Karting 30.09.2018

Aleksi Tuukkanen kartingin KZ2-luokan Suomenmestaruuteen

"Tänään kävi ehkä vähän tuurikin, mutta sitähän tässä lajissa tarvitaan", totesi Tuukkanen finaalin jälkeen. Kuva: AKK/Outi Talikka

Kartingin KZ2-luokan SM-mestaruudet jaettiin kerrasta poikki -kilpailussa sunnuntaina Vihdissä. Dramaattisen finaalin voittajaksi ajoi toisen Suomen mestarin mekaanikkonakin tunnettu Aleksi Tuukkanen.

SM-kilpailu ajettiin koleassa ja paikoitellen kosteassa kelissä Vihdin kartingradalla. Sadekuurot sotkivat monen kuljettajan suunnitelmia, ja rengasvalinnat näyttelivät pääroolia päivän finaalissa. Sunnuntaina ajettiin aika-ajot sekä kaksi alkuerää, ja SM-mitalit olivat jaossa iltapäivän finaalissa.

Aika-ajojen kuninkaaksi nousi Monako FK:n Arto Ojaranta. Ojaranta starttasi näin ollen molempiin alkueriin ykkösruudusta. Ensimmäisessä alkuerässä Ojaranta ja toisesta ruudusta lähtenyt Henri Kokko kolaroivat keskenään, ja voittoon ajoi virolainen Jaakob Matias Oja. Toisessa alkuerässä MM-areenoiltakin tuttu Henri Kokko otti heti alussa komennon, ja johti erää maaliin saakka.

Iltapäivän finaaliin järjestäydyttiin alkuerien perusteella Heinolan Urheiluautoilijoiden Aleksi Tuukkasen johdossa. Finaali osoittautui aikamoiseksi trilleriksi jo ennen kuin edes alkoi, kun pikainen vesikuuro tuli sotkemaan rengasvalintoja juuri finaalin alla. Maaliin selviytyi lopulta vain viisi autoa, ja Suomen mestaruuteen ajanut Tuukkanen oli yksi onnistuneen valinnan tehneistä kuljettajista.

– Oli melkoiset rengasarpajaiset millä kisaan lähdetään. Itse otin slicksit, oli vahva etiäinen, että se olisi aika kova juttu. Tällä kertaa se natsasi, kommentoi Tuukkanen.

Tuukkanen on viimeksi ajanut tosissaan kilpaa peräti seitsemän vuotta sitten, ja viimeksi vuonna 2014 samaisella Vihdin radalla niin ikään kerrasta poikki -kilpailussa samalla kalustolla. Mies oli yhtä hymyä Suomen mestaruuden ratkettua.

– Kyllähän se Suomen mestaruus ihan hyvältä tuntuu! Osasin odottaakin hyvää sijoitusta mutta ajattelin, että Suomen mestaruus on aika tiukassa. Tänään kävi ehkä vähän tuurikin, mutta sitähän tässä lajissa tarvitaan, muistutti Tuukkanen.

Tuukkasella toimi mekaanikkona Suomen mestari ja viime vuoden kartingin MM-pronssimitalisti Juho Valtanen. Miehet olivat vaihtaneet Vihdin viikonloppuun rooleja, ja mekaanikon pesti laittoi Valtasen puntit tutisemaan.

– Annan hyvän arvosanan. Lähtö onnistui ja Aleksi pääsi heti siitä tuikkaamaan kärkeen ja karkuun, se toimi tänään. Jännitti enemmän mitä koko kautena on jännittänyt, intoili Valtanen.

Toiseksi finaalissa ajoi toisen alkuerän voittaja Henri Kokko. Kokon kausi piti sisällään tähän mennessä Viron sarjan mestaruuden sekä EM-sarjan 15. ja MM-kilpailun 12. sijan.

– Alussa oli aika paljon ohjelmaa ja tuli aika iso ero kärkeen. Sain melko hyvin ajettua sitä umpeen, mutta ei päässyt ihan koko aikaa ajamaan puhdasta ajoa. Aleksi veti todella hyvin tänään, aika monta kierrosta olisi pitänyt vielä ajaa, että olisi päässyt edes rinnalle, myönsi Kokko.

Palkintokorokkeen täydensi kolmannella sijallaan aamun aika-ajojen nopein mies Arto Ojaranta.

Tuloksia, KZ2-luokan SM-finaali 30.9.

1. Aleksi Tuukkanen 20:31.792
2. Henri Kokko +1.928
3. Arto Ojaranta +6.866
4. Rasmus Kortelainen +35.879
5. Tino Salin +3 kier.

Kaikki tulokset

Teksti: Karting SM

Kartingin kuninkuusluokan SM-mitaleista taistellaan sunnuntaina: “Tilanteita luvassa enemmän kuin F1-kilpailuissa”

Uusimmat

Lisää aiheesta

Karting