Moottoriurheilutapahtumat 21.03.2017

American Car Show juhlii 40-vuotista taivaltaan pääsiäisenä

Ensimmäinen American Car Show autonäyttely järjestettiin Tikkurilan Jäähallissa toukokuussa 1978. Pääsiäisenä järjestettävä näyttely on 40. juhlanäyttely. Näyttelyn järjestää vuonna 1972 perustettu Finnish Hot Rod Association ry, FHRA.

Amerikkalaisia autokaunottaria esittelevä American Car Show -näyttely on vuosien saatossa laajentunut pienen piirin harrastetapahtumasta Suomen suurimmaksi alan harrastajien ja koko perheen Pääsiäistapahtumaksi. Tämän vuoden 40th Anniversary American Car Show on tiivistetty aikaisemmasta neljästä päivästä poiketen kolmipäiväiseksi, perjantaista sunnuntaihin.

40-vuotisnäyttelyssä panostetaan laatuun ja nostalgiaan

”40-vuotisjuhlanäyttelyssä juhlimme Suomen suurinta ja pitkäikäisintä autonäyttelytapahtumaa panostamalla erityisesti laatuun ja nostalgiaan. Koko Euroopassa ei ole montaa autonäyttelyä, joka olisi yhtäjaksoisesti ja yhtä menestyksellisesti toiminut neljä vuosikymmentä. Juhlanäyttelyyn on tulossa tavallista enemmän kansainvälisiä huipputason autoharvinaisuuksia. Ja kotimaasta olemme onnistuneet löytämään todellisia klassikkoja, muun muassa Suomi-elokuvista tuttuja autoveteraaneja,” FHRA:n toimitusjohtaja Leo Laurell kertoo.

Vuonna 1978 näyttelyssä oli kolmisenkymmentä jenkkiautoa

”Ensimmäinen American Car Show järjestettiin Tikkurilan jäähallissa, Vantaalla toukokuussa 1978. Mallia otettiin ruotsalaisten jenkkiautoharrastajien ja raggareiden hot rod -autonäyttelyistä, joita järjestettiin Tukholmassa. Tikkurilan jäähalli valikoitui ensimmäiseksi näyttelypaikaksi siksi, että se oli edullinen ja riskikynnys oli aika matala. Autoja oli näytteillä vain kolmisenkymmentä eli sen verran, mitä nyt kiekkokaukaloon mahtui. Yleisöryntäys yllätti meidät täydellisesti, kun lippuja myytiin yli 14 000 kappaletta”, muistelee projektipäällikkö Martti Luoso.

“Ensimmäisestä näyttelystä muistuu mieleen pari komeaa autoa: Leinon Pekan pinkki Dodge Polara vuodelta 1964 ja marjapuuron värinen Ford Sunliner –avoauto vuodelta 1952. Tikkurilassa sinniteltiin kaksi vuotta kunnes siirryttiin Helsingin jäähalliin ja vuonna 1992 Helsingin Messukeskukseen,” Luoso jatkaa.

Vuonna 1975 FHRA:n jäseneksi liittynyt Luoso on ollut vuodesta 1978 alkaen järjestämässä kaikkia näyttelytapahtumia ja on yhä edelleen aktiivisesti mukana niin FHRA:n näyttely- kuin kisakuvioissakin.

Monipuolinen juhlanäyttely

American Car Show tarjoaa hämmästeltäväksi huippuunsa entisöidyt, yksityiskohtia myöten hiotut ja viimeistellyt teknisen osaamisen ja käsityötaidon näytteet, klassiset “Amerikan autot” niin Suomesta kuin muualtakin maailmalta. Juhlanäyttelyyn valikoituvat vain kaikkein hienoimmat kulkupelit.

MC Heaven on jokaisen moottoripyöräfanin maanpäällinen taivas, jonka antia ovat valtakunnan kauneimmat, tehokkaimmat ja uljaimmat uniikit moottoripyörät monilta eri vuosikymmeniltä. MC Heavenin kokoaa vuosien kokemuksella kustomoitujen moottoripyörien kaksi suurinta mediavaikuttajaa, Kopteri Magazine ja Bomber Magazine.

Tuning Car Show’ssa voi nauttia harkitun räätälöinnin, tarkan suunnittelun ja tuhansien käsityötyötuntien tuloksena syntyneistä sporttisista, moderneista ja ainutlaatuisista autokaunottarista.

Motorsport on jo toista kertaa aidosti koko moottoriurheilun kokoava tapahtuma, jonka toteuttavat yhteistyössä Finnish Hot Rod Association FHRA, AKK Motorsport ja Suomen Moottoriliitto SML.

Edellinen Motorsport oli menestys sekä kävijöiden että mukana olleiden näytteilleasettajien mielestä, ja nyt tapahtuma kehittyy edelleen tarjoten kolme vilkasta näyttelypäivää ja aikaisempaa laajemman näyttelyalueen. Motorsport on muiden samanaikaisten tapahtumien tapaan alansa paras kohtaamispaikka moottoriurheilun parissa toimiville yhteisöille, eri lajien kilpailijoille, ammattilaisille ja harrastajille sekä moottoriurheilusta ja harrasteajoneuvoista kiinnostuneelle yleisölle.

Spede Pasanen ja MGA vuonna 1964.

