Motocross 15.05.2019

Epäonni iski Sihvoseen jälleen

Miro Sihvonen oli ladannut paljon odotuksia tähän kauteen, mutta jo kolmatta vuotta perättäin loukkaantuminen sotki suunnitelmat. Kuva: Miro Sihvosen tiedotus.

Motocrosskuljettaja Miro Sihvonen sai usean hoitojakson jälkeen kaudella 2017 loukatun polvensa jälleen kuntoon viime syksenä, mikä antoi mahdollisuuden taas kovaan harjoitteluun. Tuoreen loukkaantumisen takia Sihvosella menee kuitenkin jälleen ajokausi pilalle.

Sihvonen loukkasi olkapäänsä motocrossin Ruotsin mestaruussarjan osakilpailussa, mutta jo sitä ennen ehti tapahtua monenlaista.

20-vuotias KTM-kuljettaja on tullut jo uransa aikana tunnetuksi todella intohimoisena ja kovana harjoittelijana.

– Olen todella kunnianhimoinen ja tavoitteeni on menestyä motocrossin MM-sarjassa, mutta tykkään ja voisi jopa sanoa, että rakastan harjoittelua. Loukkaantumiset edellisinä vuosina ovat olleet minulle henkisestä sekä fyysisesti raskaita, koska tavoitteeni sekä unelmani on murskattu, mutta samalla intohimoni motocrossia ja menestymistä kohtaan on vain kasvanut, Sihvonen kertoi tunteistaan.

Tänä talvena Sihvonen pääsi jälleen harjoittelemaan pitkästä aikaa lähes sillä tasolla, jolla haluaa ja mitä motocrossin MM-sarja vaatii. Tammikuussa harjoituksissa tuli vielä pieni ylimääräinen loukkaantuminen, kun jalkapöydän luuhun tuli pieni murtuma. Se ei kuitenkaan rajoittanut harjoittelua kuin noin viikon ajaksi.

– Täysin harmittomassa tilanteessa jalkapöydän luuhun tuli pieni murtuma sekä pikkuvarvas lähti pois paikaltaan. Varpaan sain jo radalla itse takaisin paikoilleen, ja ajoharjoittelun jouduin viikoksi keskeyttämään. Ei se viikon jälkeenkään hyvältä tuntunut ajosaapasta jalkaan laittaa, Sihvonen kuvaili tapahtumaa.

Vaikka polvi oli jo toipunut paljon parempaan kuntoon kuin koskaan loukkaantumisen jälkeen, ärtyi se silti aina toisinaan kovasta harjoittelusta. Esimerkiksi muutamina päivinä, joina Sihvonen teki harjoituksia vanhan ohjelman mukaan. Aamulla pyörälenkki, päivällä radalla ajamassa ja illalla kuntosalilla harjoitus keräsi leikattu polvi vielä hieman nestettä. KTM-kuljettajan henkistä vahvuutta koeteltiin kevään aikana myös muutamaan kertaan erilaisilla isoilla, ei niinkään ajamiseen liittyvillä asioilla.

Hyvää vauhtia, mutta epäonnea

Huhtikuun puolessa välissä Saksan mestaruussarja starttasi Drehnan radalla, joka sijaitsee Berliinin eteläpuolella noin sadan kilometrin ajomatkan päässä. Vantaalainen ei ehtinyt ajamaan harjoituksissa kuin neljä kierroksesta, jolloin epäonni puuttui jälleen peliin.

Sihvosen pyörään tuli tekninen vika, jota oli mahdoton korjata viikonlopun aikana. Hetken aikaa kuljettaja oli lähes varma, että viikonloppua ei pysty jatkamaan, kunnes naapuriteltan kuljettaja lainasi 250-kuutioista nelitahtipyörää keräilyerään.

Aikaisemmin päivällä ajettu aika-ajo oli jo jäänyt Sihvosen osalta väliin, joten keräilyerä oli viimeinen mahdollisuus päästä sunnuntaina varsinaisiin kilpailueriin.

