin asti, kunnes Tukiainen kolhaisi autoaan heti lähdön alussa ja kovan taistelun jälkeen karsiutui ulos finaalista. Vaikka myös Rajala joutui keskeyttämään oman lähtönsä auton ripustuksien petettyä, nappasi porilainen kuitenkin SM-hopeaa. Tämä tarkoitti sitä, että Rajala täytti tavoitteensa ja saavutti upeat kaksi mitalia rallicrossin SM-kaudesta.

SM-finaalissa Autokrossi-luokan palkintokorokkeelle Rytkösen lisäksi nousi toiseksi ajanut Jori Seppälä sekä kolmantena ruutulippua heiluttanut Jesse Kallio.

Crosskarteissa voiton nappasi Aatu Matikainen, toinen oli Leevi Lassila ja kolmanneksi ajoi Valtteri Koski.

Rallycross Festival Kouvola huipentuu huomenna, kun irti päästetään kotimaiset ja pohjoismaiset SuperCarit. Radalla nähdään myös RallyX Nordicin SuperCar Lites -luokka sekä RX Academyn nuoret kuljettajalupaukset.

Teksti: Rallicross SM Tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rallicross