Ralli 31.01.2019

F-rallisarja käynnistyy viikonloppuna Hankasalmelta

Tuomas Välilä on yksi monesta yleisen klassikon mestariehdokkaasta. Kuva tämän vuoden Kaloppi Rallista. Kuva: Marko Kyöstilä

Vuoden 2019 F-rallisarjan ensimmäinen osakilpailu Revontuliralli ajetaan ensi lauantaina 2.2.2019 Hankasalmella 117 autokunnan voimin. Kilpailu alkaa jo perjantaina, kun nuottiluokat pääsevät tutustumaan reittiin.

Hankasalmi sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa vanhan Savon ja Hämeen rajalla noin 50 kilometrin päässä Jyväskylästä. Vauhtia Hankasalmelta ei ole puuttunut, sillä sieltä on kotoisin muun muassa Kalevi ”Häkä” Häkkinen. Häkä edusti Suomea alppilajeissa vuonna 1956 Cortinan olympialaisissa ja laskipa vielä 60-vuotiaana nopeusennätyksensä 205km/h. Miten tämä sitten liittyy autourheiluun? Vaikka Häkä opetti muita, sai hän itsekin oppia. Flying Finn Rauno Aaltonen antoi ohjeita Häkälle: “Vauhtia pitää vähentää terävästi ja nopeasti, jos sitä on liikaa.”
Tämä ohje puree varmasti Revontulirallissakin.

F-rallisarjaan osallistujia oli tänä vuonna ensimmäisessä vaiheessa 86.

– Määrä ei ole ihan sitä, mitä halusimme. Meillä on laadukkaat osakilpailut ja niiden sijainti harrastajista katsoen on paras mahdollinen, joten kyllä osanottajamäärä on pienoinen pettymys. F-rallisarjaanhan ehtii kyllä vielä mukaan, sillä vihonviimeinen ilmoittautumispäivä on tiistai 12.2.2019 klo 23.59, selvitti tilannetta F-rallisarjan koordinaattori Jorma Mikkola ja jatkoi:
– Positiivinen asia oli kuitenkin tulokas-Cupin osanottajien määrä, sillä heitä on peräti 16. Myös yleisen klassikkoluokka on todella mielenkiintoinen, sillä todella vahvaa suosikkia ei ole, mutta tasoa riittää. Voittajaehdokkaita on todella paljon.

Yleinen klassikko -luokassa suosikkeja pilvin pimein

Kun hallitseva mestari Juha Paavilainen siirtyi nuottiluokkaan, jäi mestaruus avoimeksi. Nyt on mestaruus monen kauppa. Viime vuoden yleisessä luokassa parhaiten menestynyt Krister Sjölund saa vastaansa tukun viime vuotisia kilpailijoita, mm. Jonni Ruottunen, Petri Vihervuori ja Mika Ruohio. Avauskilpailun mustaksi hevoseksi voi lukea muun muassa Juha-Pekka Suurosen. Suuronen ajoi viime vuonna Kiteellä neljänneksi ja nyt mies pääsee näyttämään taitojaan kotiteillään.

Mielenkiintoa kisaan tuo myös kaksinkertainen F-Cupin mestari Juha Högström sekä Kaloppi Rallin nopein pimeään ajanut Tuomas Välilä sekä samanlaisen tempun Iisalmessa tehnyt Kalle Asikainen. Myös vuoden 2017 Toivakka Rallin nelonen Tomi Mäkinen on mukana pitkästä aikaa.

Todella ilahduttavaa oli viime vuoden juniorimestarien rohkea nousu yleiseen. Mukana ovat mestari Juha-Mikael Hannula, kakkonen Ari-Pekka Koivisto, nelonen Jussi Nordberg, viitonen Mika Kaapu sekä kuutonen, vuoden 2017 B-junnumestari Jaakko Tulla. Koivisto haki tuntumaa Tunturirallista ajamalla siellä Subarulla peräti kolmanneksi SM2-luokassa. Nordberg oli Kaloppi Rallissa Välilän jälkeen toinen. Salon UA:n sprintissä Nordberg osoitti, että vauhtia riittää, sillä oli sprinttiautollaan kaksivetoisten nopein.

Nuottiluokat: Hellström lähtee kirkastamaan hopeaansa

Yhden vuoden paluun tehnyt mestarismies Kosti Katajamäki pisti toistamiseen pillit pussiin voitettuaan kaksivetoisten nuottimestaruuden, niinpä myös mestarin palli on avoin kaudella 2019.

Viime vuoden kakkonen Markus Hellström tuhosi päätöskisassa autonsa, mutta kasasi uuden ja entistä paremman täksi kaudeksi. Mies totesikin aikaisemmin tässä kuussa seuraavasti:
– Tavoite on selvä. Mestaruus. Kun viimeksi pääsin erikoiskokeen maaliin, olin nopein, samasta on tarkoitus jatkaa Hankasalmella.

Vastaansa Hellström saa muun muassa viime vuoden pronssimitalistin Reijo Mattilan, joka kärsi myös tekniikkaongelmista kahdessa viimeisessä osakilpailussa.

