Jääspeedway 01.04.2019

Danil Ivanov ajoi kolmanteen maailmanmestaruuteen – Tomi Tani päätti uransa

Tomi Tani ja Simon Reitsma jäähyväiskierroksella. Kuva: Timo Eronen

Jääspeedwayssa nähtiin todellinen superviikonloppu Thialf stadionilla, Hollannin Heerenveenissä. Maailmanmestaruus oli useamman kuljettajan saavutettavissa ja siitä käytiinkin todella huikea taistelu.

Pistejohdossa ollut Ivanov ajoi todella varmasti ja kovaa, kauden päätöspäivän pistesaalis kohosi yhdeksääntoista, kolmea pistettä vaille maksimisuorituksesta. Tällä kaudella läpimurron jääspeedwayn kovimpaan kärkeen tehnyt Dinar Valeev sortui ulosajoihin  kahden päivän aikana sillä seurauksella, että loppusijoitus jäi MM-taistossa kolmanneksi, edellisen vuoden mestarin Dmitry Koltakovin ajaessa MM-hopealle.

Tomi Tani päätti kautensa ja samalla uransa jääspeedwayssa ajajana. Kahdeksan vuotta sitten ensimmäistä kertaa jääspeedwayssa debytoinut Tani ajoi kahden viimeisen päivän aikana viisi MM-pistettä, lopullinen pistemäärä kasvoi yhteentoista MM-sarjassa. Alkuerien jälkeen Tani ja isäntämaan Simon Reitsma, joka myös päätti uransa, ajoivat kunniakierroksen yleisön edessä. Tani sai pokaalin omalta tiimiltään mittavan ajajauran päättymisen vuoksi.

– Tämä oli nyt tässä. Päätös uran lopettamisesta ajajana on ollut tiedossani jo alkukaudesta. Laji ei katoa minulta mihinkään, ajaminen vain tuli nyt päätepisteeseen. Unelmani sai arvoisensa lopun, mikä sen parempi paikka lopettaa kuin MM-sarjan viimeinen osakilpailu, Tani kommentoi kisan jälkitunnelmissa.

Jääspeedwayn kausi 2019 on nyt saatettu päätökseen, mestaruus meni jälleen kerran venäjälle, parhaana ei-venäläisenä loppusijoituksissa on saksan Hans Weber viidennellä sijallaan. Lajin mahtimaa pitää valtikkaa tiukasti käsissään, mutta takaa on tulossa kova rynnistys, varsinkin ruotsalaisten puolelta. Martin Haarahiltunen kärsi loukkaantumisista kauden aikana, mutta ajoesityksillään tämä Suomen lippua ajopuvun niskassaan kantava mies on vakuuttanut jääspeedwaypiirit otteillaan.

Ensi kaudella näemme varmasti kovan kamppailun MM-sarjassa ja toivotaan, että sarjassa nähdään myös suomalaiskuljettaja. Taso on kova, mutta aina sopii toivoa.

Teksti: Timo Eronen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jääspeedway