Snowcross 17.02.2016

Eetu Karjalaisen tähtäin snowcrossin MM-kotikisojen kärkipaikoissa

21-vuotias Eetu Karjalainen on valmiina ensi kuussa ajettavaan kotikisaan. Kuva: Ilkka Isoluoma

Jyväskylässä maaliskuun 11.-12. päivä ajettavan snowcrossin MM-kilpailun yksi suomalaistähdistä on 21-vuotias Eetu Karjalainen. Oulussa asuva nuori mies on pienestä pitäen harrastanut moottoriurheilua, eikä intohimo ole ainakaan vielä laantunut.

– Kaksivuotiaasta asti olen ajanut motocrossia ja kuusivuotiaana aloitin moottorikelkkailun. Molemmat lajit ovat edelleen mieleisiä ja niistä saa myös hyvää kausivaihtelua, sillä kesällä ajan pyörällä ja talvella sitten kelkalla. Kummassakin lajissa on samanlaisia elementtejä, kuten kilpailujen massalähdöt ja ratojen profiilit. Toisaalta ne ovat myös tarpeeksi erilaisia, joten lajit toisaalta tukevat toisiaan, mutta toisaalta kehittävät myös eri osa-alueita, Karjalainen luonnehtii.

Insinööriksi opiskeleva Karjalainen kertoo uran moottorikelkkailun parissa kiinnostavan, mutta ymmärtää myös koulutuksen tärkeyden tulevaisuutta ajatellen. Tällä hetkellä opiskelujen ja lajiharjoittelun yhdistäminen vaatii kärsivällisyyttä ja suunnittelua.

– Arkipäivisin en oikeastaan pääse ollenkaan ajamista treenaamaan, koska lähimmät radat ovat niin kaukana, mutta viikonloput menevät yleensä sitten ajoharjoittelun merkeissä. Toki muuta fyysistä harjoittelua teen myös arkisin, Karjalainen avaa harjoitteluohjelmaansa.

Hienoahan tästä olisi ammatti saada, mutta se onnistuisi oikeastaan vain, jos saisi tehdaskuskin paikan ja pääsisi ajamaan esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Viime vuoden puolella siellä jo kävin ajamassa pari kisaa ja kyllähän siinä näkee, että resurssit ja näkyvyys ovat aivan eri tasolla kuin täällä Euroopassa. Pitää katsoa nyt kausi kerrallaan miten ura etenee, mutta kaikki ovet tietysti pidetään tässä vaiheessa avoinna, Karjalainen jatkaa.

Arctic Cat -merkkisellä moottorikelkalla ajavan Karjalaisen uran saavutuksiin kuuluu muun muassa junioreiden kaksi SM-pronssia ja kaksi SM-kultaa. Viime kaudelta nuori mies saalisti Pro-luokassa SM-pronssin sekä voitti Viron mestaruuden samassa luokassa.

Jyväskylän snowcrossin MM-kisoihin Karjalainen lähtee luottavaisena ja uskoo kilpailun olevan kovatasoinen.

– Todella hienoa, että saatiin taas MM-tason kisat Suomeen pitkästä aikaa. Uskon, että kärjessä tulee olemaan tiukkaa kamppailua koko viikonlopun ajan ja helpolla ei kukaan pääse. Itse lähden antamaan tietysti kaikkeni ja toivottavasti se riittää mahdollisimman korkealle, Karjalainen ennakoi.

– Nyt vain yleisö sankoin joukoin paikalle ja nauttimaan MM-snowcrossista. Kunnon kannustus vielä katsomoissa päälle, niin eiköhän me suomalaiset vallata kotikisojen palkintopallisijat, Karjalainen lupaa lopuksi.

Snowcross World Championship Finland on Snowcross-moottorikelkkailun MM-kilpailu, joka ajetaan 11.-12.3.2016 Jyväskylän Paviljongilla. Myös MM-rallin huoltoparkkina ja kisakeskuksena tunnettu tapahtuma-alue sonnustautuu keväällä jo lumivalkoiseen asuun ja päästää kelkkahuiput niin meiltä kuin maailmalta irti 600 metriä pitkälle radalle. Lisätietoja: www.snowcrossfinland.fi ja liput www.lippuagentti.fi

Seuraa MM-kilpailua sekä Facebookissa että Instagramissa!

Uusimmat

Lisää aiheesta