Enduro 22.02.2017

Eriksson mystisten huimausongelmien jälkeen mestaruustaistoon

Vaikka kausi 2016 jäi Toni Erikssonilta loukkaantumisen takia kesken, kartutti hän jälleen mitalisaldoaan. Endurosta mies saavutti SM-pronssia ja Cross Countrystä SM-hopeaa. Kuva: Nita Korhonen

Toni Eriksson teki paluun tammikuussa kilpa-areenoille viime kesänä sattuneen onnettomuuden jälkeen, joka laittoi miehen uran hetkeksi jäihin. Nyt kun vauhti ja itseluottamus on ensimmäisen kilpailun myötä saatu oikealle tasolle, lähtee mies uudella innolla kauteen 2017.

Toni Eriksson saavutti vuonna 2013 huikeat viisi Suomen mestaruutta. Hän oli kovin mies niin motocrossin MX1-luokassa, enduron A3-luokassa, Cross Countryssa kuin Supercrossissakin. Lisäksi hän nappasi joukkueensa Helsingin Moottorikerhon kanssa vielä motocrossin kerhojoukkueiden Suomen mestaruuden. Enduron joukkuekilpailusta miehen kaulaan pujotettiin SM-hopeaa.

Vuonna 2014 Eriksson oli jälleen tuttu näky podiumilla ja vaikka hän oli kesäkauden 2015 alun sivussa loukkaantumisen takia, kruunattiin hänet Cross Countryn Suomen mestariksi. Viime vuonna Orimattilan motocrossin SM-kilpailussa tapahtui kuitenkin jotain, mikä laittoi Erikssonin uran hetkeksi jäihin.

– Se oli Orimattilan SM-kilpailu. Kaaduin lähtömutkaan ja joku tuli takaraivoon ja siinä sitä sitten oltiin, Eriksson muistelee viime kesäistä onnettomuutta.

Rytäkässä miehen niskatuki murtui, mutta hän tunsi vain pienen kolauksen päässään ja jatkoi matkaansa maaliin. Noin kuukausi törmäyksen jälkeen Eriksson alkoi kärsiä huimausoireista, joille ei tuntunut löytyvän selitystä.

– Se isku tuli niin mystisesti takaraivoon. Siinä pääsi vähän hermo venähtämään. Ihmettelin, että mitä tässä nyt tapahtuu, kun lääkärit ei löydä ukosta mitään. Siinä meni monta kuukautta, kun ihmeteltiin, että mikä tämä juttu on.

Lopulta selvisi, että Erikssonin oireet liittyivät Orimattilan törmäykseen ja hän kärsi aivotärähdyksen jälkioireista.

– Oireet saatiin silmäharjoitteilla ja levolla lopulta kuntoon. Siitä sitten pikkuhiljaa alkoi toipua ja itse huomasin, että joka viikko oli parempi olo. Pikkuhiljaa pääsin takaisin pyörän selkään.

Endurokauden 2017 tammikuun viimeisenä viikonloppuna avannut Karkkilan kansallinen kilpailu oli merkittävä virstanpylväs Erikssonille. Hän teki paluun kilparadoille ja huomasi olevansa jälleen tutussa vauhdissa. Tuloksena yleisluokan toinen sija Antti Hellstenin takana.

– Karkkilassa sain varmuuden, että pää kestää ajamisen. Siitä tuli tosi hyvä mieli ja sai lisää itseluottamusta. Uudella innolla mennään nyt kauteen.

Erikssonin päätavoite tällä kaudella on menestyminen motocrossin SM-sarjassa.

– Sieltä mä otan Suomen mestaruuden tänä vuonna, mies toteaa ilman epäilyksen häivääkään.

– Lisäksi ohessa ajan enduron SM:ää ja Cross Countrya. Aika samalla kuviolla mennään, mutta vähän rajoitetusti, koska ei ole pystynyt yhteistyökumppaneiden kanssa neuvotella normaalisti, kun ei ole uskaltanut luvata mitään. Vähän on vielä suunnitelmat auki, eli budjetin mukaan mennään.

Toni Eriksson on tulevana viikonloppuna mukana enduron SM-kauden avauksessa Riihimäellä. Cross Countryn SM-kausi starttaa 22.4. Parolasta ja motocrossin SM-kausi viikkoa myöhemmin Sipoosta.

Teksti: Moottoriurheilu.tv

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Motocross