Ralli 09.09.2016

Ari Könönen viihtyy Ville Pynnösen tallipäällikkönä – Parkinsonin tauti estää oman kilpailutoiminnan

Vuodesta 1983 lähtien aktiivisesti kilpailleen ja yli 30-vuotisen uran aikana yli 260 yleiskilpailun voittoa saavuttaneen jyväskyläläisen Ari Könösen aktiiviuran nopein erikoiskoe on ajettu; 52-vuotiaan ralliautoilijan matkakumppanina on viimeiset kuusi vuotta kulkenut Parkinsonin tauti, jonka etenemistä ei nykytietämyksellä voida pysäyttää.

Silti 80-, 90- ja vielä 2000-luvulla voitosta toiseen ajanut rallikonkari pitää kiinni elämäntavassaan eli hän on, sairaudestaan huolimatta, tuttu näky kilpailupaikoilla; Tallipäällikön työtehtävät nuorelle Ville Pynnöselle pitävät Könösen edelleen tiiviisti mukana rakkaassa lajissa.

Rallipastorin lempinimeä nauttivan kuljettajan menestyksekäs ura alkoi jo vuonna 1976 kun hän 13-vuotiaana pääsi kesätöihin Rallin SM-mitalisti Jouko Pöystille, joka tutustutti innokkaan nuorukaisen lajin saloihin sekä ennen kaikkea legendoihin kuten Kyösti Hämäläiseen. Ensimmäisen kilpailunsa Könönen kaasutteli vuonna 1983 ja loppu onkin historiaa; vauhdillaan hän hämmästytti niin yhteistyökumppanit kuin rallivaikuttajat ja sitä kautta avautui mahdollisuus vuonna 1986 kilpailla Suurajoissa stipendiaattina sekä Finnish Junior Rally Teamin jäsenenä, josta muistona kirjahyllyssä on upea EM-hopeamitalli.

Lisäksi palkintovitriinistä löytyy rallisprintin Suomenmestaruuden, ja yli 260 yleiskilpailun voiton lisäksi satoja muita palkintoja kuten n. 40 kappaletta Keski-Suomen aluemestaruuksia niin rallissa kuin rallisprintissä. Vuodesta 1981 lähtien Könönen on tuttu näky yrityksensä Jyväskylän Autovarusteen toimipisteessä ja edelleen nyt 35 vuotta myöhemmin hänen kanssaan voi käydä turinoimassa rallitarinoita Jyväskylän keskustassa sijaitsevassa liikkeessä.

Yritystoiminnan lisäksi Könönen on järjestänyt tuhansia asiakastilaisuuksia, joissa kyydissä on ollut polttarisankareiden ja muiden rallin elämyspalveluja haluavien tahojen lisäksi mm. JYP-jääkiekkojoukkueen kantavia hahmoja kuten nykyään TPS’ssä pelaava Eric Perrin. Aikoinaan kanadalaistähti innostui autourheilun vauhdikkaasta maailmasta niinkin paljon, että hän vapaa-ajallaan kävi kannustamassa hyvää ystäväänsä niin Könösen rallitiimin Vaajakosken tiloissa kuin vieraillut useissa kilpailuissa.
arikononen-syksy2016b
Könönen on tuttu näky myös kansainvälisten rallikuljettajien taustalta. Hänen Vaajakosken rallitallissa on useana vuonna MM-tiimit pitäneet leiriään valmistautuessaan sorateiden sirkukseen eli Suomen MM-ralliin. Muutenkin Ari on tutustuttanut satoja yhteistyökumppaneiden henkilöitä MM-rallin syövereihin ja toiminut niin Kristian Sohlbergin taustajoukoissa kuin ollut useana vuotena Suomen MM-osakilpailun MM-ralliradion ja WRC-TV selostaja Colin Clarkin avustajana. Myös Formula 1 veneiden MM-osakilpailuvoittoja saavuttanut Sami Seliö on ajattanut asiakastilaisuuksia ja kurvaillut testiä Könösen rantasaunalta käsin.

Nyt kuitenkin rallipastorin värikkäässä rallikirjassa on kappale vaihtunut kun Parkinsonin tauti on vaihdattanut ajohanskat tallipäällikön työtehtäviin. Sairaus on jo pitkään hidastanut konkarin vauhtia ja nyt se on edennyt siihen pisteeseen, että kiivas kilvanajo kilpailujen voitoista on vaihtunut Ville Pynnösen vauhdin ja kilpailukaluston kehittäjäksi.

– Kun vauhtini alkoi vuonna 2010 hiipua niin ensiksi kovasti etsimme syyllistä kilpailukalustosta, mutta sitten huomasin, että refleksini eivät enää olleet entisensä eikä siitä hetkestä mennyt kauaa kun sain diagnoosin Parkinssonin peruttamattomasta taudista sekä tiedon siitä, että vauhtini ei enää tulisi menemään kuin yhteen suuntaan. Tuon diagnoosin jälkeen päätin, että ajan niin kauan kun vain pystyn ja niin teinkin, vaikkakin vauhti ei ollut totuttua, Könönen kertoo.

– Vaikka ajohanskat on ripustettu rantasaunani seinälle niin silti pystyn jatkamaan työskentelyä ralliautoilun parissa. Olen erittäin kiitollinen kaikesta kokemastani ja myös nykyhetkestä, jossa olen läheltä saanut seurata kuinka nyt naapurinpoika Ville Pynnönen on erinomaisesti nousujohteisessa vauhdissa. Kuluneen kahden vuoden aikana olemme hänen kanssaan monipuolisesti eri alustoilla ajaneet tuhansia testierikoiskilometrejä turboahdetulla nelivetoisella kilpailukalustolla sekä tänäkin vuonna kilpailleet jo lähes kymmenessä tapahtumassa. Villen vauhti on erinomaisesti noussut niin lumella, soralla kuin asfaltilla ja uskon, että kunhan hän saa suoritettua varusmiespalveluksensa loppuun niin kaudella 2017 tulemme näkemään hänet useasti kilpailujen palkintokorokkeilla.

Seuraavan kerran Ville Pynnönen nähdään Ari Könöseltä tutun paholaisen punaisen kilpurin ratissa Hämeenkyrön ja Muuramen Riihivuoren rallisprinteissä, jossa, tuttuun tapaan, Ari Könönen valmentaa suojattiaan ja pitää hänen kilpailukalustostaan huolta samalla tuttuja ja tuntemattomia autourheilun ystäviä jututtaen.

Teksti ja kuva: Jani Kekoni

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli