Ralli 13.06.2019

Ennakkoasetelmat Suomen MM-ralliin selviävät Sardinian sorateillä

Teemu Suninen. Kuva: M-Sport Ford WRT

Rallin MM-sarjan kahdeksas ja samalla viimeinen osakilpailu ennen Neste Rallia ajetaan Italian maaperällä Sardiniassa. Sardiniassa suomalaiskuljettajia nähdään viisi. 

Juho Hänninen palaa ainakin hetkellisesti kisanumerot auton kyljissä Rallin MM-sarjaan hänen ajaessa Tommi Mäkinen Racingin ilmoittamana Toyota Yaris WRC:llä. Vakiokasvot, Jari-Matti Latvala ja Esapekka Lappi hakevat parempaa kauden jatkoa tutuin eväin. Korkeimmalla pisteissä oleva suomalainen, Teemu Suninen puolestaan osallistuu Sardinian MM-ralliin uuden kartanlukijan, kokeneen Jarmo Lehtisen kanssa.

WRC 2 Pro -luokassa suomalaista menestystä pyrkii jatkamaan Portugalissa ja Chilessä luokan voittanut Kalle Rovanperä. Rovanperä osallistuu Sardinian MM-ralliin ensimmäistä kertaa urallaan.

Portugalin MM-rallin voittanut Ott Tänak lähtee Sardiniassa reitille toisena. MM-pisteissä Tänak on samalla sijalla. Virolaiskuljettaja onnistui Portugalin menestyksellä nousemaan kahden pisteen päähän MM-sarjaa johtavasta Sebastien Ogierista. Täten Ogier toimii niin sanotun aura-auton roolissa Sardinian osakilpailun avauspäivän ajan. Viime vuonna voittoon Sardiniassa yltänyt Thierry Neuville lähtee reitille hyvistä iskuasemista kolmantena. Hänen piste-eronsa kärkeen on 10 pistettä. Belgialaisen Neuvillen ero neljäntenä olevaan Elfyn Evansiin on revennyt jo 67 pisteeseen.

Suomalaiskuljettajista pisteitä on eniten Teemu Sunisella, joka on sijalla 6. Pisteitä Sunisella on 44. Jari-Matti Latvalan vaikea ja epäonninen alkukausi on tuottanut 38 pistettä. Portugalissa hyvissä pisteissä ollut, mutta keskeyttämään joutunut Esapekka Lappi on sijalla 10. Pisteitä hänellä on 34.

WRC-tallien miehistöissä muutoksia löytyy ainoastaan M-Sport Fordilla ja Hyundailla. M-Sportin väreissä Portugalissa hyvillä erikoiskoeajoilla säväyttänyt Gus Greensmithosallistuu ralliin WRC 2 Pro -luokassa Ford Fiesta R5:lla. Hyundailla paluun ajotöihin tekee norjalainen Andreas Mikkelsen. Dani Sordo ja Thierry Neuville operoivat Hyundain kahta muuta autoa.

Hyundai jatkaa valmistajien pistekärjessä 202 pisteellä. Toisena on Toyota Gazoo Racing ja kolmantena Citroën. M-Sport Ford jahtaa kärkikolmikkoa 36 pisteen päässä Citroënista.

Kuljettajien MM-pisteet 7/14 osakilpailun jälkeen
1. Sebastien Ogier (FRA) 142
2. Ott Tänak (EST) 140
3. Thierry Neuville (BEL) 132
4. Elfyn Evans (GBR) 65
5. Kris Meeke (GBR) 56
6. Teemu Suninen 44

8. Jari-Matti Latvala 38
10. Esapekka Lappi 34

WRC-tallien miehistöissä muutoksia löytyy ainoastaan M-Sport Fordilla ja Hyundailla. M-Sportin väreissä Portugalissa hyvillä erikoiskoeajoilla säväyttänyt Gus Greensmith osallistuu ralliin WRC 2 Pro -luokassa Ford Fiesta R5:lla. Hyundailla paluun ajotöihin tekee norjalainen Andreas Mikkelsen. Dani Sordo ja Thierry Neuville operoivat Hyundain kahta muuta autoa.

Hyundai jatkaa valmistajien pistekärjessä 202 pisteellä. Toisena on Toyota Gazoo Racing ja kolmantena Citroën. M-Sport Ford jahtaa kärkikolmikkoa 36 pisteen päässä Citroënista.