Lähtökolarin ja yhden kaatumisen kautta Sihvonen onnistui raivaamaan tiensä vielä sunnuntain kilpailueriin, johon pyörä löytyi saksalaiselta KTM Sarholz -tiimiltä ja tulos oli viikonlopun epäonnen jälkeen loistava. Sihvonen ajoi 2017-vuosimallin KTM 450-pyörällä toisessa erässä seitsemänneksi ja oli yhteistuloksissa kymmenes.

– Saksan viikonlopun aikana polvi tuntui jo todella hyvältä, mutta muuten viikonloppu oli kyllä todella epäonninen sillä jo ennen viikonloppua belgialainen mekaanikkoni joutui perumaan tulonsa läheistensä pois menon johdosta ja isäni lensi korvaamaan häntä. Sitten vielä melkoinen tapaus, että ajaa yhden viikonlopun aikana kolmella erikokoisella pyörällä, Sihvonen kertaa tapahtumia.

Kausi ohi

Saksan viikonlopun jälkeen Sihvonen suuntasi Belgiaan autolla ja sieltä Ruotsiin ajamaan maan mestaruussarjan avausosakilpailua. Jo ennen viikonloppua oli tiedossa, että sarjassa on paljon kovan tason kuljettajia, mutta että starttilistalta löytyi neljä MM-sarjan kuninkuusluokassa kilpailevaa kuljettajaa, yllätti hieman suomalaisen.

Lauantain aika-ajossa Sihvonen ajoa täräytti omassa ryhmässään toiseksi nopeimman ajan, mutta karsintaerässä lähtökolariin joutuminen hankaloitti menoa ja sunnuntaina lähtöpaikkaa pääsi etsimään kymmenentenä.

Viikonloppu alkoi näyttää jo hyvältä, mies on kunnossa, pyörä on kunnossa, mutta startteja täytyy vielä harjoitella. Ensimmäisessä erässä Sihvonen kipusi itsensä huonon lähdön jälkeen viidenneksi ja vaatikin itseltään hyvää lähtöä viikonlopun viimeiseen erään. Kova lataus lähtöön tuotti tulosta ja KTM-kuljettaja kiersi ensimmäistä kierrosta viidentenä, kunnes osui hyppyrin viereen rakennettuun puuaitaan.

Sihvosen matka jatkui tästä ambulanssilla sairaalaan ja sieltä Suomeen lisätutkimuksiin. Alustavien tutkimuksien jälkeen oli tiedossa kyynärpään sijoiltaan meno, mutta vappuaattona Sihvosen matkatessa kuntosalille lääkäri heitti jälleen märän rätin kasvoille. Olkapäässä oli vielä kyynärpäätä vaikeampi vamma, joka vaatii välitöntä leikkaushoitoa.

Olkapään takaosasta revennyt lihas ja poikki menneet nivelsiteet piti korjata nopeasti, sillä myöhemmin se ei olisi enää mahdollista. Leikkaus suoritettiin tämän viikon maanantaina, operaatio onnistui loistavasti ja vamma ei ollut yhtä paha, miltä aluksi näytti. Se vauhdittaa toipumista.

– Aluksi arvelin, että olkavarteni on mennyt poikki, koska käsi oli niin ”hervoton”. Kun selvisi, että kyseessä onkin kyynärpää ja ajamaan voisi päästä alustavien tietojen mukaan jo muutaman viikon päästä, olin todella helpottunut. Nyt kuitenkin myös tämä kausi on pilalla loukkaantumisen vuoksi, Sihvonen harmitteli.

– Lyhyen masennuskohtauksen jälkeen liekit syttyivät kuitenkin jo silmissä. Harjoittelen itseni niin kovaan kuntoon, ettei siitä tule ainakaan ikinä enää jäämään kiinni, vantaalainen kertoi päättäväisenä.

Sihvonen on käynyt jo valmentajansa Jussi Vehviläisen kanssa läpi kalenteria ja harjoitusohjelmaa kuntoutumisen ajalle sekä suunnitelmaa syksylle, kun lupa ajoharjoitteluun heltiää. Edessä on jälleen kova työ takaisin huipulle, mutta nuorukainen näkee asioissa myös positiivisia puolia kuten, että nyt pystyy harjoittelemaan paremmin peruskuntoa aiempiin loukkaantumiseen verrattuna, koska voi polkea esimerkiksi kuntopyörää.

Teksti: Miro Sihvosen tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Motocross