22.03.2020

Timo Erosen blogi: Kiitos ei ole kirosana

Talkooväessä on voimaa. Kuva: Timo Eronen.

Tiedättekö mikä se on, mitä ilman Suomessa ei järjestettäisi yhtäkään auto- tai moottoripyöräkilpailua? Vastaus on helppo, vapaaehtoistyöntekijä. Miettikääpä hetki, mitä jokainen kilpailu tarvitsee. Pikaiselta listalta löytyy toimitsijat, konekuskit, lipunmyyjät, liikenteenohjaajat, kahvio- / grillimyyjät, järjestyksenvalvojat, lippumiehet. Lista on pitkä, mutta jokainen näistä on kilpailun kannalta tarpeellinen. Kaikki nuo edellä mainitut varmaan saa ostettua rahalla, mutta en usko, että Suomessa sellaista kerhoa tai tahoa, jolta sellainen rahamäärä löytyy.

Nykyään meno on muuttunut menneisiin vuosikymmeniin verrattuna itsekkääksi, “kaikki mulle ja heti” -tyyppiseksi. Pitkäjänteisen sitoutumisen puuttuminen seuratyöhön on selkeästi havaittavissa. Nuorilta kuljettajilta puuttuu tahtotila ja sitoutuminen toimia kerhonsa sekä lajinsa hyväksi. Heidän pitäisi kuitenkin muistaa, että olipa miten lahjakas hyvänsä, ei heidänkään ura olisi noussut ilman vapaaehtoistyöntekijöitä. Muistakaa, ketkä olivat niitä kerhokisoja järjestämässä uran alkuvaiheilla. Ilman niitä harva olisi noussut ja kehittynyt lajissaan pikku hiljaa ylemmäs.

Jokainen urallaan eteenpäin pyrkivä tarvitsee yhteistyökumppaneita ja taloudellisia tukijoita. Se on aika selvä asia, jos ei isäpappa sitten satu olemaan Kroisos Pennoseen verrattavissa. Usein yhteistyökumppani unohtuu, kun sponsoritarra on saatu liimattua kilpurin kylkeen. Ei näin, koettakaa muistaa sitä pienyrittäjää tai naapurin Reiskaa. Laittakaa vaikka päivitys miten meni tai ei mennyt. Pääasia on, että yhteistyökumppani tai tukija tuntee kuuluvansa tiedotuksen piiriin ja on mukana taustajoukoissa. Nykyisen sosiaalisen median aikakautena on helppoa napata jonkun valokuvaajan ottama kuva ja jakaa sitä eteenpäin. Tosin silloin syyllistyy tekijänoikeusrikkomukseen, mutta ei siitä sen enempää. Korrekti tapa on pyytää lupa valokuvaajalta voiko hänen ottamaa kuvaa käyttää. Miettikää mitä se valokuva on tullut maksamaan sille valokuvaajalle? Hän on ostanut kamerat, objektiivit, matkustanut kilpailupaikalle, ottanut päivän kuvia, palannut kotiinsa, selannut ja käsitellyt kuvat ja sen jälkeen julkaissut kuvat esimerkiksi sosiaaliseen mediaan tukeakseen lajia. Talkootyötunteja on tehty jälleen suuri määrä. Samalla kaavalla voi miettiä vapaaehtoistyöntekijöiden uhraamaa omaa aikaansa myös muissa toimipisteissä, eivät ne kisamakkarat tyhjästä ilmesty.

Tuntemattoman sotilaan sotamies Honkajoen sanoja mukaillen: “Varjele meitä yhteiskunnan vaaroilta ja ennen kaikkea sen verottajalta ja lupaviranomaisilta. Yleisömäärä kilpailuissa saisi olla suurempi, jos sinulla on vielä resursseja kilpailunjärjestäjien tarpeisiin. Anna meille siedettäviä ilmoja, että kilpailua toimeenpannessamme, olisi hauskempaa seisoa toimipisteillä. Valoisat ja sateettomat päivät olisivat myös tervetulleita kilpailujen läpiviemisiksi.

Suojele kaikkia lipunmyyjiä, liikenteenohjaajia, kahvioiden henkilökuntaa ja järjestyksenvalvojia. Kilpailunjohtajista ei ole niin väliä. Suojele tuomareita, varikkopäällikköä, katsastajia ja pienempiäkin kihoja, mikäli sinulta aikaa jää. Ja lopuksi yleensä ja erikseen. Suojele noita Suomen byrokraatteja, etteivät toista kertaa iskisi päätään Karjalan mäntyyn.”

Sanotaan kiitos, muistetaan kaikkia vapaaehtoistyöntekijöitä, yhteistyökumppaneita, mekaanikkoja, valokuvaajia ja kaikkia niitä, jotka puurtavat ja antavat aikansa yhteisen harrastuksemme eteen.

Kiitos ei ole kirosana.

Talkoovoimin rakennetaan kilpailuja. Kuva: Timo Eronen.

– Timo Eronen –

Timo Eronen

Seurat: Pohjois-Karjalan Moottorikerho ( P-KMK) ja SVKMK

Kirjoittaja on ratalajien harrastaja toimitsijan tai valokuvaajan rooleissa. Jääspeedway on lähinnä miehen sydäntä ja hän toimii muun muassa kahden jääspeedway-tiimin tiedottajana. Timo, 48, on innokas moottoriuheilun historian tallentaja ja Veteraanimoottoripyöräklubin (VMPK) kerholehden Huimapyörän päätoimittaja. Kaksipyöräiset ovat olleet Timon harrasteena 80-luvun alusta asti.

Tutustu kirjoittajaan