Supermoto 25.04.2017

Gazza Racing -tiimin suomalaiskaksikolla vaikea kauden avaus supermoton EM-sarjassa

Patrik Ala-Heikkilä. Kuva: Davide Messora

Gazza Racingin -tiimin suomalaiskaksikko Patrik Ala-Heikkilä ja Aaro Harvia aloittivat supermoton EM-kauden viikonloppuna Italiassa. Kauden avaus oli tiimin osalta vaikea, sillä erilaiset ongelmat sävyttivät suomalaisten kisaviikonloppua.

Tiimi aloitti kilpailuun valmistautumisen hyvissä ajoin. Kaksi viikkoa ennen kisaa kaksikko lensi Torinoon tallin pääkallopaikalle.

– Ennen kisaa käytiin melkein joka päivä ajamassa supermotoa, parina päivänä myös crossia. Käytiin treenamassa muutamana päivänä vielä Ottobianossa, jossa kisat oli tarkoitus ajaa. Kahtena päivänä yritettiin säätää myös iskareita, mutta ei päästy ihan toivottuun tulokseen. Ajotreeniä tuli melko paljon ennen kisoja, mikä oli hyvä asia. Saatiin siinä samalla totuttua myös Italian lämpöön, Ala-Heikkilä kertoi.

Kisaviikonlopun alussa tiimillä oli murheita kesken jääneiden iskarisäätöjen takia. Huolet kuitenkin hävisivät perjantaina illalla, kun Andreani Groupin iskareita kuljettava rekka kurvasikin varikolle, vaikka olivat ilmoittaneet, etteivät pääse tulemaan kisapaikalle. Lauantaiaamun molemmat harjotukset menivätkin sitten säädettäessä alustaa kuumeisesti.

Lauantain aika-ajoon pyörät saatiin säädettyä jo parempaan suuntaan. Suomalaiset evät kuitenkaan olleet täysin tyytyväisiä suoritukseen. Ala-Heikkilä kilpailuun 19. ruudusta, Harvia puolestaan ruutuun 23.

– Tuntui että lipsuu, eikä oikein lähde. Maalisuorallekkin kiihdyttäessä alkoi keula nousta, joten en saanut ollenkaan täyttä kiihdytystä. Pyörittelin päätä sitten ylittäessä maaliviivan, kun en ollut tyytyväinen suoritukseen. Varikolla kuitenkin makaanikkoni Seppo taputti selkään ja sanoi että ihan hyvinhän se meni. Odotin vähän parempaa, mutta hyväksyin sen kuitenkin, kertasi Ala-Heikkilä.

Vielä sunnuntain vapaissa harjoituksissa tiimi jatkoi alustan säätämistä. Parempaan suuntaan siinä mentiinkin, mutta aikaa on kisapäivänä hyvin rajallisesti.

Itse kilpailuun suomalaiskaksikko lähti keskittyneinä. Viikonlopun alun ongelmat varmasti antoivat raivoa sunnuntain startteihin.

– Siinä keskittyessä ensimmäisen lähtöön en saanutkaan sähköistä avustinta päälle, joten sain vähän huonon startin. Kilpailun edetessä ajo oli kuitenkin hyvää ja tasaisen varmaa. Loppuvaiheessa erää sitten alkoivat siniliput heilumaan meikäläiselle, kun moninkertainen maailmanmestari Thomas Chareyre alkoi lähestymään kierroksella. Kuulin pyörän äänen takanani mutkaan mennessä, joten otin ajolinjan hieman normaalia ulompaa. Vilkaisin olkani yli, mutta eihän siellä vielä Charyere ollutkaan, vaan takanani oli hiillostanut kokoajan joku kilpailijani, joka pääsi kuittaamaan siinä sitten sisältä. Kirosin typerää ratkaisuani ja lähdin raivolla perään. Kahdella kierroksella hiekalla kuitenkin ajolinjat lipesivät ihan vääräksi, joten edessä oleva pääsi liian kauas. Maaliin tulin sijalla 18, Ala-Heikkilä harmitteli.

– Toiseen erään sainkin ihan hyvän startin, mutta ekassa mutkassa jäin vähän sumppuun. Ekojen kierrosten hiekkaosuudet kuitenkin meni sen verran hyvin, että ajoin sijalla 15. Ennen erän puoliväliä kisa päättyikin sitten ensimmäiseen kaarteeseen. Viron Patrick Pals yritti liian agressiivisesti sisältä ohi, joten osuessaan minuun kaaduin sen seurauksena. Noustessani huomasin, että polveen sattui, ohjaus oli vinossa ja etujarrukahva meni poikki. Myös kahvasuoja painoi etujarrun jumiin, enkä saanut revittyä pois.

– Vielä on hieman polvi kipeä ja pettynyt olo, mutta katseet on käännetty eteen ja keskitytään täysillä seuraavaan kisaan. Taso on nyt todella korkea kisoissa, koska joku oli päättänyt järjestää tänä vuonna kisat niin, että myös MM-kuskit voivat osallistua EM-sarjaan. Nyt kuitenkin hetkeksi Suomeen, jossa päästään ajamaan myös Kaanaan SM, Ala-Heikkilä päättää.

Aaro Harvian ensimmäisen erän startti ei sujunut suunnitelmien mukaan. Erän edetessä Harvia kuitenkin pääsi kamppailemaan hyvin sarjan kolmannen suomalaisen Eero Madissonin kanssa. Hetkeä myöhemmin Madisson kuitenkin kampesi itsensä Harvian ohi ja meni menojaan. Maalissa Harvia oli ensimmäisen erän 21.

– Toisessa erässä otin jälleen hyvin huonon lähdön ja putosin viimeiseksi, mutta taistelin itseni kuitenkin sijalle 17. Erän alussa oli jälleen tiukkaa vääntöä Eeron kanssa. Välillä oli ihan milleistä kiinni ettei osuttu yhteen, mutta mikäs sen parempaa kuin rehti kilvanajo. Eeron vauhti kuitenkin oli sen verran hyvää kisassa, että kun hän vihdoin sai ohituksen tehtyä, niin silloin hän menikin menojaan. Lopuksi vielä kävin kovaa kilpailua parin muun kanssa, mutta loppuerästä aloin jo väsymään niin kovasti, että virheitä vältellen ajoin rauhassa maaliin 19. sijalla, kertaa Harvia.

– En ole ollenkaan tyytyväinen omaan vautiini, mutta kyllä se sieltä alkaa löytymään varmasti. Nyt kovaa treeniä Suomessa ja keskittymään Kaanaan SM-osakilpailuun, Harvia totesi päättäväisesti.

Lopputuloksissa Ala-Heikkilä oli toisen erän keskeytyksen takia 20. Harvia puolestaan viikonlopun totaalisijalle 21.

EM-sarja jatkuu 14.5. Kreikan osakilpailulla.

Teksti: Taneli Niinimäki

Uusimmat

Lisää aiheesta

Supermoto