Valmistajien MM-pisteet 7/14 osakilpailun jälkeen
1. Hyundai Shell Mobis WRT 202
2. Toyota GAZOO Racing WT`RT 182
3. Citroen Total WRT 158
4. M-Sport Ford World Rally Team 122

Kuljettajien kommentit

Teemu Suninen, Ford Fiesta WRC #3, M-Sport Ford World Rally Team 

– Sardiniaan osallistun uuden kartanlukijan, Jarmo Lehtisen kanssa, jonka kanssa ajamme loppukauden. Haluan kiittää Markoa (Salmista), koska saavutimme paljon kauden ensimmäisellä puoliskolla. Voitimme erikoiskokeita ja johdimmekin ensimmäistä kertaa urallani MM-rallia. Olen silti vielä oppimassa, ja Jarmon kokemus tulee olemaan tärkeä, kun yritän saavuttaa tavoitteitani kauden toisella puoliskolla.

– Sardinia on minulle jokseenkin tuttu ralli. Ajan nyt neljättä kertaa siellä ja toivon sen auttavan, kun pääsemme Jarmon kanssa vauhtiin. Meillä ei ole ollut paljon aikaa valmistautua, mutta jos kaikki menee suunnitellusti, olen vakuuttunut, että pystyn samaan vauhtiin kuin Portugalissa.

– Meidän täytyy olla todella keskittyneitä. Ei pelkästään siksi, että ajamme ensimmäistä kertaa yhdessä, vaan myös siksi, että tämä ralli on erittäin raju. Erikoiskokeet voivat olla todella rankkoja, joten meidän täytyy olla erittäin tarkkoja merkataksemme kaikki kivet nuotituksessa. Lisäksi ralli on erittäin kuuma, joten täytyy pitää huolta, että juo tarpeeksi ja syö kunnolla, pitääksemme energiatasot korkealla.

Esapekka Lappi. Kuva: Leo Francis / Red Bull Content Pool

Esapekka Lappi, WRC, Citroen C3 WRC #4, Citroen Total WRT

– Olemme oppineet läksymme Portugalista. Sardinia on kuitenkin ralli, jossa ei voida ajaa koko ajan kaasu pohjassa. Etenkin toisella kierroksella on pidettävä huolta autosta ja varottava irtokiviä. Meille suodulla yhdeksännellä lähtöpaikalla meillä pitäisi olla etu missä tahansa rallissa. Meidän tehtävämme on ottaa siitä edusta kaikki irti. Jos voimme pitää saman vauhdin virheettömästi kuin Portugalissa, ja kolmen päivän ajan, meidän pitäisi olla kiinni hyvässä lopputuloksessa. Olen päättäväinen, että voin ajaa vakaan kilpailun. Se on nyt viikonlopun ykköstavoite.

Jari-Matti Latvala. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Jari-Matti Latvala, WRC, Toyota Yaris WRC #10, Toyota Gazoo Racing WRT

– Sardiniassa isoin ero Portugaliin on, että tiet ovat aina kovapintaisia. Tiet ovat myös kapeampia ja niiden reunoilla on isoja kiviä, jotka pitää välttää. Toivottavasti pääsemme takaisin palkintokorokkeelle. Auton pitäisi olla vahva ja nopea.

Juho Hänninen. Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Juho Hänninen, WRC, Toyota Yaris WRC #69, Tommi Mäkinen Racing

– Testikuljettajan rooli on ollut mukavaa touhua. Olen ollut mukana alusta saakka Toyotalla vuodesta 2016, ja siinä on muodostunut näkemys siitä, miten paljon olemme menneet eteenpäin. Kun on toiminut myös kuljettajana, on myös pystynyt testeissä auttamaan esimerkiksi istumalla Jari-Matin kyydissä. Näitä yhteisiä kokemuksia olemme pystyneet käsittelemään myös ralleissa, kun on muisteltu testien antamaa kokemusta.

– Testaaminen tällä hetkellä on keskittynyt lähinnä jousituspuolelle. Siellä on edelleen ne isot mahdollisuudet. Sardinia palvelee kilpailuna tätä tarkoitusta hyvin, sillä tiet ovat tietynlaista keskivertoa kaikista soraralleista. Näin voidaan saada hyvää dataa mihin tahansa soraralliin, kun reitillä on karheutta ja liukkaita.

– Osallistuminen MM-sarjan osakilpailuun on ollut aiemminkin puheissa, mutta tämä päätös venyi niinkin pitkälle, että kolme päivää ennen ilmoittautumisen päättymistä Kaitsu (Toyota Gazoo Racingin urheilutoimenjohtaja Kaj Lindström) soitti ja päätettiin lähteä.

