Ralli 25.02.2019

Asunmaa pistekärjessä Joensuuhun – japanilaiskuljettajalla ensimmäinen WRC-kilpailu

Teemu Asunmaa kartturi Jani Salo johtavat SM1-luokkaa ennen Joensuun SM-Itärallia. Kuva: Taneli Niinimäki / AKK

Ralli SM -sarjan talvikausi 2019 huipentuu tulevana viikonloppuna Joensuun legendaariseen SM-Itäralliin. Itä-Suomen vuoristoradat tarjoilevat lauantaina 2.3. huiman seikkailun yhteensä 123 autokunnalle. Mukana on myös SM1-luokkaa johtava Teemu Asunmaa yhdessä tälle kaudelle uudeksi kartanlukijaksi viereen istuneen Jani Salon kanssa.

Kolme kertaa jo urallaan rallin suomenmestaruuden voittanut alavutelainen Asunmaa haluaa jatkaa viime SM-rallissa Kouvolassa aloittamaansa voittoputkea.

– Hyvä fiilis on tällä hetkellä päällä sekä nuotista että ajamisesta. Ja aika rennoin mielin pääsemme starttaamaan Joensuuhun, kun auton säädötkin ovat jo Kouvolan pohjilta hyvällä mallilla, 31-vuotias Asunmaa ennakoi.

Viime kaudella SM1-luokan pisteissä pronssille sijoittunut Asunmaa on löytänyt kuluvalle kaudelle rentouden tekemiseensä.

– Viime kaudella huono alku tuotti paljon pakko-onnistumisia ja puristamista. Tähän kauteen valmistautuessa treenasimme määrällisesti vähemmän, ja toisaalta panostimme siihen, että teemme asiat laadukkaammin. Hieman vähemmän olen myös tehnyt ajatustyötä ennen ralleja. Tälle kaudelle tullut kartanlukijan vaihdos on myös tuonut omaa kivaa lisätekemistä ja itseluottamusta, Asunmaa kertoo.

Volkswagenin vahvuus yllätti

Yhtenä isoimmista haastajista Asunmaa näkee Emil Lindholmin, joka toi suomalaisille ralliteille upouuden Volkswagen Polo GTI R5 -ralliauton. Viime vuosina Skodan hallinnassa ollut SM1-luokan rallimenestys on nyt saanut uuden vastuksen.

– Tottakai Volkswagenin vauhti aiheuttaa vähän huolta. Auto perustuu moottorilta ja voimansiirrolta vahvasti Skodaan, mutta kori ja geometria ovat päivitettyjä. Ja onhan auto ylipäänsä 3 vuotta uudempi kehitysversio ja sen on näyttäväkin jossain.

Tommi Mäkisen rallisuojatti tekee WRC-debyyttinsä Joensuussa

Joensuun SM-Itärallissa nähdään historiallinen osallistuminen, kun 25-vuotias japanilaiskuljettaja Takamoto Katsuta ajaa kilpailussa Toyota Yaris WRC -autolla uransa ensimmäisen kerran. SM Itärallin lisäksi Katsuta osallistuu myös Ralli SM -sarjan kesäkauden avaukseen Riihimäellä toukokuun lopussa.

Japanin Aichissa vuonna 1993 syntynyt Katsuta ottaa urallaan merkittävän askeleen kohti WRC-kuljettajan paikkaa. Tommi Mäkisen johtama Toyotan rallitalli aloitti vuonna 2015 kehitysohjelman, jonka kautta suomalaisilla rallireiteillä tutuksi tullut Katsuta valittiin kauden 2018 päätteeksi jatkamaan kohti WRC-tähteyttä yhdessä Toyota Gazoo Racingin kanssa.

Kausi 2018 toi Katsutalle myös yhden MM-rallivoiton WRC 2 -luokassa, kun hän voitti Ruotsin MM-rallin. Kaudella 2019 edessä on 12 MM-rallia tutun Ford Fiesta R5:n ratissa sekä siis kaksi SM-rallia WRC-autolla.

Viimeksi Katsuta nähtiin Ruotsin MM-rallissa, josta tuloksena oli keskeytys.

– Ruotsin viikonloppu oli pettymys, mutta minun täytyy yrittää parantaa suorituksiani varsinkin sellaisissa olosuhteissa, jolloin tien kunto voi vaihdella. Opin kuitenkin paljon ja tämä kokemus auttaa minua varmasti tulevaisuudessa, Katsuta sanoi Toyota Gazoo Racingin tiedotteessa suunnaten ajatuksiaan Joensuuhun.

Japanilaisen kartanlukijana kaksi edellistä kautta toiminut Marko Salminen siirtyi kaudeksi 2019 M-Sportilla ajavan Teemu Sunisen kartanlukijaksi. Katsutan kartanlukijaksi palasi tuttu Daniel Barritt.

– Olen todella kiitollinen Markolle menneestä ajasta. Selvitimme lukemattomia haasteita yhdessä ja olen hänen ansiostaan kehittynyt sille tasolle, missä nyt olen. Tällä kaudella ajamme Danielin janssa, viimeksi hän luki minulle nuottia vuonna 2016. Tämä kausi valmistaa minua tulevaisuuteenja teen kaikkeni, että olen jokaisessa kilpailussa parhaimmillani, 25-vuotias japanilaiskuljettaja kertoo.

Teksti: Ralli SM tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli