Motocross 04.09.2019

Alakoululainen motocrossin Suomen mestari Hindersson päätti SM-kauden erävoitoilla Porissa

Kasimir Hindersson voitti Porissa ja kasvatti kauden erävoittojensa määrän kahdeksaan 12:sta erästä. Kuva: JP Purtilo.

Lohjan Seudun Moottorikerhon 12-vuotias Kasimir Hindersson oli jo varmistanut motocrossin alle 15-vuotiaiden Suomen mestaruuden, kun edessä oli viime sunnuntainen päätösosakilpailu Porissa. Hindersson voitti molemmat erät myös Yyterin radan jäähyväiskilpailussa.

Team Motopalvelun kuljettaja Kasimir Hindersson oli SM-sarjan päätöksessä alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan aika-ajossa toiseksi nopein Porin Yyterissä, kun SM-hopeaa lopulta voittanut Sipoon Moottorikerhon Nico Stenberg kellotti pohja-ajan. Erissä Hinderssonille ei kuitenkaan löytynyt vastusta. Kakkos- ja kolmossijat menivät ristiin Stenbergille ja Karkkilan Moottorikerhon Kaapo Kalatielle. Tasapisteisiin päätyneestä kaksikosta Kalatie oli osakilpailun toinen ja Stenberg kolmas.

– Olin kummankin erän startissa toinen, mutta pääsin jo ensimmäisellä kierroksella kärkeen. Ensimmäisessä erässä hidastin ajoani loppupuolella, koska isäni näytti varikolta, että pitäisi rauhoitella. Toisessa erässä kaaduin sillä seurauksella, että vasen ranteeni vääntyi hiekkavallia vasten. Ranne alkoi särkeä parilla viimeisellä kierroksella, mutta pystyin ajamaan voittoon, Hindersson kertasi.

Hinderssonin ja Stenbergin perässä SM-pronssin otti Porissa seitsemänneksi sijoittunut Konneveden Moottorikerhon Jimi Laitinen. Kalatie oli SM-sarjassa neljäs. Hinderssonin seuratoveri Lohjan Seudun Moottorikerhosta, Hollolassa asuva Eliel Lehtinen oli viides.

Porin Moottorikerhon isännöimällä Yyterin radalla kilpailtiin viikonloppuna viimeistä kertaa, sillä vuonna 1977 avattu moottorirata-alue suljetaan meluongelmien takia. Ympäristöluvalle ei ole saatu enää jatkoa. Alueella sijaitsee motocrossin lasten ja iso rata, speedwayn pieni ja iso rata sekä enduropolku.

– On todella harmi, että yksi Suomen hienoimmista radoista suljetaan. Olen itsekin käynyt siellä välillä tänä kesänä ajamassa Porin kerhon sarjacrosseja.

Karjalohjan koulussa kuudetta luokkaa käyvän Hinderssonin kausi jatkuu kerhojoukkuekilpailussa Orimattilassa viikonloppuna 21.-22. syyskuuta. Hän on myös mukana Suomen maajoukkueessa EM-kilpailussa Puolassa lokakuun alussa. Lisäksi luvassa on vielä kansainvälisiä kilpailuja Belgian suunnalla.

Aikuisten kilpaluokissa MX1:n Suomen mestariksi ajoi Orimattilan Moottorikerhon Juuso Matikainen ja MX2:n Espoon Moottorikerhon Emil Silander.

SM-avauksesta suuntaviivat mestaruudelle

Hindersson ajoi viime vuonna 11-vuotiaana MXC/A-luokan SM-sarjassa seitsemänneksi. Hänen paras eräsijoituksena oli neljäs, mille hän ylsi viisi kertaa kauden 12:ssa erässä.

Sunnuntaina Porissa päättyneeseen kuusiosaiseen SM-kauteen Hindersson lähti erinomaisen harjoittelujakson päätteeksi. Hän oli viettänyt talvella ja keväällä paljon aikaa Belgian ja Hollannin suunnalla, missä hän lukeutuu muun muassa Belgian Moottoriliiton valmennusryhmään.

Hinderssonin SM-kausi 2019 käynnistyi kahdella erävoitolla Hyvinkäällä. Karkkilassa Hindersson jäi avauserässä viidenneksi ja oli toisessa kakkonen. Siilinjärveltä tuli kaksi erävoittoa ja Imatralta kaksi kakkossijaa. Alavudelta irtosi jälleen ykköstilat, ja samalla varmistui Suomen mestaruus. Viimeisessä osakilpailussa Porissa Hindersson oli siis myös erien voittaja.

– En ennen Hyvinkäätä osannut ajatella, minkälaisia sijoituksia voisi tulla. Kun sitten voitin erät, aloin miettiä, että ehkä voin voittaa lisää ja myös mestaruuden. Lopulta ajoni kulki lähes koko kauden ajan hyvin, tänä vuonna 12 vuotta täyttänyt Hindersson kuvaili.