– Tuloksen suhteen avian sama ollaanko kolmansia vai kymmenensiä. Onneksi saa kerrankin ajaa MM-rallin WRC:llä ilman tulospaineita. Työt jatkuvat kuitenkin.

– Lyhyen ja merkityksettömän urani aikana Sardiniassa olen esiintynyt melkein useiten. Tuomisen (kartanlukija Tomi Tuominen) kanssa olikin puhe, että ajettaisiin nuotituksessa vain uudet paikat paperille, kun vanhoista on niin paljon tietoa.

Kalle Rovanperä Kuva: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Kalle Rovanperä, WRC 2 Pro, Skoda Fabia R5 #22, Skoda Motorsport

– Portugalista jäi hyvä fiilis päälle. Uudella autolla oli mukava päästä pitkien testien jälkeen ajamaan kilpailua ja lopputulos oli hyvä. Uusi automme oli juuri sellainen ajaa, mitä testeissä odotettiin. Helppo ja hyvä ajaa.

– Sardinia on minulle taas uusi kisa. Kisa on aika rankka olosuhteiltaan. Mielenkiintoista nähdä mitä eteen tulee. Kolmas voitto putkeen on toki mielessä. Mitä muutakaan sieltä hakisi. Tallikaveri Jan Kopeckylla on kuitenkin paljon kokemusta kilpailusta, ja kisa on hänelle jonkinlainen bravuuri. Hyvä vääntö on kuitenkin tulossa, kun kisassa on mukana paljon muitakin kovia kuljettajia.

Sardinian MM-ralli 2019: Rallin MM-sarja jatkuu kuumassa ja kovassa Sardiniassa

Rallin MM-sarja jatkuu nopeasti, vain vajaa viikko Portugalin osakilpailun jälkeen. Portugalissa ja Chilessä voittoihin pystynyt virolainen Ott Tänak jahtaa voittoa kiivaasti myös Sardiniasta. Viime vuoden voittaja Thierry Neuville haluaa varmasti uusia viime vuoden temppunsa. Viime vuonna voitto ratkesi vasta viimeisen erikoiskokeen maalissa, kun belgialainen onnistui kukistamaan Sebastien Ogierin.

Sardinian kisa on rankka kilpailu sekä autoille että kuljettajille. Kuuma keli tekee kuljettajien olosuhteista vaativia. Autoille kilpailu on rankka vaativien olosuhteiden puolesta myös siksi, että tiet menevät, varsinkin toisella ajokerralla, varsin hurjaan kuntoon.

Sardiniassa ajetaan tänä vuonna 19 erikoiskoetta, joille kertyy mittaa 310,52 kilometriä. Koko rallin reitti on 1383,64 kilometriä. Ralli alkaa torstai-iltana kello 18.

Rallin päätös nähdään legendaarisella Sassari-Argentieran -erikoiskokeella, joka päättyy upeaan merenrantamaisemaan. Erikoiskoe alkaa sunnuntaina kello 13.18.

Kilpailun kotisivuille tästä
Kilpailuun ilmoittautuneiden listaan tästä
Kilpailun reittiaikatauluun tästä

Erikoiskokeiden määrä: 19
Erikoiskoekilometrejä: 310,52 km
Kilpailun kokonaispituus: 1383,64 km

Lauri Joona Kuva: Markus Mäki/AKK

Flying Finn Future Star -finalistit ratkeavat SM Pohjanmaa Rallissa – Panoksena tallipaikka Suomen MM-rallissa

Kesäkuun 14.-15. päivä Seinäjoen ympäristössä ajettava kilpailu on kauden viides SM-ralli. Kilpailun jälkeen SM3-luokasta ovat selvillä kuljettajat, jotka osallistuvat Flying Finn Future Star -kilpailun finaaliin.

Tiukoista sekuntikamppailuista tunnettu SM3-luokka saa seuraavassa SM-rallissa lisäsähköä, kun luokan nuoret, alle 25-vuotiaat kuljettajat taistelevat pääsystä viiden parhaan joukkoon sarjapisteissä. Tähän ryhmään pääsevät nuoret kuljettajat aloittavat rallin jälkeen tiukan loppukilpailun Liikuntakeskus Pajulahden maisemissa. Loppukilpailun panoksena on tallipaikka Neste Rallissa.

Tällä hetkellä on selvää, että loppukilpailupaikkaan tulee yltämään neljä nuorta kuljettajaa. Paikassa ovat nyt kiinni Lauri JoonaSami PajariAleksi Röyhkiö ja Roni Kauppi. Viime vuonna finaalin päässeen Lauri Joonan asema on vahvin, sillä hän on 23 pistettä edellä kilpailussa viidentenä olevaa Arttu Lähdeniemeä.

