Autosuunnistus 08.06.2016

Autosuunnistuksen Cup-kilpailu XVII Kesäilta Kangasalla

AS-kilpailu Kangasalla ja Pälkäneellä 11.6.2016 - myös aloittelijoiden kilpailuluokka mukana.

Autosuunnistuksen Cup-sarjakausi 2016 käynnistyy lauantaina 11.6. Kangasalan Urheiluautoilijoiden järjestämällä kilpailulla. Kilpailukeskuksena toimii Pälkäneen Aapiskukko, mutta reitti kuljettaa kilpailijat aina Kangasalan keskustan harjumaisemiin asti. Paikallisten maanomistajien myötämielisyys on mahdollistanut reittihaasteiden sijoittelun seudulle myös paikkoihin, jotka ovat tavallisesti moottoriliikenteen ulottumattomissa.

Cup-arvokilpailun ja kansallisten luokkien lisäksi kilpailussa on tarjolla E-luokka, johon osallistuakseen ei tarvita kilpailulisenssiä ja reitti soveltuu siviiliautoille. Luokka on tarkoitettu lajista kiinnostuneille kokeilijoille tai lajia aloitteleville kilpailijoille. E-luokan kilpailu alkaa kello 15. Ilmoittautumisohjeet ja yhteystiedot Kangasalan Urheiluautoilijoiden sivuilta www.kangasalanua.fi. E-luokan kilpailijat voivat ns. jälki-ilmoittautua myös kilpailupaikalla Pälkäneen Aapiskukolla ennen kello 15:ta.

Autosuunnistus on perinteikäs moottoriurheilumuoto, jonka perusta on ST-ajoissa (suunnistus- ja tarkkuusajo). ST-ajon ensimmäiset SM-kilpailut järjestettiin 1953. 1960-luvulla ST-ajot muuttuivat suunnistusta painottavampaan suuntaan ja laji erottui selkeämmin rallista.

Ensimmäinen Kesäilta Kangasalla-kilpailu järjestettiin juuri samoissa Pälkäneen ja Kangasalan harjumaisemissa vuonna 1970. Tämänkertainen kilpailureitti noudattelee hyvin pitkälle ensimmäisen kilpailun reittiä, joskin toki merkittävä osa tiestöstä on ehtinyt muuttua 46 vuoden aikana. Vuodesta 1970 alkaen 12 ensimmäistä kilpailua ajettiin vuosittain ja lähes kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen perinne elvytettiin, järjestyksessään 13. Kesäilta Kangasalla ajettiin vuonna 2000 Cup-tason arvokilpailuna. Kangasalan ja Pälkäneen harjuseudulla ajettiin viimeksi vuonna 2013, viime vuoden 2015 kilpailu ajettiin Oriveden, Ruoveden ja Juupajoen seudulla SM- ja Cup-tason arvokilpailuna.

Autosuunnistus nykymuodossaan on aloituskynnykseltään erittäin matala ja kustannuksiltaan suhteellisen edullinen autourheilulaji, joskin vaativammissa arvosarjoissa ajoneuvot ovat AS-käyttöön erityisvarusteltuja ja lähes poikkeuksetta nelivetoisia.

Koska autosuunnistuskilpailussa arvostellaan kilpailijaparin taitoa ajaa ennakkoon määriteltyä kilpailureittiä noudattaen järjestäjän antamia ajoaikoja ja ajonopeuksia, kilpailijapareittain harrastettavista muista moottoriurheilulajeista autosuunnistus poikkeaa siten, että kartanlukijan taitojen merkitys parin menestykseen on huomattavan suuri.

Kilpailun lähtöluettelo.

Teksti: Hannu Pusa

Uusimmat

Lisää aiheesta

Autosuunnistus