Drag Race 08.07.2019

FHRA Nitro Nationals toi Kauhavan uudelle radalle ensimmäisen kolmosen ajan

Anita Mäkelä kiihdytti alle neljän sekunnin haamurajan. Kuva: Pekka Rouvinen.

Ensimmäisessä Euroopan mestaruusosakilpailussa Kauhavan uudella kiihdytysradalla koettiin onnen hetkiä perjantaina, kun moninkertainen Euroopan mestari Anita Mäkelä täräytti kovan ajan, 3.987s 489km/h loppunopeudella.

FHRA Nitro Nationals 2019 aloitettiin torstaina kiihdytysajon SM-sarjan ryhmillä. Ajo oli verkkaista ja  kaikkia kilparyhmiä SM-sarjassa saatiin lajiteltua. Perjantaina jatkettiin siitä mihin torstain lajittelut päättyivät. Pro-ryhmien kierrokset katkaisevat Nitro Nationals -kilpailuissa SM-ryhmien ajot.

Pro-kierros aloitettiin juhlavasti Maamme-laulun soidessa sekä kahden Hawk-suihkuharjoituskoneella ylilennolla.

Perjantai oli hieno päivä suomalaisessa kiihdytyshistoriassa. Neljän sekuntin alle ei vielä koskaan olla päästy millään suomalaisella radalla. Anita Mäkelä iski tauluun komeat lukemat 3.987s 489km/h loppunopeudella. Kiihdytysfanit saivat viimein täyttymyksen toiveilleen. FHRA-rataryhmän valtava työ palkittiin nyt parhaalla mahdollisella tavalla.

Top Fuel Bike -ryhmässä nähtiin upea parilähtö lajittelukierroksella neljä, jossa molemmat kuljettajat ajoivat melkein saman viiden sekuntin ajan. Rikard Gustafsson Ruotsista ja kreikkalainen Filippos Papafilippou ottivat mittaa toisistaan siten, että Gustafssonin aika oli 5.836 hänen viedessä voiton Papafilippouksesta, jonka aika oli 5.865. Gustafssonin moottoripyörä saavutti lopulta huiman 409.61 km/h loppunopeuden. Se on Euroopan nopein aika tässä ryhmässä.

Filippos Papafilippou jäi niukasti toiseksi Top Fuel Bike -ryhmässä. Kuva: Pekka Rouvinen.

Lauantai valkeni sään puolesta kirkkaana ja koko päivä saatiin nauttia drag racingistä parhaimmillaan. Mäkelä jatkoi hyväksi havaitulla linjalla ja paukutti uuden kolmosen, 3.992 ja loppunopeutena 487km/h. Suomessa on viimein kolmosen rata, mistä voi olla hieman ylpeä.

FHRA:n rataryhmä teki töitä lähes läpi yön saadakseen radan parhaaseen mahdolliseen kuntoon sunnuntain eliminaatiota eli pudotusajoja varten.

Puitteet ovat Kauhavalla muutenkin hyvät suuren kansainvälisen kilpailun järjestämiseen. Entinen lentosotakoulun alue on suuri ja sinne mahtuu monta sataa tiimiä varikolle. LSK Business Parkin palvelut ovat asiakkaiden lähellä ja majoituskapasiteettia löytyy hotellimajoituksesta leirintään.

Sunnuntain säätiedotus ennusti sadekuuroja ja niitä saatiinkin kilvan ajon riesaksi. Useampi sadetauko ajamisessa jouduttiin pitämään ja rataa jouduttiin kuivaamaan useampaan otteeseen. Eliminaatiopäivä oli todella katkonainen, mutta iltaa kohden sää kirkastui ja pudottelut jatkuivat kovalla tahdilla.

Ennakkosuosikki Top Fuel -ryhmässä oli Mäkelä, mutta voiton semifinaalissa vei Timo Lähtimäki. Toisessa semifinaalissa vastakkain olivat norjalainen Maja Udtian ja Briteistä kilpailuun saapunut Liam Jones. Nuori norjalaisnainen vei konkarista voiton. Tiukka finaali käytiin varttia vaille kahdeksan ja suomalaisten iloksi voiton lähdöstä vei TIL-Racing ja Lehtimäki.

Timo Lehtimäki juhli Top Fuel -luokassa. Kuva: Promosport / Heikki Malinen.

Norjalaisnainen Maja Udtian ajoi Top Fuel -finaalissa. Kuva: Pekka Rouvinen.

EM-osakilpailuun osallistui yhteensä 62 tiimiä ja SM-kisaan otti osaa huikeat 164 tiimiä.

Kuljettajaluettelo

Kilpailun kaikki tulokset löytyvät FHRA:n keskustelupalstalta

FIA-ryhmien pistetilanne

EDRS Pro MC pistetilanne

SM-pistetilanne

FHRA livestream taltioi viikonlopun kilpailun

FIA Drag Racing Championship round 3 Nitro Nationals 2019 tulokset:

Pro Stock Car:
Simon Gustafsson, Borlange, Ruotsi
Bengt Ljungdahl, Ingaro, Ruotsi

Pro Modied:
Peter Kunc, Hasselby, Ruotsi
Andreas Arthursson, Fors, Ruotsi

Top Methanol:
Sandro Bellio, Houthalen, Belgia
Johnny Oksa, Nousiainen, Suomi

Top Fuel:
Timo Lehtimäki, Valkeakoski, Suomi
Maja Udtian, Froya, Norja

FIM-E/EDRS Pro MC

Super Street Bike:
Vesa Ruhanen, Taivassalo, Suomi
Ida Zetterstöm, Jomala, Suomi/Ahvenanmaa

Pro Stock Bike:
Fredrick Fredlund, Maarianhamina, Suomi/Ahvenanmaa
Janne Koskinen, Lempäälä, Suomi

Top Fuel Bike:
Filippos Papafilippou, Ateena, Kreikka
Thomas Pettersson, Solderhamn, Ruotsi

Super Twin Bike:
Harri Piensalmi, Pornainen, Suomi
Marcus Christiansen, Hellerup, Tanska

Kiihdytysajon SM-osakilpailu 3 ja EDRS-sarjojen tulokset

Kaikkien SM-luokkien osalta ei  pystytty ajamaan loppuun eliminaatioita sunnuntain sääolosuhteista ja sallitun ajoajan päättymisestä johtuen, joten näin ollen pistelaskussa on huomioitu vain siihen asti ansaitut pisteet. Finaaleita myöden ajettiin lauantaina luokat Pro ET (PET), Real Street (RS), Street Bike (SB) ja Top Street (TS), ja näille on pisteet jaettu loppuun asti.

Autot:

Sportman/Pro ET
Jesse Herranen, Sydänniemi, Suomi
Tony Vaahtera, Vaasa, Suomi

Real Street
Kari Laukkanen, Tammela, Suomi
Kari Hermunen, Nummela, Suomi

Top Street
Pauli Junttila, Nivala, Suomi
Jani Lindqvist, Villähde, Suomi

Moottoripyörät

Street Bike
Minttu-Maria Gratschew, Helsinki, Suomi
Otto Erälähde, Helsinki, Suomi

Kiihdytysajoissa ajetaan parilähtöjä loppuun saakka, joten jäljelle jää vain voittaja (1) ja toisena tullut runnerup (2).

Teksti: FHRA tiedotus.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Drag Racing