Supermoto 04.06.2017

Åstedt päivän nimi huippujännittävässä Imatran supermoton SM-osakilpailussa

Ari Åstedt vei supermoton SM-kauden toisen osakilpailun. Toiseksi sijoittui Sami Salstola ja kolmanneksi Patrick Pals. Kuva: Aki Laakkonen

Supermoton kauden toinen SM-osakilpailu ajettiin tänään Imatralla, jossa nähtiin jälleen huikeita taisteluita. S1-luokan voiton vei lopulta Ari Åstedt, joka jätti kokonaistuloksissa toiseksi ensimmäisen erän voittaneen Sami Salstolan. Viime vuoden Suomen mestari Viron Patrick Pals sijoittui kolmanneksi.

Sunnuntaiaamu Imatralla valkeni koleana ja tuulisena, mutta aurinkoisena. Eiliset harjoitukset eivät keränneet kovin suurta osallistujamäärää sateiden takia. Ajot aloitettiin tänään Open-luokan harjoituksilla. Minisuper-luokkaa ei tänään ajettu, koska kuljettajia ei ollut ilmoittautunut vaadittua minimimäärää. Päivä oli siis pelkkää isoa motoa. Openin harjoitusten nopein oli Saarijärven Moottoripyöräurheilijoiden Eetu Ihalainen. S1-luokan harjoitusten nopein oli Hyvinkään Moottorikerhon Ari Åstedt.

Auringon alkaessa lämmittää kisanäyttämöä siirryttiin aika-ajoihin. Ensimmäisenä ratkottiin Openin lähtöjärjestys. Nopeimman ajan kellotti Ihalainen, toiseksi Varkaus Racing Teamin Joonas Markkanen, kolmanneksi Markkasen kerhokaveri Janne Tainio ja viimeisenä eturiviin ehti Heinolan Moottorikerhon Jukka Larkala.

Seuraavaksi ajettiin S1-luokan nopeustesti. Ari Åstedt ja Hämeen Moottorikerhon Sami Uutela vuorottelivat kärkipaikalla. Lopulta Åstedt veti pidemmän korren ja paalun alle 0,2 sekunnin kaulalla Uutelaan. Kolmanneksi nopeimman ajan teki Kouvolan MC:n Sami Salstola ja neljännen paikan eturiviin vei Viron Patrick Pals. Koko nelikko mahtui 0,5 sekunnin sisään toisistaan, joten hyvä kisaerä oli luvassa.

Varsinaiset kilpaerät aloitti Open-luokka. Valon sammuessa hole shotin vei Joonas Markkanen, perässään Ihalainen ja Tainio. Kärkikolmikko lähti ajamaan omaa ajoaan vetäen kaulaa muihin heti. Toisella kierroksella taistelu pari Markkanen/Ihalainen jätti Tainiota jälkeen. Asfaltilla Markkanen otti hajurakoa, mutta hiekalla Ihalainen kuroi kiinni. Siitä huolimatta Markkanen kasvatti eroa ja samalla Tainio jäi kärkikaksikosta. Tainion ero neljäntenä ajavaan Larkalaan oli sen verran reilu, että vähemmälläkin puristamisella pääsisi podiumille. Erot molemmissa väleissä olivat 20 sekunnin luokkaa. Erän puoliväliin Markkanen oli kasvattanut eron jo 7 sekunnin luokkaan, joten Ihalaisen piti löytää tiukemmat linjat Saarlammin todella syheröisellä radalla tai Markkasen piti väsyä totaalisesti, jotta johtopaikka vaihtaisi kuskia. Ruutulipulle saavuttiin tutussa järjestyksessä, ensimmäisenä Markkanen tyylikkäästi keulien, toisena Ihalainen ja kolmantena Tainio.

S1-luokan valon sammuessa Saarlammin fysiikkaa vaativalla radalla kärkeen hyppäsi harjoitusten ja aika-ajojen tapaan Åstedt. Perään Salstola ja Pals. Kolmikko lähti heti ajamaan tosissaan ja veti kaulaa pääryhmään. Kymmenennellä kierroksella Åstedt lensi lähtösuoran päässä nurin, jolloin kärkeen ampaisi Salstola ja perään Pals. Mies kuitenkin sai pelit pystyyn nopeasti ja pääsi jatkamaan kolmantena. Kolme kierrosta myöhemmin Palsilla meni jarru pitkäksi ja Åstedt pääsi kuittaamaan kakkossijan. Salstola sai vedettyä itselleen niin kovan keulan, että pystyi ajamaan maaliin ensimmäisenä keulien ja taakseen katselematta. Ruutulipulle toisena keulitteli Åstedt ja kolmanneksi sijoittui Pals.

