Ralli 24.07.2019

Esapekka Lappi Q & A: “Ollaan ryvetty oikein kunnolla”

Esapekka Lapin kausi rallin MM-sarjassa on ollut vaikea. Kuva: Sami Kolsi / AKK.

Ranskalaistalli Citroënille tälle kaudelle siirtyneen suomalaiskuljettaja Esapekka Lapin alkuvuosi rallin MM-sarjassa on ollut mollivoittoinen. 28-vuotias pieksämäkeläinen on ennen Neste Rallia yhdeksäntenä MM-pisteissä, eikä nopeaa parannusta ole välttämättä luvassa.

Esapekka Lappi lähti “kysymys & vastaus” -haastatteluun, jossa selviää muun muassa syyt vaikeaan kauteen.

Kysymys: Minkälainen fiilis on jäänyt alkukaudesta?

Esapekka Lappi:

– Ihan p*ska. Eipä siitä oikein muuta voi sanoa. Yksi hyvä tulos (toinen sija Ruotsin MM-rallissa) ei kirkasta vettä. Ollaan ryvetty oikein kunnolla, mutta ei auta kuin yrittää nousta.

– Toki siinä on ollut paljon mokia. Ajaminen on tuntunut ihan hyvältä, mutta se ei näy ajoissa ja sitten tulee yliajettua, jotka johtaa sitten mokiin. Meillä on myös luokitukset osien suhteen täynnä, joten ei pystytä tuomaan uusia, jotka ehkä auttaisivat.

Kysymys: Missä vaiheessa tällä kaudella valkeni, että menee aikaa tottua uuteen autoon?

– Ruotsin MM-rallissa valkeni. Siellä näki tutussa rallissa, miten haastavaa ajaminen oli. Ajotyylini aiheuttaa tämän auton kanssa ongelmia. Luotin siihen, että pystyn muuttamaan ajotyyliä, mutta en pysty niin paljon kuin pitäisi.

Kysymys: Onko ratkaisuja löytynyt?

– Portugalissa mentiin eteenpäin. Ehkä meillä sitten olikin osia, mutta siitä ei minulle kerrottu. Nyt on testattu niitä ennen Neste Rallia. Kuitenkaan sellaista kombinaatiota lukoista (tasauspyörästön lukot) ei ole mahdollista saada, mitä haluaisin. Puoliksi sellaiset voitaisiin saada, mutta sitten toinen puoli on se, että menetetään suorituskykyä. Ja jos me otetaan se lukko nyt, niin sitten se pitää olla myös seuraavat neljä kisaa.

Kysymys: Miten vertaisit Toyotaa ja Citroënia?

– Vuoden 2017 Toyotaan verrattuna tämä auto on aika samanlainen. Keula nousee aika paljon, koska puuttuu aeroa. Auto ei ole myöskään niin reagoiva kuin Toyota.

Kysymys: Miten sujuu yhteistyö Sébastien Ogierin kanssa?

– Nyt ollaan oltu samojen haasteiden äärellä. Hänkin on alkanut nyt ymmärtämään, mistä haasteista olen kertonut alkuvuoden ajan. Se ottaa toki aikansa, että voidaan niihin reagoida ja testata, että saadaan luotettavaksi. Ensi vuonna tämä on varmasti ihan hyvä vehje.

Kysymys: Mitä odotuksia Neste Ralliin?

– Toivoisin, että nauttisin ajamisesta, se on ollut aika kaukana nyt. Silloin varmaan tuloskin on kohtalainen. Jos kukaan ei keskeytä, niin en tule voittamaan. Jos pohja-aika tulee jossain, niin ehkä Päijälässä.

Kysymys: Miltä näyttää loppukausi 2019?

– Ei varmaan erityisen vahvoja olla missään kisassa. Korsikalla luultiin olevamme vahvoja, mutta se meni ihan päin h*lvettiä. Ei sitten Saksakaan ole varmaan kovin hyvä.

Kysymys: Miltä näyttää kausi 2020?

– Ensi vuodelle saadaan aeroon uusia osia. Koitetaan tehdä niin hyvä auto kuin pystytään. Tällä hetkellä suorituskykyä uupuu. Vaikka tulee kuinka hyvin, niin jäädään Tänakille aika paljon per kilometri ja sitä ei meikäläinenkään enää hanskalla paikkaa.

Rallin MM-sarjan Suomen osakilpailu, Neste Ralli, ajetaan Jyväskylässä ja Keski-Suomessa 1.-4. elokuuta.

Podcast: Lappi, Latvala ja Tahko

Neste Rallin uusimmassa podcastissa vierailevat maamme ralliautoilun huippunimet Esapekka Lappi sekä Jari-Matti Latvala. Lisäksi lajiasiantuntijana ja niin ikään moottoriurheilijana tunnettu Riku Tahko analysoi tulevaa Neste Rallia.

Toimittajana Joni Pakarinen.

Podcast kuunneltavissa tästä » (43:35)

Teksti: Neste Ralli / Viestintä.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli