Rata-ajo 25.05.2017

Emma Kimiläinen: ”Ruotsalaisilta lupa odottaa pusuja”

Emma Kimiläinen. Kuva: AKK/Outi Talikka

Kymmenen vuoden jälkeen paluun suomalaiseen rata-autoilusarjaan tehnyt kilpa-ajaja Emma Kimiläinen palaa jälleen yhdelle koko maailman lempiradoistaan, kun Ahvenistolla järjestetään radan 50-vuotisen historian kunniaksi juhlakilpailu kesäkuun 3.-4. päivä. Ahvenisto on profiililtaan todella erikoinen rata nousuineen, kaarroksineen, eikä tietysti saa unohtaa legendaarista suolenkkiäkään.

– Ahvenisto on Suomen hienoin moottorirata. Profiilihan on erittäin mielenkiintoinen. Rata on lyhyt, siinä on runsaasti korkeuseroja ja apexit eli mutkan keskikohdat aika erikoisissa paikoissa. Niissä pitää malttaa hakea oikea ajolinja. Rata on todellinen klassikko, V8 Thunder -luokassa ajava Kimiläinen kuvailee.

Suomalaiset rata-autoilijat tunnetaan maailmalla kenties parhaiten maamme urheilijoista, ja onhan meillä lähettiläinä ollut muun muassa Keke Rosberg, Mika Häkkinen ja Mika Salo. Nykyäänkin Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas lienevät tunnetuimpia suomalaisia missä tahansa päin maailmaa.

Kotimaassa rata-autoilu on sen sijaan hakenut viime vuosina hieman uomiaan, mutta nyt virettä ja elinvoimaa tuntuisi olevan jo isommankin kylän verran. Ilmaiseksi ei silti laji nouse huipulle, sen tietää myös Kimiläinen.

– Meillä on Suomessa valtavan hienoja rata-tapahtumia ja nyt on ollut kiva huomata kasvava mielenkiinto myös kansallista rata-autoilua kohtaan. On myös hienoa nähdä kuinka kovasti töitä eri tahot tekevät lajin eteen, ja toivottavasti sama draivi jatkuu hamaan tulevaisuuten asti.

Paluu Suomen rata-autoiluun on ollut oma kokemuksensa jo tähän mennessä Kimiläiselle. Ulkomaisissa sarjoissa vietetty vuosikymmen jätti sekin omat jälkensä Kimiläiseen.

– On tullut nähtyä ja koettua sen verran paljon, että nykyään osaa suhtautua aika leppoisasti kaikkeen. Nyt tämä on minulle vain urheilua ja se riittää oikein hyvin. Voin mennä vain ja tehdä parhaani, ja se riittää sitten mihin riittää. Samalla olen opinnut tiedostamaan joitakin kulttuurieroja ihan rataolosuhteissakin. Esimerkiksi ruotsalaisilta V8 Thunder -kuljettajilta on lupa odottaa pusuja Ahveniston kisojen aikana, Kimiläinen naurahtaa.

Ahveniston 50-vuotisjuhlakilpailu ajetaan 3.-4. kesäkuuta Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa.

Teksti: FTCC / Viestintä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo