jokamiehenluokka 26.04.2017

Asfalttikunkkuun jälleen huikea määrä kuljettajia

Odotettavissa on hieno autourheiluviikonloppu. Kuva: Linda Klemola

Vetelin Urheiluautoilijoiden järjestämä jokamiesluokan kilpailu, Asfalttikunkku, kerää Veteliin, Kemoran moottoriradalle tulevana viikonloppuna 831 kuljettajaa huoltojoukkoineen. Odotettavissa on jälleen hieno autourheiluviikonloppu. Torstaina kuljettajat saapuvat kisapaikalle, ilmoittautuvat ja tekevät viimeiset testit autoihin ja tutustuvat rataan. Itse kilpailu käydään perjantaista sunnuntaihin.

Itse kilpailu starttaa perjantaina 28.4 klo 9 naisten luokalla. Päivä jatkuu etuveto- ja kardaaniluokalla klo 12. Lauantaina 29.4 aloitetaan nuorten luokalla, ensimmäinen alkuerä starttaa klo 9. Päivä jatkuu yleisen luokan karsinnalla, joka aloitetaan klo 12.
Sunnuntaina 30.4 jatketaan kilpailua klo 9.30. Päivä huipentuu yleisen luokan finaaleihin, joissa ratkaistaan XXVIII Asfalttikunkun voitto.

Jokamiesluokka eli jokkis on autourheilun peruslaji, jonka harrastajia löytyy ympäri Suomea ja eri ikäryhmistä. Lajin ideana on edullinen kalusto, sillä jokainen kilpailuun osallistuva sitoutuu myymään autonsa kisan jälkeen, hinta on vakio. Tosin auton saantiin tarvitaan myös onnea, sillä jos useampi haluaa saman auton, arpa ratkaisee uuden omistajan.

Vetelin Urheiluautoilijoiden järjestämä kilpailu ajetaan kokonaan asfaltilla, poiketen näin perinteisistä soraradoista, joilla jokamiesluokkaa enimmäkseen ajetaan. Asfaltti on haasteellinen ja tasapuolinen kuljettajille, mikä onkin yksi tärkeä syy siihen, että Asfalttikunkku on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä merkittävimmistä jokamiesluokan kilpailuista.

Naisten luokkaan on ilmoittautunut 99 kilpailijaa. Viime vuoden voittoa on puolustamassa Meiju Viitanen RaaUa:sta. Vastaansa hän saa paljon tuttuja nimiä, sillä mukaan on tulossa lähes kaikki viime vuoden finalistit.

Etuveto-kardaaniluokka on ollut mukana Asfalttikunkku -kilpailussa vuodesta 2005. Etuveto-kardaaniluokka ajetaan kokonaisuudessaan perjantaina, joten myöhäiseen iltapäivään on odotettavissa todella kovatasoisia finaalilähtöjä. Mukana on 290 kuljettajaa.

Nuorten luokka on nimensä mukaan tarkoitettu nuorille 15 – 18 vuotiaille kilpailijoille. Ikärajan myötä vaihtuvuus tässä luokassa on suuri, kun täysi-ikäisyyden myötä siirrytään muihin luokkiin. Nuoria on kisaan ilmoittautunut yhteensä 99.

Kisaviikonlopun viimeisenä luokkana ajetaan yleinen luokka, jossa alkuerät ajetaan lauantaina. Sunnuntai huipentuu finaaleihin, jolloin ratkeaa Asfalttikunkku vuosimallia 2017. Yleinen luokka on perinteisesti kerännyt suurimman osallistujamäärän, tällä kertaa 350 kuljettajaa.

Yleiseen luokkaan osallistuu 25-vuotias autoasentaja Juha Perälä, hän edustaa Kauhajoen Ua:ta. Juhalle tämä on jo kymmenes kerta, kun hän osallistuu Asfalttikunkkuun. Ensimmäiset vuodet hän ajoi nuorten luokassa, jossa ylsi pariin otteeseen A-finaalin. Finaalipaikkoja on irronnut myös yleisessä luokassa, parhaana toinen sija muutama vuosi sitten. Voitto viime viikonlopulta antaa hyvän lähtökohdan kisaan, ainoastaan keli askarruttaa mieltä.

– Kuiva keli olisi ehdottomasti paras, mutta yhtä hyvin taivaalta voi tulla vettä tai räntää. Jos näin käy, on Impillä vaikea ajaa, miettii Perälä.

Autoon on rakennettu uusi moottori Asfalttikunkkua varten. Tavoitteena hänelläkin on A-finaali.

– Lähtö kerrallaan mennään, monesti on jatkopaikka pienestä kiinni. Kemoralla on aina hyvä tunnelma ja hieno ajaa asfaltilla, kunhan keli pysyy kuivana, hän toteaa.

Asfalttikunkku -kilpailun yhteydessä järjestetään lapsille kymmenes Mäkikunkku. Leikkimielinen mäkiautokilpailu lasketaan lauantaina 29.4 klo 12.00 alkaen. Kilpailurata on n. 150 m pitkä suora asfalttipintainen rata. Kilpailijat jaetaan eri luokkiin iän mukaan. Kilpailuun on ilmoittautunut 30 kuljettajaa.

Kemoran moottorirata tarjoaa hyvät puitteet kilpailun järjestämiseen niin kilpailijoille, kuin yleisölle. Katetusta katsomosta voi seurata koko vauhdikkaan kilpailun kulun, jossa tullaan näkemään huikeita lähikontakteja ja rajua yrittämistä tasaisissa lähdöissä, eli jokkista parhaimmillaan.

Lisätietoja kilpailusta www.vetua.fi.

Teksti: Asfalttikunkku 2017 tiedotus

Uusimmat

Lisää aiheesta

Jokamiehenluokka