13.11.2017

Tatu Lehmuskallion blogi: Kakkosvaihde silmään

Tatu Lehmuskallion ensimmäinen vuosi AKK:n toimitusjohtajana on ollut onnistunut. Kuva: AKK/Victor Engström

Ensimmäinen täysi vuoteni AKK:n toimitusjohtajana alkaa olla pulkassa. Päätavoitteeksi minulle annettiin liiton ja erityisesti Sports Oy:n talouden saaminen raiteilleen. Kiitos kentän ja toimiston yhteistyön, siinä ollaan onnistuttu – jopa yli odotusten. AKK:n kokonaistulos vuonna 2017 on erinomainen.

Urheilussa ja ennen kaikkea sen talouden johtamisessa ainoa varma asia on epävarmuus. Asiat voivat mennä ihan putkeen tai sitten sadat tekijät voivat ajaa hyvätkin suunnitelmat suohon sään, urheilumenestyksen puutteen, loukkaantumisen, rahapulan, järjestysmokien tai minkä tahansa syyn takia.

Suomalaisessa autourheilussa vuosi 2017 oli hyvä, vaikkei kaikki olekaan kiiltävässä kunnossa tai hommat suju lähes käsin koskematta. Huippu-urheilijamme pitävät autourheilun suosiota yllä ja Liiton talous sekä toiminta on hyvin tasapainossa, vaikka julkisen rahan osuus ei ole lähelläkään meille oikeasti kuuluvaa. Sitä yritetään koko ajan oikaista ja toivottavasti työ tuottaa edes jonkinlaisen tuloksen. Se ei kuitenkaan ratkaise tulevaisuutta. Se on tehtävä omin käsin ja ennen kaikkea Sports Oy:n liiketoimintaa kasvattamalla.

Neste Ralliin ladattiin paljon odotuksia ja kaikki meni putkeen – jopa paremminkin. Kasvanut yleisömäärä, onnistunut kumppanimyynti, jälleen kerran hyvät järjestelyt, Toyotan rooli, suomalaiskuskien menestys, erinomainen  tunnelma ja kesän paras sää loivat sellaisen kokonaisuuden, että tapahtuman tulosluvut ylittivät budjetoidut ja siivittävät koko Sports Oy:n tuloksen reilusti positiiviseksi. Erityisesti kumppanimyynnissä tehtiin kovaa jälkeä, sillä suomalaiseen autourheiluun saatiin lähes 40 % enemmän myyntituottoja kuin 2016. Siellä on kasvua muuallakin kuin vain Neste Rallissa.

Suomalaisella autourheilulla menee nyt hyin, mutta työ tulevaisuuden eteen toki jatkuu. Kuva: AKK/Juuli Aschan

Hyvien talouslukujen suurin anti on kuitenkin siinä, että nyt voidaan ja pitää keskittyä toiminnan sekä koko autourheilun tulevaisuuden suunnitteluun. Talouskurimus ei ole hyvä motivaattori unelmille, tavoitteille tai uudistuksille. Suomalaisten urheilujärjestöjen huono talous näivettää ajattelun ja johtaa vain voimia vievään eloonjäämiskamppailuun, joka ei sinällään edistä mitään.

Talouden tasapainoituksen jälkeen AKK:lla on aito mahdollisuus piirtää tulevaisuuttaan uskottavin vedoin ja myös pyrkiä muihin tavoitteisiinsa koskivatpa ne sitten huippu-urheilua, organisaatioita, tapahtumia, sarjoja, seuratoimintaa, valmennusta, turvallisuustyötä, edunvalvontaa, nuorisourheilua tai kaivattuja uudistuksia. Yritetään löytää suunnitteluun aikaa, voimia ja resursseja. Meillä on 16 lajia ja kaikissa on paljon tekemistä, mutta nyt meillä on työhön myös hyvät eväät. Ensi vuosi on vaativa toiminnan uudistamisen vuosi ja työhön ovat kaikki tervetulleita. Ei hukata tätä mahdollisuutta ja katsotaan tulevaisuutta kunnolla vuosiksi eteenpäin.

Kiitos kaikille hienosta talousvuodesta 2017, tehdään seuraavista yhtä hyviä ja kerätään voimia autourheilun kehittämiseen.

– Tatu

Tatu Lehmuskallio

Tatu Lehmuskallio on AKK-Motorsport ry:n ja AKK Sports Oy:n toimitusjohtaja.

Tutustu kirjoittajaan