Pitkän linjan autoharrastaja, vantaalainen Ari Leppälä löysi 1980-luvun alussa kadonneeksi luullun, Pertti ’Spede’ Pasasen aikoinaan omistaman MGA MK II –avoauton ruosteisen raadon navetan perukoilta Hyrylästä. Auto nähtiin merkittävässä roolissa Speden ensimmäisessä pitkässä elokuvassa X-Paroni vuonna 1964, jonka jälkeen se sitten pysyikin poissa niin julkisuudesta kuin katukuvastakin yli 50 vuotta.

 X-Paroni oli Risto Jarvan, Spede Pasasen ja Jaakko Pakkasvirran mustavalkoinen elokuva, jossa Speden (kaksoisrooli: paroni Wilhelm von Tandem ja maalaispoika) ja Jaakko Pakkasvirran (paronin kamaripalvelija) lisäksi esiintyivät muun muassa Meri Lii, Simo Salminen, Anneli Sauli ja Tapio Rautavaara. 

Leppälälle brittiläisen urheiluauton hankkiminen ja kunnostaminen oli päähänpinttymä, joka oli pakko toteuttaa, vaikka ”siihen aikaan myytävänä olevat englantilaiset urheiluautoaihiot olivat harvinaisempia kuin kaksihäntäiset kissat”.

Kaupat vuoden 1962 mallisesta MGA–raadosta tehtiin heti, kun Leppälä oli todennut, että auton ensimmäinen omistaja oli ollut Spede Pasanen. Vanha MGA oli löytöhetkellä kaameassa kunnossa, käytännössä pelkkä ruosteinen raato.

”Joku oli yrittänyt tehdä autosta AC Cobra –tyylistä ajoneuvoa. Takalokasuojat oli rälläköity pilalle ja kaiken kukkuraksi autoon oli istutettu karmea spoileri. Pyöränaukkojen reunat oli väännetty ulos ikään kuin levikkeiden aikaansaamiseksi. Keula oli muokattu oman maun mukaan, ja ilmanottoaukon muodon aikaansaamiseksi pellin sisään oli leivottu kuorma-auton jousipakka. Auton kunnostaminen vaikutti toivottamalta. Onneksi auton paperit olivat tallessa, ja monet komponentit kuten sisusta, mittarit ja moottori olivat paikoillaan.”

MGA siirrettiin trailerilla Jeepin perässä navetan ylisiltä Hyrylästä Tikkurilaan. Kunnostus alkoi ja puuttuvia osia haalittiin sieltä, mistä saatiin.

Yksi kavereista osti itselleen MG TF –mallisen auton Tansaniasta, Afrikasta. Samassa paikassa makasi myös rujossa kunnossa ollut MGA, josta irrotettiin Leppälän autoon tarvittavat lokasuojat ja toimitettiin puulaatikossa Tikkurilaan. Lisää varaosia onnistuttiin hankkimaan Jämsänkoskelta, jossa ruostui saksalaisilta turisteilta sinne jäänyt, osiksi purettu MGA. Käyttökelpoisia osia raivattiin myös läheisestä maastosta, pelloilta ja ruohikoista.

Loppujen lopuksi Leppälä kuitenkin päätti luopua työläästä kunnostusprojektista. Hän myi MGA-projektin Hämeenlinnaan samalle tutulle kaverille, joka oli aikoinaan Tansanian työkomennuksellaan löytänyt autoon paremmat takalokasuojat afrikkalaiselta savannilta.

Vuosia myöhemmin MGA-projekti siirtyi Hämeenlinnasta forssalaisen autoharrastajan omistukseen, ja hän pääsi aloittamaan muutaman vuoden kestäneen kunnostusurakan. Auto saatiin ’jalkeille’, ja se alkoi vihdoin muistuttamaan alkuperäistä Speden autoa. Katsastuksen ja monien muiden vaiheiden jälkeen jopa auton alkuperäiset rekisterikilvet, AAP-10, palautuivat siihen kruunaten kokonaisuuden.

”Parannus- ja kunnostustyöt MGA:n parissa jatkuvat kuitenkin edelleen. Juhlanäyttelyn jälkeen auto on myös tarkoitus maalata vielä uudelleen samalla punaisella kuin autossa oli Englannista Suomeen tullessa.” 

MGA-merkkisiä urheiluautoja valmisti MG (BMC) vuodesta 1955 vuoteen 1962. Auton julkistus tapahtui Frankfurtin autonäyttelyssä syyskuussa 1955. Kaiken kaikkiaan autoja valmistettiin runsaat 100 000 kappaletta, joista valtaosa meni vientiin. Autossa oli 1489 kuutioinen moottori, joka tuotti 68 hevosvoimaa (51 kW). Auton huippunopeus oli tehtaan ilmoituksen mukaan 157 kilometriä tunnissa, ja se kiihtyi nollasta sataan 16 sekunnissa. Bensaa auto kulutti runsaat 10 litraa satasella. Auto maksoi uutena vajaat 1 000 puntaa. Vuonna 1962 MGA tuli markkinoille isommalla, 1622-kuutioisella moottorilla varustettuna. MGA:n korvasi sittemmin MGB.

AUKIOLOAJAT & LIPUT

Perjantai 14.4. kello 10.00-18.00

Lauantai 15.4. kello 10.00-18.00

Sunnuntai 16.4. kello 10.00-18.00

Päivälippu, 16-vuotiaasta alkaen 28€

Päivälippu, 7-15-vuotiaat 18€

Kokoaikaranneke 38€

Lapset alle 7v. ilmaiseksi.

Liput myy ennakkoon Tiketti

Teksti: American Car Show Tiedotus

 

Uusimmat

Lisää aiheesta

Drag Racing