Drifting 04.05.2017

Drifting SM -sarja starttaa lauantaina – kuljettajat odottavaisin mielin kauteen

Janne Veikkasen drifting-tyylinäyte. Kuva: Outi Talikka

Kuka on tuunannut autonsa näyttävimpään kuntoon talven aikana? Kenellä on nopeimmat kädet mutkayhdistelmissä? Kuka aloittaa kauden voitolla? Artukaisten osakilpailu Turussa avaa drifting-kauden lauantaina 6.5.

Drifting SM -sarja käynnistyy Turun Artukaisissa, jossa lähtöviivalle asettuu muun muassa viime kauden suomenmestari Janne Veikkanen sekä Teemu Peltola, joka yhtenä yleisön suosikkina kerää ajamisen lisäksi suosiota omalla fanituotemallistollaan. SM-sarjan osakilpailuja kiertää myös Dennis Häggblom, joka viihdyttää drifting-kansaa Euroopan ainoalla hiilikuitukorisella drifting-autolla.

Vahvassa nosteessa oleva Drifting SM -sarja on kokonaisuudessaan viiden osakilpailun mittainen. Artukaisissa SM-luokan lisäksi radalla nähdään myös FDO Pro ja FDO Pro2 -luokat. Osa menneiden vuosien kestomenestyjistä vielä pohtii täyden sarjan kiertämistä, joten palkintopallille on odotettavissa uusia kasvoja.

Hallitseva suomenmestari Janne Veikkanen ajaa tällä kaudella vain yksittäisiä osakilpailuja. Miehen päätös jatkaa sarjassa on kypsynyt vasta viime hetkillä.

– Lähden voittamaan jokaista osakilpailua johon osallistun, Veikkanen linjaa kauden tavoitteitaan.

Mestaruutta puolustavan Veikkasen lisäksi monelle muulle konkarille kausi 2017 on rikkonainen. Yhdeksi kovimmista haastajista Veikkanen nimeääkin nuoren Sebastian Engblomin.

– Tämä varmasti lisää yllätysmomenttia osakilpailuissa ja mahdollistaa nuorten kuljettajien nousun, suomenmestari ennakoi.

Teemu Peltola taas näkee kauden avauksessa vielä paljon kysymysmerkkejä. Auto ei ole täysin kunnossa, mutta luotto osaavaan varikkotiimiin on miehellä kova. Ennen kaikkea laajan fanijoukon suosiossa oleva Peltola haluaa viihdyttää katsojia.

– Homman on oltava kivaa. Fanit laittaa liikkeelle ja ikinä ei anneta periksi, oman Black Smoke -fanituotemalliston lanseerannut Peltola lupaa.

Erikoisuutta sarjaan tuo Dennis Häggblom, joka ajaa Euroopan ainoalla ja yhdellä harvoista maailman täysin hiilikuidusta valmistetulla autolla.

– Tällä on haluttu puhtaasti saada autoa kevyemmäksi. Lisäksi haluan erottua muista, mies itse avaa valintaa.

Myöskään Häggblom ei aio ajaa kaudella 2017 kuin 4–5 osakilpailua. Myös Artukaisten avauskilpailusta hän joutuu jättäytymään viime hetkellä pois, mutta aikoo tulla entistä parempana seuraaviin kisoihin.

– Monien konkareiden rikkonainen kausi antaa mahdollisuuden nuorille kuljettajien. Laji kaipaa lisää näkyvyyttä ja uusia menestyjiä, Häggblom selvittää.

Drifting erottautuu arvostelulajina

Drifting extreme-lajina eroaa huomattavasti perinteisestä autourheilusta. Laji on monista muista moottoriurheilulajeista poiketen arvostelulaji, jossa tuomarit määrittävät onnistuneen suorituksen. Täten ajosuorituksen näyttävyydellä on nopeuden lisäksi suuri merkitys kilpailussa menestymiseen.

Kilpailu jaetaan lajitteluajoon sekä pariajoon. Lajitteluajossa kilpailijat ajavat radalla yksin ja tuomarit pisteyttävät suoritukset arvosteluasteikolla 0-100. Pisteytykseen vaikuttaa nopeus, kulma, ajolinja ja ajosuorituksen yleinen vaikuttavuus.

Finaalivaiheen pariajossa kaksi kaaviossa vastakkain asettuvaa kilpailijaa suorittavat radan kahteen kertaan niin, että vuorollaan kumpikin toimii johtavana sekä seuraavana autona. Korkeimmat pisteet näistä kahdesta ajosta saanut kuljettaja siirtyy jatkoon.

Pariajossa tuomarit arvostelevat paria kokonaisuutena. Johtavan auton tulee ajaa mahdollisimman täydellinen lajittelusuoritus ja seuraaja-auton on omalta osaltaan pyrittävä samanaikaiseen suoritukseen johtavan auton kanssa.

Artukaisten osakilpailun aikataulu:

9:00. Vapaat harjoitukset
11:20 Pro2 lajittelut
12:15 Pro lajittelut
14:15 Pro2 kaavio
15:00 SM Pro kaavio
17:00 Palkintojenjako

Artukaisten osakilpailun liput:

Liput ennakkoon 10e http://www.lipputoimisto.fi/?q=Radalle.com
Portilta 15e (Huom! vain käteinen)
Alle 12-vuotiaat ilmaiseksi huoltajan seurassa.

Drifting SM -kilpailukalenteri 2017:

Drifting SM, Artukainen 6.5.
FPDA Drifting SM, Kuopio 17.6.
Drifting SM, Tampere 7.7.
EPUA Drifting SM, Seinäjoki 19.8.
Drifting SM, Kemora 16.9.

Teksti: Drifting SM / Viestintä

Uusimmat

Lisää aiheesta

Drifting