Jääspeedway 08.03.2020

Atte Suolammi PM-finaalin kuudes – kilpailu päättyi tekniikan petettyä

Atte Suolammi (vas.) kävi kovaa kamppailua MM-sarjan konkarikuljettaja Stefan Svenssonin kanssa. Kuva: Timo Eronen

Varkaudessa ajettiin lauantaina jääspeedwayn PM-finaali, johon osallistui myös 15-vuotias Atte Suolammi. Hurjalla rytinällä lajin kovimpaan kärkeen nousua tekevä nuori mies ajoi finaalissa itsensä monen lajia seuraavan fanin sydämeen.

Heti ensimmäisestä erästä alkaen Suolammin vauhti ja varmat otteet radalla saivat yleisöltä vilpittömät kannustukset. Vaikka alkuerien starteissa olisi ollut parantamisen varaa, Suolammi taittoi ensimmäiseen mutkaan viimeisten joukossa, mutta varmalla ja ennen kaikkea nopealla ajolla nuorukainen petrasi sijoitustaan yksi kerrallaan, yleensä ollen ruutulipulla joko voittajana tai toisena.

Suolammi säikäytti katsojia pariinkin otteeseen etusuoran alussa. Radassa olleesta röykystä nuorukaisen pyörä päätti vaihtaa etenemissuuntaa mieluummin ylöspäin kuin eteenpäin. Tilanteista selvittiin kuitenkin säikähdyksillä, Suolammi painoi pyörän alas varmoin ottein ja palautti kaasun välittömästi hanaa -asetukselle. 

Alkuerin pistesaldo: 3, 2, 3, 2, 1, yhteensä 11. tiesi paikkaa semifinaaliin, josta kaksi parasta jatkaisivat matkaa päivän päättäneeseen A-finaaliin, jonka voittaja olisi Pohjoismaiden mestari vuosimallia 2020.

Semifinaalissa olivat mukana Stefan Svensson, Pierre Hallen, Aki Ala-Riihimäki sekä Suolammi. Ennen semifinaalia nuorukainen sai neuvoja starttien suhteen Tomi Tanilta. Tämä tuottikin tulosta, sillä hän otti päivän parhaan startin ja taittoi ensimmäiseen kaarteeseen toisena. Takasuoralla koko semifinaalin nelikko ajoi yhdessä ryppäässä ja yleisö sai jännitystä koko rahan edestä. Maalisuoralle tultua peliin astui Mr. Murphy, maaliviivan kohdalla Suolammin kone parkaisi kovat kierrokset ja pyörän veto loppui siihen paikkaan, moottorin ja vaihdelaatikon välinen etuketju antautui ja katkesi kesken kiivaimman kilvanajon, seurauksena keskeytys ja lopputuloksena PM kuudes sija.

– Ihan hauska kilpailu, vähän tietysti harmittaa kun ne ketjut meni. Muuten olen kyllä ylpeä tuloksesta, Suolammi tuumaili kisan jälkeen.

Suolammin kausi jatkuu ainakin yhdellä kilpailulla. SM-finaalit ovat kysymysmerkillä, saadaanko niitä järjestettyä, mutta hän pääsee ainakin testaamaan vauhtiaan Hollantiin.

Jääspeedway-kausi 2020 päättyy Heerenveenissä, missä ajetaan nuorille lupauksille suunnattu Roelof Thies Bokaal -kilpailu. Paikkana on huikeat olosuhteet tarjoava Thialf Stadion. Tämä pikaluisteluareena jäädytetään jääspeedway-pyörien piikkejä kestäväksi, ja siellä ajetaan kolmena päivänä peräkkäin. Perjantaina 2.4. on siis aiemmin mainittu Roelof Thies Bokaal ja lauantaina sekä sunnuntaina ajetaan kauden 2020 viimeiset GP-kilpailut.

Hallikilpailu on Suolammille ensimmäinen laatuaan, pitkät suorat ja tiukalla säteellä olevat kaarteet tuottavat varmasti omat haasteensa, mutta haasteet on tehty voitettaviksi ja Suolammi taustajoukkoineen on tällä kaudella osoittanut, että ne todellakin voitetaan.

Teksti: Timo Eronen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jääspeedway