Palkintona FFFS-tittelin voittajalle on paikka Suomen MM-rallissa M-Sportin Ford Fiesta R2:n tuoreimmalla kehitysversiolla. Kuljettaja osallistuu Neste Ralliin JWRC-luokassa, jossa kilpailee lukuisia kansainvälisiä, läpimurtoon pyrkiviä kuljettajia.

– Kilpailu JWRC-luokassa on erittäin kovaa ja kuljettajien siellä pärjätäkseen täytyy pystyä ajamaan todella kovaa. Viime vuonnakin suomalaiset R2-kuljettajat ja JWRC-kärki menivät aika lailla tasatahtia. Suomessa luokka on hyvä näytönpaikka kuljettajille. Täällä näkee kuljettajista, kenellä on kykyjä mennä eteenpäin uralla, kertoo Neste Rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen.

– Flying Finn Future Star -kuljettajalta odotan sitä, että hän on pystynyt osoittamaan vauhtinsa aiemmissa ralleissa. Sen lisäksi lopputesteissä kuljettajan pitää vakuuttaa tuomaristo sitoutumisellaan ja omistautumisellaan. Halu olla tai tulla huippu-urheilijaksi tulee näkyä, Tarkiainen jatkaa.

Aiemmin Tulevaisuuden Tähti -nimellä tunnetun kilpailun voiton on vieneet muun muassa M-Sport Fordin WRC-kuljettaja Teemu Suninen. Viimeisin WRC-debyytin tehnyt Tulevaisuuden Tähti on Jari Huttunen, joka voitti kilpailun vuonna 2016. Huttusen kilpailu ei lopputulokseltaan ollut toivottu, mutta silti kilpailu toimi ponnahduslautana uralla eteenpäin.

– Se rallihan meni meiltä ihan penkin alle. Kaikki mahdollinen omista virheistä teknisiin ongelmiin tuli vastaan. Kaiken hyvän lisäksi olin silloin vielä kipeänä. Se ralli kuitenkin osoitti, miten kova ja vaativa juttu on ajaa MM-sarjaa tai vaikka yksittäistä MM-ralliakin, muistelee SM Pohjanmaa Rallissa Hyundain WRC-autolla ajava Jari Huttunen.

Flying Finn Future Star -kilpailun ensimmäisen osan loppukilpailu käydään Liikuntakeskus Pajulahdessa 17.-18. kesäkuuta. Flying Finn Future Star -voittaja julkaistaan Hard Rock Café Helsingissä 19. kesäkuuta.

SM3-luokan top 10 pisteet tällä hetkellä:
1. Joonas Lindroos 75
2. Lauri Joona 61*
3. Sami Pajari 50*
4. Aleksi Röyhkiö 44*
5. Roni Kauppi 41*
6. Arttu Lähdeniemi 38*
7. Heikki Koski-Lammi 32*
8. Henri Hokkala 28*
9. Kalle Markkanen 22*
10. Patrick Öhman 16
*ovat ilmoittautuneet Flying Finn Future Star -kilpailuun

Sardinian MM-rallin seurantapalvelut

Videot, kuvat ja artikkelit maksutta WRC Media Roomista

Rallin MM-sarjasta on tarjolla journalistiseen käyttöön runsaasti sarjan tuottamaa, maksutonta materiaalia. Ota aineistot haltuun ja siirry materaalipankkiin alla olevasta linkistä.

WRC Media Room »

Liveseuranta ja ajankohtaiset uutiset rallin MM-sarjan kanavista

Ralliradio, reaaliaikaiset tulokset sekä sosiaalisen median ja WRC+ palvelun kautta runsaasti päivittäisiä ekstrasisältöjä – kaiken tämän ja paljon muuta löydät rallin MM-sarjan kanavista.

wrc.com »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »

MM-rallit Suomen televisiossa Ylen kanavilla

Sardinian MM-rallin lähetysajat »

MM-rallien kohokohdat maksutta Red Bullin netti-TV:stä

Katso Red Bull TV:n räätälöityjä kisalähetyksiä mobiilin, läppärin tai smart tv:n kautta.
Kauden tulevat lähetykset »

Neste Rallin kanavista ajankohtaista sisältöä läpi MM-kauden

nesterallyfinland.fi »
twitter.com »
facebook.com »
instagram.com »
youtube.com »
#RallyFinland

Teksti: Neste Ralli / Viestintä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli