AKK-Motorsport ry 03.07.2017

Autourheilu on tärkeä osa suomalaista urheilua

Sponsor Insightin toteuttaman tutkimuksen mukaan 18-29-vuotiaille miehille urheilutapahtumista Neste Ralli oli kaikkein kiinnostavin tapahtuma. Kuva: McKlein

Viime viikon tiistaina esimerkiksi Helsingin Sanomissa referoidun KIHU:n ja Taloustutkimuksen julkaiseman tutkimusraportin tarkoituksena oli tuoda esille kansalaisten mielipiteet huippu-urheilun myönteisistä ja kielteisistä vaikutuksista ja toiseksi tarkastella miten he suhtautuvat huippu-urheilijoihin esikuvina.

Tutkimuksen referointi kääntyi kuitenkin käsittelemään urheilulajien suosiota Suomessa ja tutkimukseen nojaten raportoitiin, että Suomen suosituimmat menestyslajit ovat jääkiekko, yleisurheilu, maastohiihto, mäkihyppy ja jalkapallo. Menestyslajihuuman pyörteissä media tarttui aiheeseen ja uutisoi laajalti suomalaisten suosikkilajeista tuoreen tutkimuksen perusteella. Tutkimuksen uutisointi aiheutti laajalti hämmästystä, sillä KIHUn tutkimuksen kysymyksen asettelussa vastaajille tarjottiin vaihtoehtoina vain 35 lajin lista, josta puuttuivat mm. autourheilu, Formula 1 ja ralli kokonaan monen muun suomalaisille merkittävän lajin ohella. Listan ulkopuolelta nimetyt vastaukset niputettiin yhteen kategoriaan muu. Tähän epäkohtaan tarttui myös Keskisuomalaisen toimittaja Ari Mäntylä 28.6. kolumnissaan.

KIHU:n mukaan tutkimus perustuu ulkopuoliseen malliin, jota tutkimuslaitos pyrki soveltamaan Suomeen lisäten kansallisesti merkittäviä lajeja, mutta jostakin syystä moottoriurheilu ja ampumahiihto jäivät tästä lokalisoinnista pois.

Autourheilu on yksi Suomen menestyksekkäimmistä urheilulajeista ja suomalaisten kiinnostus autourheilua kohtaan on merkittävää. Taloustutkimuksen 2017 tammi-helmikuussa toteuttaman 3 569:lle yli 15-vuotiaalle suomalaiselle tehdyn kyselyn perusteella kymmenen arvostetuinta urheilulajia olivat jääkiekko, ampumahiihto, yleisurheilu, Formula 1, jalkapallo, autourheilu, mäkihyppy, ralli ja taitoluistelu. Kolme autourheiluosumaa kymmenen arvostetuimman urheilulajin joukossa on kiistaton viesti suomalaisten arvostuksesta autourheilua kohtaan.

Sponsor Insightin viime helmikuussa toteuttaman tutkimuksen mukaan autourheilu on niin ikään kahdella erillisellä (autourheilu ja Formula 1) maininnalla viiden kiinnostavimman urheilulajin joukossa 18-29-vuotiailla miehillä ja urheilutapahtumista Neste Ralli saman ikäryhmän miehillä kaikkein kiinnostavin ja Ralli-SM kolmanneksi kiinnostavin. Naisilla Neste Ralli on tutkimuksen mukaan neljänneksi kiinnostavin urheilutapahtuma Suomessa lähes tasapisteissä ykkösen, Helsinki Horse Show’n kanssa. Noin 1,5 miljoonaa suomalaista on kiinnostunut autourheilusta (Sponsor Insight 2015, yli 15-vuotiaat suomalaiset). Aikaisempien tutkimustulosten valossa onkin erikoista, että autourheilu jätetään suomalaisia menestyslajeja käsittelevästä kysymyksenasettelusta pois riippumatta tutkimuksen tavoitteista.

Suomalaiset Formula 1 -tähdet ovat maailman tunnetuimpia suomalaisia. Viikonlopun rallin MM-sarjan Puolan osakilpailussa neljä suomalaiskuljettajaa Latvala, Lappi, Hänninen ja Suninen kamppailivat kärkisijoista WRC-autoilla. Heinäkuussa Alahärmässä kisataan kartingin Euroopan mestaruudesta. Heinäkuun viimeisellä viikolla Jyväskylässä järjestetään yksi Pohjoismaiden suurimmista vuosittaisista urheilutapahtumista, rallin MM-sarjan Suomen osakilpailu, Neste Ralli. Rakenteilla oleva KymiRing on toinen suomalaisen urheilurakentamisen kärkihankkeista Olympiastadionin ohella.

Autourheilun asema, maine ja poikkeuksellinen globaali menestys eivät jätä keskustelulle juuri varaa, etteikö autourheilun kuuluisi olla olennaisena osana suomalaista huippu-urheilua koskevia tutkimuksia ja keskustelua.

Teksti: AKK Viestintä

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli