Rata-ajo 21.02.2020

Elias Niskanen ja Mikko Eskelinen tavoittelemaan Lamborghini Super Trofeo Aasian ratamestaruutta

Elias Niskanen ja Mikko Eskelinen kilpailevat Lamborghini Huracan Super Trofeo EVO -autolla. Kuva: Jani Kekoni

Maaliskuun viimeisenä viikonloppuna Malesian Sepangin entiseltä Formula 1 radalta käynnistyvässä Lamborghini Super Trofeo Aasian ratasarjassa nähdään jälleen suomalaisväriä, kun kuopiolainen Elias Niskanen, 19, ja jyväskyläläinen Mikko Eskelinen, 47, muodostavat sinivalkoisen autokunnan ja lähtevät ajamaan PRO-AM -luokan mestaruudesta.

Kaksikko ajaa saksalaisen Leipert Motorsport -tiimin 620 hevosvoimaisella Lamborghini Huracan Super Trofeo EVO -autolla, ja Malesian lisäksi hakevat korkeimpia mestaruuspisteitä niin Thaimaan Buriramin, Japanin Fujin ja Suzukan kuin Kiinan Shanghain sekä Italian Misanon kilparadoilta. 12 osakilpailun mittainen kilpailukausi huipentuu lokakuun viimeisenä viikonloppuna Lamborghinin tehtaan lähellä sijaitsevalle Adriaticon kilparadalle, jossa ajetaan ns. World Finals eli MM-kilpailut yhdessä Euroopan ja Amerikan ratasarjojen parhaimpien kuljettajien kanssa.

Kilpailukaudesta 2014 lähtien Lamborghini Super Trofeo Euroopan- ja Aasian ratasarjoja ajanut Mikko Eskelinen on viimeisen kuuden kilpailukauden aikana voittanut niin Aasian mestaruuden kuin kolme muuta mitalisijoitusta. Vuonna 2018 hän voitti Aasian PRO-AM -luokan mestaruuden espoolaisen Juuso Puhakan kanssa ja nyt siis tavoittelee toista titteliään vuonna 2019 Aasian Formula Renault ratasarjassa neljänneksi sijoittuneen Elias Niskasen kanssa.

– Lamborghini Super Trofeo ratasarjat niin Euroopassa kuin Aasiassa ovat tasoltaan ja laadultaan ehkäpä parhain mahdollinen porras ennen GT3-luokan autoja; 620 hevosvoimaiset Huracan EVO -kilpa-autot ovat kaikki teknisesti toisiinsa nähden identtisiä ja siten kuljettajien ajotaidot ovat se, mikä paremmuusjärjestyksen ratkaisee. Lisäksi kun kilpailut ajetaan GT3-luokan GT World Challenge -autojen kanssa samana viikonloppuna niin kaikilla on mahdollisuus tutustua myös ns. pääluokan tiimien toimintaan, Eskelinen kertoo.

– Viimeiset kuusi kilpailukautta olen erinomaisesti viihtynyt näissä sarjoissa ja nyt minulla on ilo sekä ennen kaikkea kunnia kilpailla toisen rata-autoilun Suomen mestarin kanssa. Lokakuussa Barcelonan testeissä Elias näytti osaamistaan ja se vakuutti niin minut kuin saksalaisen Leipert Motorsport -tiimin insinöörit. Sen jälkeen ja koko talven ajan olemme kovasti tehneet töitä kauden 2020 sarjaa ajatellen ja uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet yltää tavoitteesiimme, urallaan myös kaksi rata-autoilun Suomen mestaruutta pokannut Eskelinen jatkaa.

Niskanen noudattaa suunniteltua urheilujan urapolkua ja siirtyy formuloista GT-autoihin

Vuonna 2014 Kartingin KFJ-luokan NEZ-sarjan pronssitilan jälkeen Niskanen nousi ajamaan kotimaisen rata-autoilun Formula Ford -luokkaa ja vuonna 2016 se palkittiiin Suomen mestaruudella sekä kaudella 2018 Suomen Cup -mestaruudella. Nousijohteinen ura laajeni kansainväliseksi, kun vuonna 2019 Niskanen ajoi Aasian Formula Renault sarjaa, jossa oli lopulta neljänneksi nopein.

Kuopiolaisen tie Lamborghini Super Trofeo EVO -auton rattiin vei suomalaisen GTM Motorsportin ja saksalaisen Leipert Motorsportin järjestämän ns. Shoot Out -tilaisuuden kautta, jossa niin Niskanen kuin tamperelainen nuori 16-vuotias Porsche Junior Driver Luka Nurmi tekivät kummatkin poikkeuksellisen vahvat suoritukset.

– Kun vuonna 2019 tein taustajoukkojeni ja yhteistyökumppaneideni kanssa päätöksen lähteä kilpailemaan Aasian Formula Renault sarjaan, niin samalla jo suunnittelimme tulevaa eli siirtymistä GT-autoihin. Moottoriurheilussa nopeille kuljettajille on aina kysyntää ja siten tavoitteena on nyt näyttää osaamiseni ja siten edetä ammattilaisuralla eteenpäin. Kaksi vuotta sitten Juuso Puhakka voitti Aasian ratamestaruuden ja kaudelle 2019 se avasi hänelle oven Lamborghinin tehdastiimin alaiseen tiimiin, Niskanen kertoo.

– Lokakuussa 2019 Barcelonan ns. Shoot Out -tilaisuudessa sain yhden testipäivän verran näyttää osaamistani, ja kun täytin myös omat asettamani tavoitteet niin tiesin, että suunnitelmassa hypätä GT-auton rattiin on oikea ratkaisu. Lisäksi kun nyt saan tiimikaverikseni sarjan jo kertaalleen voittaneen ja kolme muuta mitalisijoitusta saavuttaneen toisen suomalaiskuljettajan, niin lähtökohdat ovat erittäin hyvät; Mikolta löytyy runsaasti kilpailukokemusta kaikilta ajettavilta radoilta ja tiimillä on lähes kymmenen vuoden kokemus samasta sarjasta, niin luottavaisin mielin voimme kilpailukauden avausta odotella, Niskanen kertoo.

Sarjan televisiointi C More TV-kanavilla

Jokainen sarjan osakilpailuista on nähtävissä internetin välityksellä ns. Live-Stream -lähetyksinä. Sen lisäksi C More TV-kanavat lähettävät jälkilähetyksenä koosteen jokaisesta osakilpailuviikonlopusta, ja muutenkin niin Elias Niskanen kuin Mikko Eskelinen vie katsojat sosiaalisen median kanaviemme kautta suomalaiskuljettajien sisäpiiriin, eli videoblogien kautta voi seurata kilpailuviikonlopun tapahtumia.

Teksti: Jani Kekoni

Uusimmat

Lisää aiheesta

Rata-ajo