Openin toiseen erään lähdettiin taas Markkasen johdolla. Toiseksi tällä kertaa ehätti Tainio ja Ihalainen Tainion perään. Teknisempi rata vaikuttaisi olevan Markkasen mieleen. Mies veti kaulaa Tainioon, joka joutui taistelemaan pitääkseen Ihalaisen takana. Neljännellä kierroksella Ihalaisen pyörä teki lakon ja kolmanneksi nousi Larkala. Ero kärkeen oli jo 30 sekunnin luokkaa, joka tekee Saarlammin radalla puolisen kierrosta. Nyt oltiin motosportin ytimessä! Erän puoliväliin päästäessä Markkanen oli tehnyt sen verran kaulaa, että pään pysyessä kylmänä ja pyörän pystyssä, täydet pisteet lähtisivät Varkauteen. Mies kesti ja otti komeiden keulatuuletusten kanssa päivän ylivoimaisella voitolla maksimipisteet. Toiseksi ajoi Tainio ja kolmanneksi Larkala.

Openin totaalin vei siis Varkaus Racing Teamin Joonas Markkanen puhtaalla pelillä, toiseksi sijoittui kerhokaveri Janne Tainio ja kolmannelle paikalle podiumille nousi Heinolan Moottorikerhon Jukka Larkala.

S1-luokan toinen lähtö oli toisinto ensimmäisestä. Valon sammuessa kärkeen Åstedt ja perään Salstola ja Pals. Kaulaa alkoi syntyä loppuryhmään heti. Åstedt painoi karkuun kuin aikanaan karkkipäivänä koulun pihalla. Puolivälin paikkeilla Pals alkoi pudota iskuasemista. Åstedtin ja Salstolan välillä oli matkaa, muttei niin paljoa, että voisi huilia tai tehdä virheitä. Toinen erä oli ensimmäistä viihdyttävämpi. Taistelupareja oli joka sijoille. Kukaan ei voinut vain ajella, jos ei halunnut tulla ohitetuksi. Karhulan Moottorikerhon Kalle Toronen sai kääntää kahvaa tosissaan Tampereen Motocrossin Antti Soitialan hiillostaessa taistelussa viidennestä sijasta. Katsojat saivat tosissaan nauttia upeasta moottoriurheilutaistoista. Ruutulipulle saavuttiin samassa järjestyksessä kuin valolta lähdettiin, eli Åstedt, Salstola ja Pals.

Päivän totaali S1-luokan osalta: Voittoon 2-1 sijoilla Hyvinkään Moottorikerhon Ari Åstedt, Toiseksi 1-2 sijoilla Kouvolan MC:n savustaja Sami Salstola ja kolmanneksi Türi AMK:n Patrick Pals.

S1-luokan Imatran osakilpailun tulokset

Pos. No. Name Kerho Pyörä 1. Erä 2.Erä Yht.
1 8 Ari Åstedt HyMK Husqvarna 22 25 47
2 146 Sami Salstola KMC TM 25 22 47
3 22 Patrick Pals Turi AMK TM 20 20 40
4 171 Kalle Toronen KarMK KAWASAKI 18 16 34
5 13 Sami Uutela HäMK Yamaha 15 18 33
6 34 Antti Soitiala TamMC HUSQVARNA 16 15 31
7 56 Otto Lappalainen Y-SMK TM450 14 12 26
8 99 Jimi Lamminen KarkMK Honda 12 13 25
9 999 Perttu Martikainen MC Eino Honda 13 11 24
10 313 Patrik Ala-Heikkilä Vmk HONDA 10 14 24
11 245 Aaro Harvia K-smk HONDA 9 9 18
12 949 Sami Åman Tumk KTM 8 10 18
13 66 Olli Sipilä Hymk HUSQVARNA 7 8 15
14 336 lkka Kaskinen IMK Yamaha 11 0 11

Open-luokan Imatran osakilpailun tulokset

Pos. No. Name Kerho Pyörä 1. Erä 2. Erä Yht.
1 191 Joonas Markkanen VRT TM 25 25 50
2 17 Janne Tainio Vrt KTM 20 22 42
3 66 Jukka Larkala HeMK KTM 18 20 38
4 666 Martin Tammetalu Vihur Motorsport KAWASAKI 16 18 34
5 20 Eetu Ihalainen Saarmpu YAMAHA 22 0 22

Teksti: Aki Laakkonen

Huikeaa trilleriä supermoton SM-avauksessa – voittoon hallitseva Suomen mestari

Uusimmat

Lisää aiheesta

Supermoto