Ralli 27.02.2020

F-rallisarja jatkuu JMK Rallilla Jämsässä

Jari Koski ajoi komeasti neljänneksi kauden avauksessa Kangasniemellä. Kuva: Marko Kyöstilä

Alun perin JMK Rallin piti aloittaa F-rallisarjan kausi jo 25. tammikuuta, mutta oikukas ja lauha talvi sekoittivat suunnitelmat. AUK Jämsän Äijät ry:n ralli jouduttiin siirtämään monien vaiheiden jälkeen ajettavaksi karkauspäivänä 29. helmikuuta.

Kaikkiaan tähän mennessä F-rallisarjaan ilmoittautui 106 kilpailijaa ja lisäksi F-Rally Trophya on ajanut/ilmoittautunut 13 kilpailijaa, joten sarjassa JMK Ralli mukaan luettuna on mukana 119 kilpailijaa. F-Rally Trophyyn voi puolestaan ilmoittautua koko kauden, joten osallistujien määrä kasvanee kesän mittaan.

Jämsä on yksi Suomen keskeisimmistä rallin pyhätöistä. Neste MM-rallin lauantaipäivän aikana on Jämsä maailman rallikansan ykköskohde. Nyt se on karkauspäivänä F-rallisarjan keskuspaikkana. Jälleen mennään MM-rallista tutuilla teillä ja pikkuisen on uuttakin.

Lindroos kotiteilleen numerolla 1

Kaksivetoisten nuottiluokassa ehdoton ennakkosuosikki on avauskisan voittanut Joonas Lindroos. Jämsäläinen vei Kangasniemellä kilpailun vaikeissa olosuhteissa lopulta kovimpien haastajiensa keskeytettyä minuutin erolla pikkuluokan voittaneeseen Samuli Nevään. Numerolla 2 starttaava Nevä arvelee kelin tuovan suuriakin yllätyksiä. 

– Ei tässä mihinkään hurraahuutoihin ole vielä ryhdytty vaikka Kangasniemi sujuikin yli odotusten. Siellä muutaman kovimman kilpakumppanin kisa meni jo alkumatkasta pipariksi, joten he tulevat varmasti nälkäisinä hakemaan kovia sijoituksia. 

Nevän jälkeen baanalle lasketaan viime vuoden pronssimitalista Jaakko Ollikkala ja Kangasniemellä hyviin suorituksiin yltäneet Jari Koski ja Toni Jalava.

Kova setti tulee myös numeroilla 23 – 27, kun BMW M3:t ärjyvät tulemaan järjestyksessä Anssi Valkonen, Juha Paavilainen, Kimmo Lindén, Henrik Koverola ja Mika Lemmetti.

Kaikkiaan kaksivetoisten nuottiluokkaan on ilmoittautunut 32 kilpailijaparia.

Koljonen sarjajohdossa nelivetoisissa

Juha Koljonen lähtee hakemaan kauden toista voittoaan Jämsän teiltä. Peräänsä hän saa toisen Subaru-pilotin Pekka Karjalaisen sekä avauskisassa pisteittä jääneen hallitsevan mestarin Jari Puntanen. Nelikoiden numerot ovat 33 – 36.

Yleisessä odotetaan jälleen tasaista vääntöä

Kaksinkertaisen Cup-mestarin Juha Högströmin paluu voittokantaan otettiin ilolla vastaan Kangasniemellä. Mies itsekin oli loppukiriinsä tyytyväinen. 

– Ennen päätöspätkää huomattiin, että mahdollisuus ajaa voitosta. Ei voi kieltää, etteikö voitto olisi maistunut rankan viikon päätteeksi, kertoi Högström, Cup-mestari mallia 2008 ja 2010.

Aika tosissaan Högström valmistautuu myös Jämsään, sillä hän pakkasi kimpsut ja kampsut poiketen vielä ennen kisaa Etelän leirillä.

Numerolla 37 starttaavan Högströmin kantaan liimautuvat viime vuoden kakkonen Juha-Pekka Suuronen ja vuoden 2014 B-junnumestari Jerry Mikkola. Kovan Corolla-GT -kolmikon perään iskee viime vuoden junnumestari ja Tulokas-Cupin voittaja Ville Puumala, joka heti ensimmäisessä yleisen kisassa voitti ison luokan. 

Kovaa menoa on tarjolla yleisen luokan loppuun saakka. Millään ei voi tietää, kuka voiton vie, sillä Kangasniemelläkin peräti neljä eri kilpailijaa ehti vierailla kärkipaikalla.

Senioreissa ”yllätysvoittaja” Kangasniemellä

Pasi Laaksomaa teki loppuvuodesta oivan hankinnan, Honda Civicin. Hän ajoi uudella menopelillä senioriluokan voittajaksi. 

– Kyllähän se yllätys oli. Varovaisesti laskin, että onnistuneella suorituksella voin päästä viiden joukkoon. Onhan tästä mukava jatkaa, Laaksomaa nautiskeli. 

Numerolla 56 starttaavan Laaksomaan perään lähtee nälkäinen seitsemän kertainen seniorimestari Kari Kytölä, joka jahtaa jo kahdeksatta mestaruuttaan. Seuraavana on sitten vuorossa vuoden 2014 mestari Lasse Hirvijärvi. Seinäjokiselle Kangasniemen kisa oli 40-vuotisjuhlakilpailu ja uuden auton BMW 125i Coupen kanssa ensimmäinen kilpailu. 

Ja kun Jämsässä ajetaan, onhan mukana tietenkin Gran Old Man Harras Lindroos. Lindroos lähtee matkaan numerolla 72. Numeroon pitää lisätä vielä kuusi, että siitä saada ”nuorukaisen” ikä. 

Huipputasainen junnukisa

Peräti viisi kilpailijaa ehti olla kärkipaikalla junnujen kisassa Kangasniemellä. Onnekkain heistä oli Tomi Huttunen, joka kipusi kärkeen päätöspätkän jälkeen ja kuittasi korkeimmat pisteet. Ennen viimeistä erikoiskoetta neljä kilpailijaa oli kuuden sekunnin sisällä taistelemassa voitosta.

Eiköhän samalainen sekuntitaistelu jatku myös Jämsässä?

Numerolla 79 starttaavan Huttusen perään lähtee Jaakko Lahtinen ja Esa Hutri. Junnuissa riittää vauhtia ihan loppuun saakka, sillä isäntäseuran Henry Äyräväinen tulee kirittämään sarjalaisia.

Lahtinen Tulokas-Cupin kärjessä

Kangasniemen haastavat olosuhteet olivat myrkkyä Tulokas-Cupilaisille, sillä vain neljä 11 lähteneestä pääsi maaliin. Jaakko Lahtinen vei selvän voiton ennen Antti-Petteri Makkosta.

Laaksonen uutukaisen F-Rally Trophyn ykkösenä

Tänä vuonna mukaan tuli Rally Trophy ja se tuntee nyt nimen F-Rally Trophy. Siinä ajetaan kahdessa luokassa, jossa toisessa V1600-luokan autot ja toisessa ns. ryhmäpelit alle 1400cc.

V1600-luokassa Sami Vepsä oli ylivoimainen ja lähtee tälläkin kertaa ennakkosuosikkina numerolla 110.

Ryhmäpeleissä numerolla 104 starttaava Jani Laaksonen hallitsi kisaa ja kesti lopussa Riku Rantasalon huiman kirin. Kolmas oli Toni Koskela. Kaikki edellä mainitut luottavat VW Poloon.

Teksti: Jorma Mikkola

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli