Autosuunnistus 30.10.2019

Autosuunnistuksen mitalistit ratkaistiin Syyseksytyksessä

SM-Syyseksytyksessä oli nimeenkin sopien varsin syksyinen sää. Kuva: Marko Kyöstilä.

Autosuunnistuksen SM- ja Cup-luokkien viimeinen osakilpailu, SM-Syyseksytys, ajettiin Riihimäen Urheiluautoilijoiden järjestämänä viime viikonloppuna haastavissa olosuhteissa. Ratamestarit Riku Bitter ja Mika Salo olivat laatineet haastavan reitin Riihimäen ja Hyvinkään ympäristöön, jonka haastavuutta vielä lisäsi sateinen ja pimeä syksyinen sää.

Ennen viimeistä kilpailua mestaruustaistelun osalta kaikki oli vielä auki. Tomi ViitalaJuha Heikkilä johtivat SM -sarjaa 282 pisteellä ja Mika Pulkkinen-Riku Bitter hengittivät niskaan vain kahden pisteen päässä. Kolmossijaa pitivät hallussaan Anssi Karppinen-Timo Saarinen puolestaan kolmen pisteen päässä kakkosparista. Seuraavat sijat olivat pareilla KoskiKoski, Koivisto-Koivisto ja Oksman-Nousiainen, hekin vain 18 pisteen päässä johtavasta parista ja 13 pisteen päässä pronssi sijasta. Kun neljän ajetun kilpailun jälkeen kolmen kilpailun tulokset lasketaan mukaan tuloksiin, niin todellakin kaikki oli vielä auki.

Cup-luokassa tilanne oli, jos mahdollista vieläkin tiukempi. Ringo Lindgren-Arto Malkakorpi johtivat kahden ajetun kilpailun jälkeen pisteillä 113 yhdessä parin Mika Salo-Eemi Salo kanssa tasapistein 113. Kolmen pisteen päässä johtavasta kaksikosta hengitti Pari Vihtori Syynimaa-Marko Hakola. Seuraavat sijat miehittivät parit KotajärviKotajärvi, KylmäläLukkarila sekä LaitinenLaitinen,  kuuden pisteen päässä johtavasta parista. Joten myös Cup -luokassa tilanne oli äärimmäisen jännittävä ennen viimeistä osakilpailua.

Autosuunnistuksen arvokilpailuissa suunnistusreitin tekevät perinteisesti aktiivikilpailijat. Näin on ollut aina ja tämä on tarkoittanut, että nämä lajille lojaalit henkilöt ovat epäitsekkäästi vaikeuttaneet omaa arvokilpailusijoitustaan. Tämä herrasmiesmäisyys iski kovalla kädellä myös riihimäkeläisiin ratamestareihin Riku Bitteriin ja Mika Saloon. Sekä Bitter että Salo eivät tästä syystä pystyneet enää itse vaikuttamaan sijoitukseensa vaan heidän molempien oli käytettävä ne sijoitukset, mitkä he olivat edellisistä kilpailuista hankkineet. Tämä aiheuttikin se, että molemmat putosivat ulos mitalisijoilta, sillä kilpailusta muodostui äärimmäisen tasainen. Tätä epäkohtaa pyritään ensi vuodesta lähtien helpottamaan sääntömuutoksella, jolla myös kannustetaan kilpailuiden tekoon lajin edun hengessä.

Syyseksytyksen SM -kilpailun voittoon ajoi pari Jari Koivisto-Toni Koivisto. Toiseksi sijoittui pari Anssi Karppinen-Timo Saarinen ja kolmas oli Tomi Viitala-Juha Heikkilä. Syyseksytyksen voitto ratkaisi Koivistoille lopulta SM -luokan pronssisijan. Äärimmäisen niukasti sarjassa heille hävisi tasapistein pari Mika Pulkkinen-Riku Bitter, sillä asia ratkesi nykyisen tasapistesäännön mukaisin vertailuin: Koivisto-Koivisto ja Pulkkinen-Bitter saivat yhteisistä kilpailuistaan (osakilpailut 2 ja 3) samansuuruiset sijoitukset, jonka jälkeen tarkasteltiin yhteenlaskettuja virhepisteitä ko. kilpailuista ja siinä Koivistoilla oli pienemmät virhepisteet. Vastaavalla tavalla ratkaistiin kuljettajien SM-sijat 13 ja 14. Yhteisten kisojen sijoituksilla saatiin ratkaistua kuljettajien SM-sijat 7 ja 8, karttureiden SM-sijat 8 ja 9, sekä 18. ja 19.

2019 Suomenmestareiksi selvisi pari Anssi Karppinen-Timo Saarinen. Hopealle ajoi Tomi Viitala-Juha Heikkilä.

Syyseksytyksen CUP-kilpailun voitti pari Anssi Vuorinen-Hannu Pusa. Sama pari selviytyi 2019 CUP-mestareiksi. Syyseksytyksen kolmanneksi ajanut pari Anton Tuomala-Ari Tuomala sijoittui loppupisteissä toiseksi. CUP-luokkaa ennen Syyseksytystä johtanut pari Ringo Lindgren-Arto Malkakorpi sijoittui tässä kilpailussa yhdeksänneksi. Tämä riitti parille takaamaan CUP-luokan kokonaiskilpailun kolmannen sijan. Cupin sijat 4 ja 5 päätyivät myös tasapisteisiin ja lopulliset sijoitukset ratkaistiin yhteisen kisan (osakilpailu 1) perusteella. Sija 7 jäi jaetuksi, kun kaikki kolme olivat vuorollaan parempia kahden kilpailijan välillä kerrallaan tehdyissä tarkasteluissa.

Arvoluokkien ohessa ajetun C-luokan kilpailun voitti pari Mika Koivuniemi-Mikko Törvi. Toiseksi sijoittui pari Janne Haaparanta-Jussi Pasanen ja kolmanneksi pari Mikko Alitalo-Johanna Erämaja.

Vuoden 2019 AS-arvokisamitalistit ovat:

SM-kuljettajat:

 1. Anssi Karppinen, TCOF, Toyota
 2. Tomi Viitala, KauhUA, Toyota
 3. Jari Koivisto, FoSUA, Toyota Starlet

SM-kartturit:

 1. Timo Saarinen, TCOF
 2. Juha Heikkilä, VaToSUA
 3. Toni Koivisto, FoSUA

Cup-kuljettajat:

 1. Anssi Vuorinen, TCOF, Toyota
 2. Anton Tuomala, JSAST, Toyota
 3. Ringo Lindgren, KvanUA, Suzuki

Cup-kartturit:

 1. Hannu Pusa, TCOF
 2. Ari Tuomala, JSAST
 3. Arto Malkakorpi, AL-Härmä

Pistetaulukot löydät täältä.

Teksti: Iiro Palmi

Uusimmat

Lisää aiheesta

Autosuunnistus