Ralli 13.04.2017

Esapekka Lappi ja Neste Rallin ratkaisupaikat 2017: “Kuljettajalta vaaditaan hyvää latautumiskykyä”

Esapekka Lappi & Janne Ferm. Kuva: AKK/Taneli Niinimäki

Heinäkuun sinivalkoinen MM-ralliviikonloppu aiheuttaa mukavaa kihelmöintiä myös Esapekka Lapin ajohaalareissa. Toyota Gazoo Racing -tiimin testikuljettajana toistaiseksi taitojaan hiova “Esuppi” on kokenut taituri Keski-Suomen sorateillä, jonka johdosta sisäpiirin toimitus pyysi häntä arvioimaan Neste Rallin tämänvuotista reittiä ekslusiivisesti lukijoilleen.

Esapekka on ottanut tuntumaa Yaris WRC:n metkuihin jo muutaman kuukauden ajan, mutta toistaiseksi Tommi Mäkisen luotsaama Toyotan MM-rallitiimi ei ole vahvistanut kisaa tai kisoja, joissa nouseva kuskinimi tullaan kauden aikana näkemään.

Rallikansaa pieksämäkeläisen tulevat otteet MM-sarjassa kutkuttavat suuresti, sillä nuori mies tiedetään lahjoiltaan nopeaksi, varmaksi ja tinkimättömäksi kuljettajaksi, jonka uskotaan kesyttävän myös tehoiltaan kasvaneen WRC-auton, jollaisia ei Keski-Suomen soraränneissäkään ole aiemmin nähty.

Intensiivinen taistelupäivä: Superperjantai!

Neste Ralli korkataan torstai-iltana 27.7. ajettavalla Jyväskylän Harjun kaupunkiklassikolla, joka petaa mielenkiintoiset alkuasetelmat ensimmäiseen täyteen kilpailupäivään. Perjantai alkaa heti erotella jyviä akanoista, sillä kilpailijoiden on suoriuduttava kuudesta erikoiskokeesta ilman huoltoa ensin aamupäivällä Jyväskylän länsipuolen lenkillä, ja iltapäivällä niin ikään kuudesta erikoiskokeesta, jotka ajetaan aina Äänekoskelle asti suuntautuvalla pyrähdyksellä.

Superperjantai ei jätä ketään kylmäksi, sillä lukuisat erikoiskokeet takaavat sen, että jokaiselle katsojalle löytyy se mieluisa mutka, hyppy tai vauhtisuora seurattavaksi.

Kuljettajalle tilanne on hyvin toisenlainen, sillä useat erikoiskokeet mittaavat kuljettajien kykyä keskittyä yhä uudelleen edessä olevaan erikoiskokeeseen. Näin mahdollisesti saadaan tutuista kasvoista uusia puolia esiin ja yllätysnimiä pakkaa hämmentämään.

– Perjantai on aika intensiivinen päivä ja mielenkiintoinen formaatti. Päivän aikana ajetaan 12 eri pätkää, mikä tarkoittaa sitä, että yhtä monta kertaa joutuu päivän aikana latautumaan erikoiskokeeseen. Se on hieman toisenlaista kuin vaikkapa nyt Korsikalla, jossa oli pari eri pätkää päivässä, Esapekka analysoi.

Erikoiskokeiden lisääntynyt määrä on kuljettajalahjakkuuden mielestä hyväksikin kilpailulle.

– Hyvä juttu tässä on se, että jos erikoiskoe lähtee menemään huonosti, ehtii tilanteen nollata vielä hyvin päivän aikana, mies puntaroi.

Kaikki irti koneesta lauantaina

Ajosuunnan muutokset – joita tämän vuoden reitillä on muutama – sen sijaan tarkoittavat puhdasta paperia nuottijaksolla.

– Päijäläkin ajetaan nyt 2015-vuoden suuntaan, Esuppi huomioi.

Oma lukunsa on luonnollisesti Ouninpohja ja klassikkoerikoiskokeen kiemurat. Tällä kertaa matkaan lähdetään jälleen Hämepohjan maisemista. Maaliin huiman ison tien tykityksen jälkeen saavutaan jo Kakaristossa.

Jämsän ja Kuhmoisten suunnalle suuntauvasta lauantain lenkistä Esapekka sen sijaan veikkaa yleisesti ottaen kisan kiihkeintä aikaa. Isot ja leveät rallibaanat houkuttavat työntämään ajokenkää kohti jäähdytintä.

– Lauantaina on haastavat tiet jotka vaativat “pallia”. Perjantaikin on haastava, mutta lauantain erikoiskokeet ovat varmasti ajollisesti ne ratkaisun paikat. Onko vain yhtä erikoiskoetta – sitä en osaa sanoa. Ehkä ne ratkaisun paikat koostuvat enemmänkin usean erikoiskokeen “loopista”.

Kestävyyttä kuljettajille, menoa ja näyttävyyttä katsojille

WRC2-luokan maailmanmestaruuden viime vuonna voittanut kuljettaja on odottanut viimeistä askeltaan lajin kovimmalle tasolle jo tovin aikaa. Kun kuljettaja itse uskoo viileän vakaasti olevansa kilpailukykyinen myös WRC-auton ratissa, on monen mielestä henkinen puoli jo valmiiksi menestykseen vaaditussa iskussa.

Tämänvuotisen Neste Rallin Esuppi uskoo kilpailijoiden osalta ratkeavan kestävyyden ohella erityisesti tasaisuuteen. Kun keskittymiskyvyn saa pidettyä huipussaan erikoiskokeelta toiselle, on tuloskin taattu.

Tiimien väliset erot ovat osoittautuneet alkukauden ralleissa niin pieniksi, että nyt voi hyvällä syyllä sanoa kuljettajan ratkaisevan lopputuloksen. Kauden neljä ensimmäistä rallia on voitettu neljällä eri automerkillä, yhtä monen eri kuljettajan toimesta.

Entäpä ne yleisövinkit? Myös siviilissä viimeisenpäälle lajiaan seuraava Esapekka suuntaisi katsojana paikkaan, joka olisi kätevä ja toisaalta meno näyttävää.

– Menisin itse Saalahteen, koska se on juuri ennen huoltoa ja heti huollon jälkeen. Ei tarvitse odotella niin pitkää aikaa, vaan autot tulevat nopeasti takaisin. Ounissa tietysti mennään kovaa ja on hienoja hyppyjä. Reitillä on kaiken kaikkiaan paljon hyviä katselupaikkoja, laskettelee mies tuttuja penkkoja selvästi mielessään.

Tänä vuonna rallinjärjestäjän panostus katselualueisiin näkyykin entistä vahvemmin paitsi järjestelyiden osalta, myös konseptoinnin suhteen. Viime vuonna yleisölle esitellyt, ohjelmallistetut Ralliareena-katselualueet saavat heinäkuun lopussa odotettua jatkoa. Palveluita ja takuuvarmaa tunnelmaa tarjoava katselualue tulee löytymään mm. Saalahden erikoiskokeelta. Jäämme jännityksellä odottamaan, pääseekö kannustusaaltoja nostattamaan Ralliareenalta tuolloin myös Toyotan väreissä kisaavalle Esapekka Lapille.

Teksti: Miika Wuorela ja Rita Pasanen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli