Enduro 07.03.2017

Enduron EM-kultaa tavoitteleva Marita Nyqvist: ”Huomio pitää saada menestymällä – ei naiseudella”

Marita Nyqvist tavoittelee kaudella 2017 ensimmäistä henkilökohtaista enduron Euroopan mestaruuttaan. Kuva: Nita Korhonen

Viime kaudella enduron naisten luokan EM-hopeaa saavuttanut Marita Nyqvist lähtee tänä vuonna taistelemaan Euroopan mestaruudesta. Vuosia moottoriurheilussa mukana ollut Nyqvist myöntää naisten aseman olevan hieman erilainen kuin mieskuljettajien, mutta painottaa, että esimerkiksi sponssorit pitää saada menestymällä, ei olemalla nainen.

Moottoriurheilu ja etenkin off road ovat olleet 31-vuotiaan Marita Nyqvistin koko elämä. Nainen nousi mopon selkään jo 5-vuotiaana, jonka jälkeen ei ollut enää paluuta. Ensimmäisen kilpailunsa hän ajoi vuonna 1998 Sipoon Bastukärrissä 80-kuutioisella motocrosspyörällä.

– Moottoriurheilussa viehättää se, että reitti vaihtuu koko ajan ja päivät etenee sen mukaan. Uudet maastot tuovat haastetta ja aina joutuu opettelemaan uutta, Nyqvist miettii.

Naisen uran kohokohta sijoittuu vuoteen 2011, jolloin Suomi isännöi Six Days Enduro –joukkuemaailmanmestaruuskilpailua. Tuolloin Suomen naisjoukkue, jossa ajoivat Nyqvistin lisäksi Hanna Mertsalmi ja Charlotte Ljunglin saavuttivat kotiyleisön edessä MM-hopeaa.

– MM-hopea tyttöjen kanssa ja henkilökohtainen voitto kotikisassa on ehdottomasti ikimuistoisin juttu mun uralta.

Marita Nyqvist aloitti moottoripyöräharrastuksen jo 5-vuotiaana ja on kuulunut vuosia Suomen off road -kuskien kärkeen. Kuva: Robert Pairan

Viime vuonna Nyqvistin saavutuksiin lisättiin toinen enduron naisten luokan EM-hopea. Lisäksi hän voitti yhdessä Anna-Maria Karikuusen ja Jennifer Siekkisen kanssa enduron joukkuekilpailun Euroopan mestaruuden toistamiseen. Tänä vuonna naisella on vain yksi tavoite: saavuttaa ensimmäinen henkilökohtainen Euroopan mestaruus.

– Kyllähän voittoja lähdetään hakemaan. Kilpailuviettiä on sen verran, että ei sitä halua muista sijoista ajaa, Nyqvist toteaa.

Nainen tietää, millä eväin EM-kulta saavutetaan.

– Ajamalla kovempaa! Kyllä se kultainenkin mitali otetaan sieltä.

EM-sarjan lisäksi Nyqvist osallistuu myös Suomessa enduron ja cross countryn naisten Suomen Cup -sarjoihin. sähkö-automaatio tehtävissä työskentelevän naisen ei juuri tarvitse miettiä, mitä tekee vapaa-aikanaan. Töiden jälkeen ilta menee valmistautuessa kauteen.

– Tosi paljon olen tehnyt talvella nyt peruskuntoa, voimaa ja peruskestävyyttä. Nyt olen päässyt myös ajamaan uudella Yamahallani, jonka sain helmikuun alussa. Kyllä siihen treenaamiseen menee pari-kolme tuntia päivässä plus venyttelyt.

Nyqvist on jo tuttu näky moottoriurheilussa, jossa naisten määrä kasvaa vuosi vuodelta. Silti hän myöntää, että jossain määrin ero miesajajiin näkyy.

– Kyllähän naisena saa tietyllä tapaa enemmän huomiota, mutta mä olen tottunut siihen, että se tulee menestyksen kautta. Menestys ja naiseus yhdistettynä toimii, ei niin, että lähtisin pelkällä ulkonäöllä hakemaan sponssoreita. Kyllä mä haluan olla menestyvä urheilija.

Marita Nyqvist on saavuttanut enduron EM-hopeaa vuosina 2012 ja 2016 ja EM-pronssia vuonna 2015. Kuva: Nyqvistin arkisto

Myös miehet ovat tottuneet, että naiskuskeja ajaa myös yleisissä luokissa.

-Ihan hyvin miehet suhtautuu. On niitä, keitä jää taakse ja keitä on edellä. Mä olen niin monta vuotta ollut näissä piireissä, niin ne on tottuneet, että mä meen siellä välissä.

Entä kuinka pitkään ura vielä jatkuu?

-Niin pitkään, kun on vauhtia ja pysyy terveenä.

Marita Nyqvist
Syntymävuosi: 1985
Asuinpaikka: Mäntsälä
Pyörä: Yamaha YZ125
Tiimi: Yamaha racing team Finland
2011: Joukkue-MM-hopea, henkilökohtainen luokkavoitto joukkue-MM:ssä
2012: EM-hopea
2015: EM-pronssi, Joukkue-EM-kulta
2016: EM-hopea, Joukkue-EM-kulta
LadyCup 1: 2006-2012, 2014

Teksti: Moottoriurheilu.tv

Suomen naisille enduron Euroopan mestaruus – Nyqvistille EM-hopeaa

Aito motivaatio on tärkeintä – Marita Nyqvist ajaa enduroa Euroopan huipulla

Uusimmat

Lisää aiheesta

Enduro