Rata-ajo 11.07.2017

Emma Mäkinen toteutti unelmansa ja ajoi F1-autoa Alastarolla

Emma Mäkinen oli innoissaan kokemuksestaan formula1-auton ratissa. Kuva: Mad-Croc Racing Mäkinen

Rata-autoilun SM-sarjan Kemoran kilpailuviikonloppuun valmistautuva Mad-Croc Racingin Emma Mäkinen, 19, pääsi Alastaron moottoriradalla testaamaan, millainen hänen V1600-luokan Mini Onen suorituskyky on Speedpassionin Williams FW29 2007 F1-autoon verrattuna.

– Huikeaa! Aivan unohtumaton kokemus. Omaan Miniini verrattuna? Niin, kannattaako autoja edes verrata toisiinsa. Ja en oikein osaa verratakaan, koska autot ovat kaikilta osin niin kaukana toisistaan, Mäkinen toteaa.

Mäkisen ajama ja Speedpassionin omistama aito Williams F1-auto on osa perinteikkään brittitallin historiaa. Kyseisellä autolla kaudella 2007 ajoi kilpaa muun muassa viime vuoden F1-maailmanmestari Nico Rosberg ja Itävallan Alexander Wurz. Cosworthin virittämän 650-hevosvoimaisen V8-moottorin suorituskyvyn Mäkinen muistaa lopun ikää.

– F1-auton kiihtyvyys oli se, joka teki minuun suurimman vaikutuksen. Mutkissa ajoni oli sellaista sunnuntaiajelua, mutta kun suoralla painoin kaasupoljinta syvemmälle, niin auton kiihtyvyys oli jotain sellaista, mitä ei ole koskaan kokenut.

– Suurin yllätys oli se, että formula ykkösellä ajaminen oli enemmän fyysisemmän tuntuista kuin odotin sen olevan. Viiden kierroksen ajo meni nopeasti. Keskityin vain siihen, että pidän auton vakaasti radalla.

Mäkisen varsinainen leipätyö V1600-luokan SM-sarjassa jatkuu tulevana lauantaina Kemoran moottoriradalla. SM-kauden aikana ajetaan kaikkiaan viisi kilpailuviikonloppua ja kymmenen SM-starttia. Kausi päättyy syyskuun lopulla Alastaron moottoriradalle. Mäkinen ajaa V1600-luokan SM-sarjassa avausviikonlopun jälkeen neljäntenä.

Teksti: Marko Mäkinen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo