Pienoisautoilu 12.03.2018

Euroopan huiput kilpailevat pienoisautoilumestaruuksista Laihialla

Noin 30 Euroopan parasta kilpailijaa ottaa toisistaan mittaa tulevana viikonloppuna Laihialla. Kuva: Mika Mäki

Laihialla järjestetään tällä viikolla pienoisautoilun ura-autojen EM-kilpailut. Viiden kilpailupäivän aikana toisistaan ottaa mittaa kolmisenkymmentä maanosamme parasta kuljettajaa neljässä eri EM-luokassa.

EM-kilpailujen järjestelyistä vastaa Laihian Urheiluautoilijat. Seuralla on pitkä ja menestyksekäs ura arvokisajärjestäjänä: edelliset EM-kisat Laihialla järjestettiin 2015 ja MM-tittelistä kilpailtiin 2014. Laihiaa voidaankin hyvällä syyllä pitää ura-autoilun kotimaisena ja jopa pohjoismaisena keskipisteenä.

Suomalaisen pienoisautoilun EM-saldo on viime aikoina ollut vaikuttava. Viime vuonna iisalmelainen Juha Yli-Sipola putsasi pöydän ja voitti Ruotsissa järjestetyissä kilpailuissa kaikkien luokkien EM-kultaa. Nyt kotikisaan keskittyminen on sujunut mm. oman jälkikasvun huoltojoukoissa.

– Oltiin viime viikonloppuna Lempäälässä seuraamassa, kun omat nappulat kisasivat. Lasten harrastuksen kautta olen saanut tähän lajiin ihan uuden ulottuvuuden ja omaa kilpauraakin sitä katsoo vähän uudesta näkökulmasta. Laihialla jätän yhden luokan väliin, muista lähdetäänkin hakemaan mestaruuden uusintaa. Tämä laji on sellainen, että ”hyvänä päivänä sujuu kaikki, huonona ei sitten mikään”, kertoo Yli-Sipola, yksi menestyksekkäimmistä suomalaisista autourheilijoista kautta aikojen.

Kotiradallaan ajava Jyri-Ville Pouttu on lajin kuninkuusluokan eli G7-luokan EM-hopeamitalisti viime vuodelta. Joulukuussa saman luokan Saksan mestaruuteen ajanut Pouttu haluaa varmasti viedä nimiinsä myös luokan maanosan mestaruuden tänä vuonna.

–  Vaikka kyseessä on kotirata, täytyy kaiken sujua nappiin, jos meinaa mestariksi. Autot ovat lyhentyneet viimeisen vuoden aikana, ja sen myötä vauhdit ovat kasvaneet. Renkaat ovat merkittävämmässä roolissa kuin aiemmin, kertoo Pouttu.

Kilpailussa ajettavat ura-autot ajavat kahdeksanuraista rataa. Auton kulkua säädetään ohjaimesta ja ura vie auton oikeaan suuntaan. Ura-autojen huippunopeus on uskomattomat 150 km/h, ja kiihtyvyys nollasta sataan nopeampi kuin F1-autolla. Kyseessä on siis täysveristä autourheilua kaikkine säätöineen, huipputekniikoineen ja huoltoineen.

G7 EM 14.-18.3.2017 Laihialla, osoite Kerhotila Hoppis, Pauhunevantie 9, 66400 Laihia. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Kilpailutapahtumia voi seurata myös Finslot-keskustelufoorumilta.

Teksti: Anu Haapalainen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Pienoisautoilu