– Karkkilan toisessa erässä oli erityisen siistiä ajaa, koska rata oli upeassa kunnossa. Kovalle saviradalle oli tullut hyvin pattia, oli isoja ”spooreja” (uria) ja löytyi pitoa. Rata oli kuin ulkomailla. Silti Porissa oli kaikista mukavinta ajaa. Hiekkarata kului kivasti ja oli toisessa erässä jo oikeasti pattinen sekä raskas.

Kahdeksan erävoittoa ottaneen Hinderssonin lisäksi ykkössijoja erissä kirjasivat SM-pronssimitalisti Jimi Laitinen (1kpl), SM-nelonen Kaapo Kalatie (1) ja SM-sarjassa 11:ksi sijoittunut, Vantaan Moottorikerhon Saku Mansikkamäki (2).

Team Motopalvelun kuljettajat Kasimir Hindersson (vas.) ja Emil Silander voittivat luokkiensa Suomen mestaruudet. Kuva: Marko Vihriä.

Kansainvälisiä kiireitä

Hindersson oli Karkkilan osakilpailun avauserässä vasta viides kaatumistensa ja mudassa jumissa olemisensa takia, mutta SM-kauden vaikein osakilpailu oli hänen kannaltaan Imatra. Syyt olivat ilmeiset ja kuvastavat myös niin Hinderssonin kuin hänen koko perheensä suhtautumista ja panostusta motocrossiin.

Hindersson on harjoitellut ja kilpaillut viimeisen parin kauden aikana vahvasti Suomen lisäksi ulkomailla, minne perhe on tehnyt useita treeni- ja kilpailumatkoja. Pidennetyt viikonloput ulkomailla ovat olleet tavallisia. Pisimmillään reissut ovat kestäneet yhtäjaksoisesti reilut pari viikkoa. Tavallisesti kuljetusauto ja pyörä ovat olleet ”parkissa” Belgiassa, minne Hinderssonit ovat lentäneet Suomesta treeni- ja kilpailureissuille.

Vajaan parin viikon jakso Imatran SM-osakilpailuun asti oli silti poikkeuksellinen. Viikko ennen Imatraa Hindersson ajoi junioreiden MM-kilpailussa Italiassa, mutta itse reissu käynnistyi jo edeltävänä tiistai-iltana laivamatkalla Suomesta Saksaan. Keskiviikkoiltana starttasi automatka Saksan pohjoisrannikolta Pohjois-Italian Trentiinoon, minne Hinderssonit saapuivat torstai-iltana. Perjantaina oli MM-kilpailuun valmistautumista, lauantaina harjoitukset ja karsinta. Sunnuntaina olivat vuorossa finaalierät, joiden jälkeen Hinderssonit ajoivat autollaan Belgiaan. He olivat perillä tiistaina. Keskiviikkona oli ajoharjoituspäivä ja torstaina Belgian KTM:n ja Husqvarnan maahantuojan kutsumana junioreiden ajoleiritapahtuma, missä valmentajana toimi muun muassa moninkertainen maailmanmestari, belgialainen Joel Smets. Perjantaina Hindersson ajoi Hollannin mestaruussarjan viimeisen osakilpailun jopa 50 000 katsojan yleisötapahtumassa (rajoitettu määrä yhtenä päivänä). Tuloksena oli arvostetun sarjan pronssi. Lento Suomeen lähti kello 22:00 ja oli Helsingissä lauantain vastaisena yönä. Lauantaina iltapäivällä perhe ajoi SM-osakilpailupaikalle Imatralle, missä kilpailtiin sunnuntaina.

– Kasimir oli yksinkertaisesti väsynyt Imatralla, mikä on täysin ymmärrettävää. Siinä oli alla paljon matkustamista niin autolla, laivalla kuin lentäen. Myös motocrossia oli ajettu paljon ja Italiassa kisattu lähes 30 asteen helteessä MM:ssä. Autossa oli istuttu sen 3000 kilometriä, ja ne ovat tylsiä kilometrejä pikkupojalle. Ne puuduttavat, eikä ole edes kaveria, jonka kanssa touhuta. On vain isäukko vieressä, Kasimirin Kim-isä kuvaili hyväntuulisena.

Kaiken kaikkiaan karjalohjalaisen Hinderssonin kausi on ollut onnistunut Suomen mestaruuden ja Hollannin mestaruussarjan pronssin myötä. MM-kilpailussa ei vielä irronnut pisteitä, mutta Euroopan ja maailman taso on kova. Vastassa olivat parhaat juniorikuljettajat, jotka ovat kaksi tai kolme vuotta Hinderssonia vanhempia.

– En ensin ajatellut, että voisin olla niin korkealla Hollannin sarjassa. Ennen finaalia näytti kuitenkin siltä, että pronssi voisi sittenkin tulla. Aika-ajoon mentäessä oli vähän jännitystä, mutta sitten ajaessa en sitä huomannut lainkaan, Kasimir Hindersson kertoi.

Hindersson jatkaa kilpailemista Suomessa ja ulkomailla. Myös koulunkäynti on tärkeää, ja läksyt tehdään vaikka sitten autossa Eurooppaa kiertäen.

Tulokset Pori su 1.9.2019

SM-loppupisteet

Teksti: Kasimir Hinderssonin tiedotus.

Uusimmat

Lisää aiheesta

Motocross