– Voikin siis selvästi sanoa, että parannettavaa on sijoituksissa isolla kädellä, mutta onpahan jälleen yksi pokaalientäyteinen tarina kerrottavana jälkipolville. Autoon on tehty pieniä muutoksia, jotta oltaisiin kilpailukykyisempiä, kun kausi starttaa Hankasalmella. Sähköongelmakin lopulta selvisi. Talvirenkaatkin vaihtuvat kokonaan ensi vuodelle, joten niistäkin lähtökodista on helpompi lähteä parantamaan sarjasijoitusta. Toivottavasti saadaan jälleen hyvä joukko kuskeja ajamaan sarjaan, jotta vuoden päästä voidaan taas kertoa niitä tarinoita, jollaisista itsekin innostuin sarjaa ajamaan junnuna, jutteli Mattila.

Viime vuoden yleisen mestari ja edellisen vuoden seniorimestari Juha Paavilainen otti myös uuden haasteen. Hän lähtee hakemaan nyt menestystä hieman vieraammassa ympäristössä.

Menestystä lähtee tavoittelemaan myös muun muassa rallisprintin parin vuoden takainen mestari Mika Lemmetti, viime vuoden Suomi-Cupin kakkonen Hannu Leinonen, viime vuoden SM3-luokan kuutonen Niko Mäkinen, Kimo Linden, Anssi Valkonen sekä Joni Hiipakka.

Koljonen puolustaa mestaruuttaan

Nelivetoisten nuottiluokkaan ei ollut ryntäystä. Viime vuoden mestari Juha Koljonen lähtee puolustamaan mestaruuttaan ja saa vastaansa viime vuonna kaksivetoisten nuottiluokassa ajaneen Toomas Palmin sekä Hankasalmen oman pojan Jari Puntasen.

Kytölä lähtee jahtaamaan seitsemättä mestaruutta Senior-luokassa

Mr. seniori Kari Kytölä on voittanut jo peräti kuusi mestaruutta. Vauhti ei osoittanut hiljenemisen merkkejä, vaan orivetinen on jälleen vahvin mestarisuosikki. Ilmaiseksi mestaruutta ei saa, siitä pitävät huolen viime vuoden kakkonen Seppo Korhonen ja vuoden 2014 mestari Lasse Hirvijärvi, joka haluaisi kovasti sheriffin paikalle. Peurakolariin viime kauden Mynämäellä päättänyt Marko Mansikkamäki piti hyvää vauhtia viime vuoden kisoissa, mutta ikätasoitukset olivat vielä liian suuret. Jyrki Sorjasaari tuo jälleen kaunokaisen Fiat Mirafiorin viivalle. Mukana ovat myös Tero Nikkinen, Petri Reunanen, Pekka Ripatti muutaman vuoden tauon jälkeen sekä Jari-Pekka Lehtonen.

Juniorit-luokassa Forsgren suosikkina

Viime vuonna talvikauden jälkeen junioreissa tasapistein Ari-Pekka Koiviston kanssa ollut Kim Forsgren on vahva suosikki junioreissa. Forsgren on tänä vuonna näyttänyt, ettei vauhti ole mihinkään kadonnut. Hän oli Kaloppi Rallin toiseksi nopein pimeän kuski ja oli nopein myös Rallin SJM-sarjan avauksessa Iisalmessa.

Vastaansa hän saa muun muassa Jarkko Kohtaniemen, joka kärsi viime vuonna tekniikkamurheista, viime vuoden avauskilpailun Kaavilla voittaneen Matti Rinteen ja Tulokas-Cupin mestarin Toni Luukon. Junioreissa riittää aina yllättäjiä, joihin voidaan lukea esimerkiksi Iisalmen RSJM:n avauksessa kakkoseksi ajanut Kristian Nieminen,

Junioreissa ajetaan myös Tulokas-Cup, jossa peräti 16 osanottajaa hakevat menestystä ja luokissa 1-6 ajetaan erikseen Original-Cupin mestaruudesta kasiventtiilisin kaasarikonein.

Ralli-info

Revontuliralli, Hankasalmen UA
Kilpailupäivä: la 2.2.2019
Reitti: Kuusi erikoiskoetta, n. 70km, kokonaisreitti kompakti n. 153 km
Nuotitus: pe 1.2.2019 klo 9.00-18.00
Kilpailukeskus: Lomakeskus Revontuli, Revontulentie 1, 41500 Hankasalmi as.
Kilpailu alkaa: la 2.2.2019 klo 11.01 Hankasalmen Tori
Tauko n. 12:45, Lomakeskus Revontuli, Revontulentie 1, 41500 Hankasalmi as
Maali n.15:30, Lomakeskus Revontuli, Revontulentie 1, 41500 Hankasalmi as

Rallipakettien myyntiajat ja -paikat:
Rallipaketit myyntiin klo 9.00, passi 10€ (sis. rallilehden, reittikartan sekä pääsylipun yhdelle henkilölle kaikille erikoiskokeille)
Myyntipaikat
Lomakeskus Revontuli, Revontulentie 1, 41500 Hankasalmi as.
Kahvila Melli-Elli, Keskustie 28, 41520 Hankasalmi
Neste Hankasalmi, Pieksämäentie 15, 41520 Hankasalmi
Erikoiskoekohtaiset liput 5€.

Tulospalvelu: www.ajaksi.fi

Lisätietoa:
Facebook.com/Revontuli-rall
www.hankua.fi
F-rallisarjan Facebook
F-rallisarjan netti

Teksti: Jorma Mikkola

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli