Ralli 07.10.2017

Anjalalainen Janne Kanerva jälleen historicien nopein kuljettaja

Janne Kanerva (oik.) sekä isänsä Harri Kanerva olivat tänään mvalkama.fi Rantarallissa historic-luokkien nopein pari. Voitto tuli murskaavan ylivoimaisesti, reilun minuutin erolla kakkoseen. Kuva: Kikka Kuosmanen

Mynämäen ympäristössä ajettu mvalkama.fi Rantaralli oli kuuden osakilpailun mittaisen historic-rallisarjan viimeinen osakilpailu, jonka järjesti Naantalin Seudun Urheiluautoilijat. Anjalalainen Janne Kanerva yhdessä kartanlukijansa, isänsä Harri Kanervan kanssa oli jälleen suorastaan mykistävän ylivoimainen, sillä kakkoseksi ajanut laukaalainen Heikki Valkonen jäi 63 erikoiskoekilometrin aikana peräti reilun minuutin, 1.16,4.

Kanerva on tehnyt vakuuttavaa tulosta koko kauden. Kuuden osakilpailun sarjassa Kanervat ovat olleet viidesti historic-luokkien nopeimmat, vain yksi ”kauneusvirhe” pistetaulukkoon tuli toukokuisessa Salon osakilpailussa.

– Teijo-Talot-rallissa livahti puuhun auto, ihan ilman lupaa, naurahti 29-vuotias Kanerva.

– Tänään ei ollut ongelmia. Täyttä ajettiin kaiken aikaa ja monta happitilannettakin tuli pätkillä. Voittamaan tänne lähdettiin ja loppuun asti laskettiin täysillä. Koko kausi oli oikein hieno, ja tyytyväisiä ollaan.

HRT-sarjassa myös oman ikäkausikategoriansa (autot -> 75) mestaruuden voittaneen Kanervan vauhti oli kovempaa kuin ennakkoon reittiin tutustuneiden luokassa ajaneiden. Toki on mainittava, että autot eivät ole tekniikaltaan aivan vertailukelpoisia.

– Täytyy kait jonkinlainen reikä olla päässä, kun tällaiseen vauhtiin äityy, totesi 142 Volvolla ajava Kanerva.

Rantarallin toiseksi  nopeimman tuloksen ajoi sarjan osakilpailuun tänä vuonna vasta ensimmäistä kertaa osallistunut laukaalainen Heikki Valkonen. Silloin tällöin rallia ajava Valkonen lähti Rantaralliin harjoitusmielessä.

– Meillä on parin viikon päästä kotikisa Laukaan ympäristössä, joten tänne lähdettiin testimielessä. Tilanteita erikoiskokeilla oli yllin kyllin, oli liukasta ja jännitti aamulla ihan kamalasti, jutteli Valkonen.

Valkonen ei osannut tänään selittää vauhtinsa salaisuutta.

– En tosiaan tiedä, ehkä pitempi ajotauko vaikutti siihen. Kesällä en ole ajanut viiteen vuoteen, joten hieman tämä tulos yllätti. En olisi uskonut aamulla, että kakkoseksi ylletään, totesi Volvo 144 -autolla ajava Valkonen.

Janne Kanerva kävi kovaa kisaa oman ikäkategoriansa mestaruudesta kiuruveteläisen Jussi Lappalaisen kanssa. Miehet ylsivät samoihin maksimipisteisiin, minkä jälkeen sääntöjen mukaisesti ratkaisevat lähtijämäärät luokassa. Tämän perusteella Kanerva on mestari ja Lappalaisen oli tyytyminen kakkossijaan.

– Kaikkihan me kauden aikana yritettiin tehdä. Kaikista kisoista luokkavoitot, mutta se ei tänä vuonna nyt riittänyt. Säännöt ovat sääntöjä, niiden mukaan mennään, totesi pienemmän luokan, 1300-kuutioisella Fordilla ajava Lappalainen, joka oli tänään historic-luokkien kolmanneksi nopein.

Lappalaiselle oli pistetilanne hyvin selvillä jo ennen kisaa, joten suurin riskinottoihin ei ollut tarvetta.

– Ihan hyvää kisavauhtia ajettiin koko kisa, mutta ei sitä viimeistä puristusta yritetty. Pisteisiin ei olisi keskeytyskään vaikuttanut, minkä vuoksi olisi ollut ihan turhaa sortua ajovirheisiin. Varsinkin kaksi viimeistä pätkää oli erittäin mukavia ajaa, nautimme täysin rinnoin ajamisesta.

HRT-sarjassa pisteistä ajetaan luokittain ja mestaruudet ratkaistaan neljässä ikäkategoriassa.

Luokkavoittoihin tänään ylsivät:
Kategoria 1 (->69)
Luokka 1: Raine Lepoaho, luokka 2: Matti Leander, luokka 3: Markku Taipale, luokka 4: Juha Berner
Kategoria 2 (->75)
Luokka 5: Jussi Lappalainen, luokka 6: Mikko Frilander, luokka 7: Janne Kanerva
Kategoria 3 (->81)
Luokka 8: Arttu Karttunen, luokka 9: Pertti Blomroos, luokka 10: Antero Sakselin, luokka 11: Vesa Mäkinen, luokka 12: Jyrki Putila, luokka 13: Reijo Hartikka
Kategoria 4 (-> 90)
Luokka 14: ei osanottajia, luokka 15: Esa Lindroos, luokka 16: Ilkka Koskela, luokka 17: Matti J. Tarvainen
Nuottisarja: Luokka 19: Ilkka Pohjonen, luokka 20: ei maaliintulleita, luokka 21: Petteri Koskenala

Sarjan pistetilanne
Kategoria 1: 1) Marko Nysten, 2) Jari Ohrankämmen, 3) Juha Berner
Kategoria 2: 1) Janne Kanerva, 2) Jussi Lappalainen, 3) Pekka Altti
Kategoria 3: 1) Henri Äyräväinen, 2) Jyrki Putila, 3) Markku Hakala
Kategoria 4: 1) Ilkka Koskela, 2) Juha Selänne, 3) Matti J. Tarvainen
Nuottisarja: 1) Petteri Koskenala, 2) Vesa Rissanen, 3) Ilkka Pohjonen
Tasanopeus: 1) Leena Tuoriniemi, 2) Risto Salonpää, 3) Eero Juutilainen

Teksti: Kikka Kuosmanen

Uusimmat

Lisää aiheesta

Ralli